Boom omzagen? Vergelijk de prijzen van hoveniers en bespaar kosten!

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Boom omzagen, veilig en snel

Een boom omzagen brengt al snel risico’s met zich mee. Denk aan het werken op hoogte terwijl u een kettingzaag bedient. Daarbij kan een boom die tegen de vlakte moet schade aan de omgeving veroorzaken. Minimaliseer deze risico’s door de juiste voorbereiding te treffen en de juiste materialen te gebruiken. Wij vertellen u welke stappen u moet nemen om de boom veilig om te zagen. Wilt u alle risico’s uitsluiten? Staat de boom op een moeilijke plek of is de boom groot? Schakel dan altijd een hovenier in en vergelijk eerst de prijzen.

Hoe maakt u een wig? Wat kunt u met de boomstronk doen? Mag u het hout gebruiken voor uw open haard? Hoe kunt u veilig bomen zagen? Deze, maar ook anders tips geven wij bij het onderdeel “boom omzagen tips”.

Alles wat u moet weten over het omzagen van een boom

Dat het omzagen van een boom gevaarlijk werk is, is voor de meeste mensen duidelijk. Om de gevaren te minimaliseren of zelfs uit te sluiten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Dat doet u door de onderstaande stappen te doorlopen.

 • Wanneer een boom omzagen?
 • Stappenplan voor het omzagen van een boom
 • Materialen om een boom om te zagen
 • De 8 beste tips voor het omzagen van een boom
 • Wat zijn de kosten voor een boom laten omzagen?

Wanneer een boom omzagen?

Bomen zagen gebeurt niet zomaar. Als het gebeurt is het meestal de wens van de boomeigenaar. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een nieuwe tuin of een tuinrenovatie. Een situatie waarbij de boom verplanten niet tot de mogelijkheden behoort.

Meestal kunt u het omzagen van de boom plannen. Houd rekening met het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juli. In deze periode is het namelijk niet toegestaan om een boom om te zagen.

Advies: bomen zagen doet u bij voorkeur in het najaar, de winter of in het vroege voorjaar. De meeste bomen hebben in die periode minder tot geen blad. Zo kunt u bij het omzagen van de boom precies zien waar de zware takken zich bevinden. Snoei indien nodig eerst enkele takken voordat u de boom omzaagt.

Wanneer direct een boom omzagen?

Er zijn situaties waarbij het omzagen van de boom meteen nodig is. Een boom kan namelijk een direct gevaar voor de omgeving zijn. Bijvoorbeeld na een storm wanneer een boom ernstig beschadigd is. Ook geconstateerd houtrot of een schimmel is vaak een reden tot directe actie.

"Een boom zonder blad omzagen zorgt voor meer overzicht, veilig werken en minder afval"

Stappenplan voor het omzagen van een boom

Bij het omzagen van een boom doorloopt u een vast stappenplan waardoor de kans op problemen geminimaliseerd wordt. Bomen zagen is namelijk niet zonder risico's. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan om aan alle vereiste stappen te voldoen. Het stappenplan bestaat uit een zestal stappen.

Vergunningcheck

Controleer of u een vergunning nodig heeft. U mag namelijk niet zomaar iedere boom laten omzagen. Ook niet als de boom buiten de bebouwde kom of op uw eigen terrein staat.

Algemeen gezien kunt u de volgende regel aanhouden: u heeft geen vergunning nodig wanneer de omtrek van de stam op een hoogte van 130 centimeter gelijk of minder is dan 31 centimeter.

Per gemeente kan de regelgeving omtrent bomen zagen verschillen. Het is daarom belangrijk om een vergunningscheck uit te voeren.

Zelf de boom omzagen of de klus uitbesteden?

Bepaal of u in staat bent om de klus zelf uit te voeren of dat u een hovenier moet inhuren. Zonder ervaring een boom omzagen kan levensgevaarlijk zijn. Een kettingzaag of een omvallende boom kunnen zeer ernstige verwondingen veroorzaken en voor veel schade zorgen. Heeft u geen ervaring met bomen zagen? Schakel dan altijd een hovenier in.

De boom omzagen met een bomenzaag of kettingzaag

Het omzagen van een boom kan op verschillende manieren. Met een bomenzaag of met een kettingzaag. In de praktijk wordt meestal een combinatie gebruikt. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk type zaag u moet gebruiken. Natuurlijk zijn dit niet de enige spullen die u nodig heeft. Lees hier meer over de materialen voor het omzagen van een boom.

Stam / takdikte Type zaag
4 cm - 16 cm Bomenzaag
16 cm - 30 cm Bomenzaag of kettingzaag
30 cm - of groter Kettingzaag

Controleer de boom, omgeving en bepaal de zaagmethode

Controleer de boom eerst op zwakke punten. Bekijk goed welke takken een gevaar voor de omgeving vormen en snoei deze.

Staat de boom op een overzichtelijke plek en is er voldoende ruimte? Dan kunt u de boom omzagen en laten omvallen. Bepaal de valrichting met behulp van een wig (inkeping). Verwijder alles uit de omgeving waar de stam of waar de takken op kunnen vallen.

Bomen die op een moeilijke plek staan, vragen om een andere aanpak, andere benodigdheden en een andere techniek. Deze bomen moeten van boven naar beneden in delen worden omgezaagd. De boom wordt als het ware deel voor deel afgebroken.

De boom omzagen en het hout verwerken of laten afvoeren

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen kunt u beginnen met het omzagen van de boom. Het hout dat beschikbaar komt kunt u verwerken tot haardhout of laten afvoeren.

Wel of niet de boomstronk verwijderen?

Bepaal of de boomstronk ook verwijderd moet worden. Het verwijderen van de boomstronk is natuurlijk niet verplicht, maar wij kunnen het wel aanraden. Boomwortels zitten vaak diep in de grond en kunnen na het omzagen van de boom gaan rotten. Dat kan ertoe leiden dat delen van uw tuin of terras verzakken. Het verwijderen van de boomstronk voorkomt dit. Gebruik een stobbenfrees om de boomstronk en wortels te verwijderen of graaf de stronk uit.

Wilt u precies weten hoe u een boomstronk verwijdert? Kijk op de pagina over een boomstronk verwijderen.

Materialen om een boom om te zagen

Het omzagen van een boom is een klus waarbij de juiste materialen en gereedschappen zeer bepalend zijn voor de uitkomst. Begin goed voorbereid aan de klus. Met deze checklist weet u precies wat u bij bomen zagen nodig heeft.

Deze materialen heeft u altijd nodig bij het omzagen van een boom

 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Zaagbroek
 • Veiligheidsschoenen
 • Zaaghelm
 • Boomzaag of accu boomzaag
 • Kettingzaag
 • Afvalcontainer of trailer
 • Gehoorbescherming

Extra materialen bij het omzagen van een boom groter dan 3 meter

 • Hoogwerker
 • Klimmaterialen
 • Ladder
 • Touw of een lier

De 8 beste boom omzagen tips

Gebruik deze 8 tips bij het omzagen van uw boom. Het zorgt er namelijk voor dat u geen fouten maakt in zowel de voorbereiding als in de uitvoering. Bomen zagen wordt daardoor een stuk veiliger en eenvoudiger.

1

Maak een wig om de valrichting vast te stellen en begin vanaf die kant te zagen. Zaag schuin in de stam naar beneden tot iets over de helft van de stam. Zaag vervolgens verticaal in de stam tot het punt waar u het schuine deel raakt.

2

Tijdens het maken van de wig kan uw zaag vast komen te zitten onder het gewicht van de stam. Voorkom dit door een kunststof spie in de stam te plaatsen.

3

Bind hoog in de boom een lier of een touw vast aan de stam. Hiermee kunt u de boom namelijk “sturen” wanneer deze naar beneden komt.

4

Blijf tijdens het omvallen van de boom niet achter de stam staan. De stam kan door vrijkomende krachten namelijk terugschieten.

5

Bepaal van te voren twee vluchtroutes voor tijdens het neerkomen van de boom. Zo heeft u altijd een plan A en een plan B.

6

Verwijder de boomstronk na het omzagen van de boom of laat deze zitten en geef de stronk een nieuwe functie. Maak van de boomstronk bijvoorbeeld een stoel, een tafel of een insectenhotel. U kunt er ook een klimop tegenaan laten groeien waardoor de stronk uit het zicht verdwijnt.

7

Bomen zagen heeft altijd gevolgen voor de omgeving. Plekken die eerst in de schaduw stonden, staan straks in het volle zonlicht. Verplaats planten en struiken die niet goed tegen zonlicht kunnen naar een schaduwplek.

8

In de praktijk is het goedkoper om de boom te laten omzagen door een vakkundige hovenier. U hoeft dan namelijk niet zelf de machines en benodigdheden in te kopen of te huren

Wat zijn de kosten van een boom laten omzagen?

Een boom laten omzagen is in de praktijk vrijwel altijd goedkoper dan de boom zelf omzagen. Dat komt omdat de kosten voor het omzagen van een boom grotendeels bepaald worden door de inzet van machines, materialen en overige benodigdheden. Een hovenier beschikt al over deze spullen waardoor u deze materialen niet zelf hoeft te huren en de kosten laag blijven.

De prijs voor het omzagen van een boom neemt toe naarmate de boomgrootte toeneemt. Het is eigenlijk heel simpel. Het omzagen van een grote boom kost in de voorbereiding een stuk meer tijd dan het omzagen van een kleine boom. Hetzelfde geldt voor een boom die op een moeilijk te bereiken plek staat.

Voorbeeld boom omzagen kosten

Een boom laten omzagen kan vaak al gedaan worden voor een bedrag vanaf €140,- euro. Deze prijsindicatie is een bedrag inclusief btw en het afvoeren van de boom. Wilt u liever de boom zelf omzagen en huurt u bijvoorbeeld een houtversnipperaar in om het hout weg te werken? Dan bent u al minimaal dezelfde kosten kwijt. De boom is dan nog niet omgezaagd en we hebben het nog niet gehad over de kosten voor de andere benodigdheden.