Wilt u een mooi dakterras aanleggen? Gebruik ons stappenplan om deze klus in één keer goed aan te pakken. Het aanleggen van een dakterras is zonder een goede voorbereiding vragen om problemen. Lees daarom hier wat er bij het aanleggen van een dakterras komt kijken en hoe u de voorbereidingsstappen uitvoert.
Is er een vergunning nodig? Wilt u het dakterras zelf aanleggen of kunt u beter het dakterras laten aanleggen? Hoe lang duurt de aanleg van een dakterras? Wat kost een dakterras laten aanleggen? Al deze vragen komen aan bod. Lees daarom meteen verder.
Wilt u de prijzen voor een dakterras laten aanleggen weten en de prijzen van verschillende hoveniers uit uw omgeving ontvangen?
Het aanleggen van een dakterras vraagt om planning en een zorgvuldige uitvoering. U voorkomt daarmee dat uw dakterras op den duur problemen vertoont. Houd daarom rekening met de onderstaande stappen:
Wonen in de stad heeft voordelen en nadelen. Een van die nadelen is dat de buitenruimte vaak beperkt is. Het aanleggen van een dakterras biedt dan uitkomst. Natuurlijk hoeft u voor een dakterras niet per se in de stad te wonen. Ook buiten de stad is een dakterras vaak een zeer mooie toevoeging aan uw woning. Hieronder leest u welke voordelen een dakterras heeft.
Veel dakterrassen worden op een plat dak van een aanbouw of bovenop het dak gebouwd. Op die plekken zijn er vaak weinig zon-obstakels. Met een dakterras creëert u dus meer zonplekken en kunt u op meer momenten van de zon genieten.
Heeft u geen of weinig buitenruimte? Met een dakterras krijgt u een extra plek waar u buiten kunt genieten. Het is zelfs mogelijk om op een schuin dak een dakterras aan te leggen.
Omdat de meeste dakterrassen zich op hoogte bevinden heeft u vaak meer privacy dan in een tuin. Het is overigens ook goed mogelijk om uw dakterras af te schermen om zo de privacy op het gewenste niveau te brengen.
Een dakterras aanleggen doet u voornamelijk omdat u een fijne buitenruimte wilt. Toch is het prettig om te weten dat u met een dakterras de waarde van uw woning laat stijgen. Bij een woning is namelijk iedere vierkante meter geld waard.
Het aanleggen van een dakterras zorgt voor extra zonplekken en een waardestijging van uw woning
Deze voorbereidingen bij een dakterras aanleggen kunt u helemaal zelf uitvoeren. Doorloop de onderstaande stappen om de juiste keuzes te maken en de voorbereidingen zo optimaal mogelijk uit te voeren.
Voordat u een dakterras gaat aanleggen moet u weten of het dak voldoende draagkracht heeft. Laat een stabiliteitsingenieur langskomen om de draagkracht te bepalen. Goed nieuws: met de juiste constructie kan ieder dak een dakterras dragen. U hoeft dus geen aanpassingen aan uw dak zelf te doen. Controleer het dak ook op eventuele beschadigingen. Beschadigingen aan het dak dient u voor de aanleg van het dakterras te repareren.
Bepaal of u het dakterras zelf aanlegt of laat aanleggen. Houd hierbij rekening dat een dakterras bouwen zeer complex werk is. Bovendien zult u een bouwtekening van de constructie moeten maken voor de vergunning. Uw dakterras laten aanleggen door een specialist is daarom een verstandige keus.
Bent u onderdeel van een VVE? In dat geval is het aan te raden om de plannen voor uw dakterras in een vroeg stadium aan de VVE voor te leggen. Het dak is namelijk een gemeenschappelijk goed.
Bepaal vooraf welke materialen u voor uw dakterras wilt gebruiken. Deze informatie heeft een hovenier namelijk nodig om een constructietekening te maken. Hieronder ziet u welke materialen u voor het aanleggen van uw dakterras kunt gebruiken en wat de eigenschappen van die materialen zijn:
Materiaal | Kenmerken |
---|---|
Hout | Meestal wordt er voor een dakterras hout gebruikt. Denk aan bankirai of hardhout. Deze materialen hebben een lange levensduur en zijn kwa volume relatief licht. |
Kunststof | Kunststof wordt steeds populairder. Het is meestal iets duurder dan hout, maar de levensduur is ook langer. Kunststof is eenvoudig schoon te maken en een sterk materiaal. |
Composiet | Composiet is een combinatie van hout en kunststof. Composiet heeft de beste eigenschappen van beiden. Relatief licht, eenvoudig schoon te maken en een lange levensduur. |
Bepaal vooraf hoe en waar u straks uw dakterras wilt betreden. Allereerst bepaalt u waar de trap geplaatst moet worden. De toegang tot uw dakterras kan via een dakluik, lichtbol of dakhuis.
Omdat de privacy van uw buren niet geschonden mag worden is het belangrijk om uw dakterras voldoende af te schermen. Kies bijvoorbeeld voor een dichte rand.
Uw dakterras laten aanleggen? Zoek dan een hovenier bij u in de buurt die zowel de constructietekening kan maken als het dakterras kan aanleggen. Om op een eenvoudige manier een hovenier te vinden en alvast de prijzen te vergelijken maakt u gebruik van onze prijsvergelijker.
Voor het aanleggen van een dakterras heeft u een constructietekening nodig. Laat een constructietekening maken die aan de wettelijke eisen voldoet.
Om een dakterras aan te leggen heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig. De regels en wetgeving van uw plaatselijke gemeente bepalen uiteindelijk of u een dakterras mag bouwen. Voldoet de constructie tekening aan alle eisen? Dan is de slagingskans voor uw dakterras zeer hoog.
Zodra de vergunning is afgegeven kunt u de materialen inkopen. In de meeste gevallen doet de dakterrasbouwer dat voor u. Maak uw dak kort voor de bouw van het dakterras goed schoon.
Plan de bouw van uw dakterras goed in. Breng uw omgeving op de hoogte zodat er voldoende parkeerplekken voor de leveranciers en dakterrasbouwers zijn.
Een dakterras aanleggen is niet alleen een fysiek zware klus, het is bovendien gevaarlijk werk. Met de juiste gereedschappen en materialen gaat u in ieder geval goed voorbereid aan de slag. Gebruik daarom de onderstaande checklist voor alle benodigdheden.
Kiest u voor een dakterras laten aanleggen? In dat geval zal de hovenier voor de benodigde materialen en machines zorgen.
Voordat u met het aanleggen van uw dakterras begint raden wij het sterk aan onze tips door te lezen. U gaat dan goed voorbereid aan de slag. Bovendien kunt u met onze tips kosten besparen.
Een dakterras laten bouwen brengt kosten met zich mee. Die kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte en de constructie. Andere factoren die de kosten bepalen zijn:
Voor een dakterras laten aanleggen zijn de kosten per m2 vanaf ongeveer €300 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van de bovenstaande factoren en inclusief de arbeidskosten van de hovenier.
Een goedkoop dakterras aanleggen is zeker mogelijk. De prijzen van dakterrasbouwers verschillen flink. Prijsverschillen van 40% of meer komen in de praktijk regelmatig voor. Vergelijk dus altijd de prijzen voordat u met een hovenier zaken doet. Gebruik daar onze prijsvergelijker voor.