Vakkundig een schuur bouwen? Lees hier hoe dat doet

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Mooie schuur bouwen? Zo doet u dat!

Een nieuwe schuur in de achtertuin, zijtuin of aan huis zorgt voor veel meerwaarde en extra opbergruimte. Door een extra schuur te bouwen neemt uw woongenot dus toe en creëert u een zee van ruimte dat voor verschillende doeleinden ingezet kan worden. Wat dacht u van het het uitvoeren van uw hobbys, het stallen van uw gereedschap, fietsen, auto of motor? Met een schuur kunt u alle kanten op.

Wilt u een schuur bouwen? Dan heeft u veel opties en moeten er keuzes gemaakt worden. U kunt bijvoorbeeld een luxe maatwerk schuur laten bouwen of een eenvoudige kleine (hobby)schuur. Daarnaast kunt u kiezen voor een casco houtskelet of prefab en zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot de grootte, positionering, afwerking, schuurdak, uitstraling, indeling en kleuren.  

Bent u benieuwd hoe u deze klus aanpakt, welke mogelijkheden er zijn, welke mogelijkheden binnen uw budget passen, waar u op moet letten en bent u op zoek naar voorbeelden? Wij helpen u op weg.

Een schuur maken is geen eenvoudige klus. Om tot het beste en mooiste resultaat te komen moet een slim plan opgesteld worden en het nodige vooronderzoek worden gedaan. U krijgt bijvoorbeeld te maken met verschillende regels. Denk hierbij aan de afmetingen, maximale hoogte van de schuur en de afstand tot de buren. Het bouwen van een schuurtje roept daarnaast verschillende vragen op:

Een schuur bouwen, mag dat zomaar? Hoe groot mag de schuur zijn? Heb ik een vergunning nodig en binnen welke voorwaarden mag ik zonder bouwvergunning bouwen? Hoe zit het met de erfafscheiding? Wat zijn eisen aan de constructie? Hoe zit het met de fundering of kan er ook zonder fundering en zonder heien gebouwd worden? Kan ik de schuur zelf bouwen of moet ik dit laten doen door een aannemer, bouwbedrijf, timmerman of hovenier? Wat kost een schuur bouwen? Deze vragen en meer worden hier beantwoordt.

Schuur(tje) bouwen? Dit is wat u moet weten:

  • Voor- en nadelen van een schuur bouwen
  • Stappenplan hoe een schuur bouwen in 6 stappen?
  • Tips bij het bouwen van een schuurt(je)
  • Wat kost een schuur bouwen (per m2)?
  • Veelgestelde vragen over een schuur bouwen
  • Ideeën, inspiratie en voorbeelden

Voor- en nadelen van een schuur bouwen

Wilt u een schuur(tje) laten bouwen? Dan geniet u van interessante voordelen. Naast de voordelen krijgt u echter ook te maken met enkele nadelen. Hieronder ziet de meest voorkomende voor- en nadelen in een handig overzicht zodat u een weloverwogen besluit maakt.

Voordelen van een schuur bouwen

Bekijk de voordelen hieronder.

Bescherming

Een schuur(tje) zorgt voor een droge plek waardoor uw spullen beschermd zijn tegen weersinvloeden. Zoekt u extra bescherming? Kies dan voor een geluiddichte, geïsoleerde en / of vochtvrije schuur.

Hogere woningwaarde

Met het plaatsen van een schuurtje wordt uw woning aantrekkelijker. Hierdoor stijgt de waarde van uw woning.

Breed toepasbaar

Een schuur is multifunctioneel en kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een mooie motor schuur, hobbyschuur, opbergschuur, fietsschuur, een schuur met woonbestemming of een combinatie van functies. Ook kunt u kiezen voor een schuur in combinatie met een kelder, overkapping, carport en zelfs een zolder.

Eenvoudige positionering

Het plaatsen van een schuur kan overal rondom om woning of tegen het huis aan op zand, klei en veengrond. Plaats de schuur bijvoorbeeld in de achtertuin, een weiland of naast het huis (dit wordt een losse of vrijstaande schuur genoemd) of plaats een schuur tegen het huis of een muur die in verbinding staat met uw woning (aanbouw). De keuze is aan u.   

Afmetingen en vormen naar wens

Bij het plaatsen van een schuur kunt u een afmeting naar wens kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een grote schuur, hoge schuur of juist een kleine schuur. Voor het dak kiest u voor een plat dak, zadeldak, puntdak, lessenaarsdak en zelfs dakpannen behoren tot de mogelijkheid.

Ruime keuze in stijlen

De stijl kunt u geheel naar wens kiezen en daarmee eenvoudig op de stijl van uw woning en omgeving afstemmen.

Maatwerk en prefab mogelijk (snelle schuur)

Bij het bouwen van een schuur heeft u de keuze tussen maatwerk of prefab. Hierdoor past een schuur altijd binnen ieders budget en kan deze binnen zeer korte tijd geplaatst worden.  

Ruime keuze in materialen

Voor uw nieuwe schuur heeft u een ruime keuze uit verschillende materialen. Veel opdrachtgevers kiezen vaak voor hout of steen, maar naast deze materialen kunt u ook kiezen voor kunststof, keralit of beton. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een onderhoudsvrije schuur te bouwen.

Nadelen van een schuur bouwen

Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. De nadelen leest u hieronder.

Inleveren buitenruimte

Bij het plaatsen van een schuur levert u buitenruimte in. Hiervoor krijgt u natuurlijk wel opbergruimte terug.

Onderhoud

Kiest voor voor een materiaal zoals hout? Dan krijgt u (afhankelijk van het soort hout) ook te maken met onderhoudswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk.

Met een mooie schuur in de tuin creëert u een zee aan extra ruimte die u voor verschillende functies kunt inzetten

Stappenplan: hoe een schuur bouwen in 6 stappen?

Het plaatsen van een schuur vereist een doordachte aanpak. U levert namelijk een relatief groot oppervlak grond in. Om deze klus vakkundig aan te pakken hebben wij een handig stappenplan opgesteld. In dit eenvoudige stappenplan vindt u een handleiding waarin stap voor stap wordt toegelicht hoe u deze klus het beste aanpakt.

Stap 1:

Wat wordt de functie van de schuur?

Allereerst bepaalt u de functie. Op basis hiervan kunt u namelijk de afmetingen in stap 2 vaststellen. Wilt u bijvoorbeeld een schuur bouwen voor het stallen van uw motor, fietsen, auto, gereedschap, wasmachine, koelkast en / of vriezer of wilt u er een hobby uitvoeren? Houd ook rekening met eventuele gezinsuitbreiding. Het zou namelijk zonde zijn als de schuur over een aantal jaar te weinig ruimte biedt.

Stap 2: 

Bepaal de locatie en afmetingen

In stap één heeft u waarschijnlijk al een beeld gevormd over de gewenste grootte. In deze stap bepaalt u waar de schuur gebouwd moet worden en met welke afmetingen. Dit doet u door een bouwtekening of schets te maken. Maak een eenvoudige plattegrond van uw woning en tuin. Het liefst op schaal, want zo krijgt u een realistisch beeld van de situatie. Teken vervolgens de schuur in uw tuin en houd hierbij rekening met de stand van de zon. Het zou namelijk zonde zijn om de schuur straks op een zonnige plek te bouwen waar misschien beter een terras had kunnen komen

Stap 3: 

De schuur ontwerpen

Bij het ontwerpen van de schuur maakt u wederom een plattegrond, maar dan alleen van de schuur. Vervolgens maakt u een indeling. Dit ontwerp kunt u aanvullen met tekstuele wensen. Stel uzelf hierbij de volgende vragen:

  • Mag de schuur opvallen of moet deze wegvallen?
  • Moeten er deuren en ramen geplaatst worden? Zo ja: wat voor deuren en ramen?
  • Wat wordt de hoogte? Moet ik erin kunnen staan?
  • Hoeveel verdiepingen worden er gebouwd?
  • Heb ik behoefte aan elektra en zo ja: waar moeten de contactpunten geplaatst worden?
  • Is er een watertappunt nodig?

Stap 4: 

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze is een erg belangrijke stap. Niet alleen voor de uiteindelijke prijs, maar ook voor de uitstraling. U heeft verschillende mogelijkheden.

Voordelen en nadelen houten schuur bouwen

Hout heeft als voordeel dat het makkelijk bewerkbaar en relatief goedkoop is. Bovendien kunt u een houten schuur in sommige gevallen ook zonder fundering bouwen en zijn bijvoorbeeld poeren voldoende. Daarnaast kunnen houten rabatdelen voor een mooie klassieke uitstraling zorgen. Vooral wanneer u voor steigerhout of larikshout kiest. Welk hout u kiest is echter erg belangrijk voor het onderhoud. Hout heeft namelijk onderhoud nodig en zal gemiddeld eens in de vijf jaar geschuurd en geschilderd moeten worden.

Voor- en nadelen stenen schuur bouwen

Baksteen, kalkzandsteen of betonblokken (cellenbeton, gasbeton of ytong) heeft een langere levensduur dan hout, maar vraagt ook om een hogere investering. Steen of beton wordt vaak gebruikt om de schuur een moderne uitstraling te geven. Bouwt u een stenen of betonnen schuur? Dan moet u ook rekening houden met de aanleg van een fundering op betonplaat, stelconplaten of palen. Bovendien is een stalen frame met spanten vaak een vereiste.   

Voor- en nadelen kunststof schuurtje bouwen

Een goedkope oplossing is het plaatsen van een (kant en klaar) kunststof schuurtje. De prijs is laag, het materiaal is onderhoudsvrij, de schuur kan makkelijk verplaatst worden en bovendien heeft u een ruime keuze aan kleuren. Kiest u voor een groot formaat kunststof schuur? Dan worden meestal sandwichpanelen of damwanden gebruikt.

Stap 5: 

Bouwvergunning nodig? Zonder omgevingsvergunning bouwen? Meldingsplicht? Hoe zit het?

De noodzaak van een vergunning of meldingsplicht is per gemeente verschillend. Dit heeft te maken met het bouwbesluit, bestemmingsplan en de lokale wetgeving. In de onderstaande toelichting gaan wij ervan uit dat u de schuur op eigen grond wilt plaatsen en dat u niet in een huurhuis of rijksmonument woont. Er worden drie typen schuren onderscheiden:

  • Bouwwerk: een losstaande of vrijstaande schuur.
  • Aanbouw: er is een verbinding met de woning, maar kan niet van binnenuit betreden worden.
  • Uitbouw: de schuur is vanuit de woning te bereiken. Bijvoorbeeld een bijkeuken.

Vergunningsvrij bouwen schuur afmeting

In de meeste gevallen mag u vergunningvrij bouwen. Voor de bovenstaande types bestaan echter verschillende regels waarin benoemt wordt wat de maximale grootte voor een vergunningsvrije plaatsing is. Meestal wordt dit uitgedrukt in een percentage van het tuinoppervlak. Voor de hoogte wordt dit uitgedrukt in verdiepingen. Houd er rekening mee dat er per gemeente verschillende regels met betrekking tot de erfgrens gelden. In sommige gemeenten mag u bijvoorbeeld alleen tegen of langs de erfgrens bouwen terwijl in andere gemeenten ook op de erfgrens mag bouwen.

Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning? Wees verstandig en schakel de hulp van een hovenier in. Gemeenten handhaven streng en de boetes zijn vaak fors. In het ergste geval zult u het bouwwerk zelfs moeten afbreken.

Stap 6: 

Uitvoering

Nu al het voorbereidende werk is gedaan kunt u zich richten op de uitvoering. Bent u een handige doe het zelf er? Dan kunt u alle benodigdheden berekenen en inkopen om vervolgens zelf uw eigen schuur te bouwen. Zelf een schuur (aan huis) bouwen is echter een complexe klus. Heeft u geen ervaring met het bouwen van een schuur? Kies er dan voor om een vakkundige hovenier in te schakelen.

Tips bij het bouwen van een schuur(tje)

Wilt u een schuur (laten) bouwen? Wees verstandig en gebruik de onderstaande tips. Met onze tips voorkomt u namelijk problemen en bespaart u kosten.

  1. Bouw nooit voordat u heeft uitgezocht of een vergunning noodzakelijk is.
  2. Ondanks dat een fundering niet altijd noodzakelijk is, raden wij dit wel aan. Met een fundering blijft het bouwwerk namelijk netjes op zijn plek en is de kans op verzakkingen minimaal.
  3. Werk met een budget. Door vooraf een prijs vast te stellen voorkomt u dat de kosten van de schuur onnodig hoog worden.
  4. Kies voor uitstraling die bij de stijl van uw woning en omgeving past. Hiermee voorkomt u klachten vanuit de omgeving.  
  5. Plaats ventilatieroosters aan de bovenzijde en onderzijde van uw schuur. Zo wordt de vochtige lucht eenvoudig afgevoerd en blijft de werking van het materiaal beperkt.
  6. Bespaar niet op het materiaal. U heeft langer profijt en plezier van een kwalitatieve schuur dan wanneer deze van slecht materiaal gemaakt is.
  7. Kies niet voor de eerste de beste hovenier. Door slim te vergelijken ziet u snel welke hovenier voor de klus geschikt is. Bovendien kunt u door te vergelijken eenvoudig kosten besparen zonder in te leveren op kwaliteit.
  8. Besteed u de klus uit aan een hovenier of vakman? Vraag dan naar referenties en controleer bij welke keurmerken de vakman is aangesloten.
  9. Vraag uw buren of zij ook een schuur willen bouwen. Door de klus samen aan te pakken bespaart u op materiaal- en arbeidskosten.
  10. Voer de werkzaamheden bij voorkeur uit op een droge dag. Onbewerkte materialen behouden dan hun kwaliteit en raken niet beschadigd.

Wat kost een schuur bouwen (per m2)?

Een schuur bouwen? Wat kost dat eigenlijk? Die vraag is helaas niet eenvoudig te beantwoorden. De kosten zijn namelijk afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de afmetingen, vorm van het dak en het materiaal. Daarnaast beïnvloeden factoren zoals de wens of noodzaak van een fundering, elektra, sanitaire voorzieningen en een eventuele vergunning de prijzen. Om u een idee van de kosten te geven ziet u hieronder verschillende voorbeelden.

Prijsindicatie

Wilt u een prijsindicatie berekenen? Om de vraag “hoeveel kost een schuur bouwen?” te beantwoorden hebben wij twee voorbeelden opgesteld. In de onderstaande prijsindicaties is uitgegaan van een eenvoudige schuur zonder luxe opties. De prijzen variëren tussen de €124,- tot €914,- euro per m2. Houd bij de prijsindicaties rekening met het feit dat de prijs per m2 lager wordt naarmate de omvang van het project groter wordt.  

Soort schuur Afmeting (cm) Prijzen Prijs per m2
Houten opbergschuur 300 x 350 x 250 €250,- tot €1500,- €24,- tot €142,-
Stenen schuur 250 x 350 x 250 €5000,- tot €8000 €571,- tot €914,-

Schuur laten bouwen kosten

Wilt u een schuur laten bouwen door een vakman? Houd dan rekening met de arbeidskosten. Bij hoveniers variëren die kosten tussen de €25,- tot €45,- per uur inclusief btw.

Goedkope schuur laten bouwen (offerte)

Wilt u een goedkope schuur laten bouwen en wilt u offertes ontvangen? Plaats dan gratis een klus. De aangesloten hoveniers kunnen binnen ieders budget een mooie schuur bouwen. Dus ook een goedkope schuur. Door te vergelijken bespaart u bovendien tot 40% op de kosten.

Veelgestelde vragen over een schuur bouwen

Het bouwen van een schuur roept soms vragen op. Om deze vragen verder te verduidelijken hebben wij de meestgestelde vragen verzamelt, beantwoord en hieronder gepubliceerd.

Is een schuur die zakelijk wordt gebruikt aftrekbaar en hoe zit het met de hypotheek?

Heeft u een koopwoning en wordt de schuur (deels) zakelijk gebruikt? Dan wordt het pand als ondernemingsvermogen gezien. De afschrijving en kosten zijn dan aftrekbaar (minus een privécorrectie). Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Laat u daarom goed adviseren door een specialist.

Gelden er voor een hoekhuis andere regels met betrekking tot de vergunning?

Met betrekking tot de vergunning voor de bouw van een schuur gelden voor een hoekwoning exact dezelfde regels als bij vrijstaande woningen en rijtjeshuizen.