Dakterras aanleggen? Vergelijk nu prijzen van hoveniers!

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Een dakterras aanleggen vraagt om een professionele aanpak

Wilt u een mooi dakterras aanleggen? Gebruik ons stappenplan om deze klus in één keer goed aan te pakken. Het aanleggen van een dakterras is zonder een goede voorbereiding vragen om problemen. Lees daarom hier wat er bij het aanleggen van een dakterras komt kijken en hoe u de voorbereidingsstappen uitvoert.

Is er een vergunning nodig? Wilt u het dakterras zelf aanleggen of kunt u beter het dakterras laten aanleggen? Hoe lang duurt de aanleg van een dakterras? Wat kost een dakterras laten aanleggen? Al deze vragen komen aan bod. Lees daarom meteen verder. 

Wilt u de prijzen voor een dakterras laten aanleggen weten en de prijzen van verschillende hoveniers uit uw omgeving ontvangen? 

Dakterras aanleggen? Hier houdt u rekening mee:

Het aanleggen van een dakterras vraagt om planning en een zorgvuldige uitvoering. U voorkomt daarmee dat uw dakterras op den duur problemen vertoont. Houd daarom rekening met de onderstaande stappen:

 • De voordelen van een dakterras aanleggen
 • Voorbereidingen om een dakterras aan te aanleggen
 • Welke materialen en machines zijn er nodig om een dakterras aan te leggen?
 • Dakterras aanleggen tips (10 tips)
 • Wat zijn de kosten van een dakterras laten aanleggen?

De voordelen van een dakterras aanleggen

Wonen in de stad heeft voordelen en nadelen. Een van die nadelen is dat de buitenruimte vaak beperkt is. Het aanleggen van een dakterras biedt dan uitkomst. Natuurlijk hoeft u voor een dakterras niet per se in de stad te wonen. Ook buiten de stad is een dakterras vaak een zeer mooie toevoeging aan uw woning. Hieronder leest u welke voordelen een dakterras heeft.

Op uw dakterras heeft u meer zonplekken dan in een tuin

Veel dakterrassen worden op een plat dak van een aanbouw of bovenop het dak gebouwd. Op die plekken zijn er vaak weinig zon-obstakels. Met een dakterras creëert u dus meer zonplekken en kunt u op meer momenten van de zon genieten.

Met het aanleggen van een dakterras creëert u extra buitenruimte

Heeft u geen of weinig buitenruimte? Met een dakterras krijgt u een extra plek waar u buiten kunt genieten. Het is zelfs mogelijk om op een schuin dak een dakterras aan te leggen.  

U heeft met een dakterras meer privacy dan met een tuin

Omdat de meeste dakterrassen zich op hoogte bevinden heeft u vaak meer privacy dan in een tuin. Het is overigens ook goed mogelijk om uw dakterras af te schermen om zo de privacy op het gewenste niveau te brengen.

Een dakterras aanleggen zorgt voor een waardestijging van uw woning

Een dakterras aanleggen doet u voornamelijk omdat u een fijne buitenruimte wilt. Toch is het prettig om te weten dat u met een dakterras de waarde van uw woning laat stijgen. Bij een woning is namelijk iedere vierkante meter geld waard. 

Het aanleggen van een dakterras zorgt voor extra zonplekken en een waardestijging van uw woning

Voorbereidingen bij een dakterras aanleggen

Deze voorbereidingen bij een dakterras aanleggen kunt u helemaal zelf uitvoeren. Doorloop de onderstaande stappen om de juiste keuzes te maken en de voorbereidingen zo optimaal mogelijk uit te voeren.

Stap 1 - Heeft uw dak voldoende draagkracht en is het dak niet beschadigd?

Voordat u een dakterras gaat aanleggen moet u weten of het dak voldoende draagkracht heeft. Laat een stabiliteitsingenieur langskomen om de draagkracht te bepalen. Goed nieuws: met de juiste constructie kan ieder dak een dakterras dragen. U hoeft dus geen aanpassingen aan uw dak zelf te doen. Controleer het dak ook op eventuele beschadigingen. Beschadigingen aan het dak dient u voor de aanleg van het dakterras te repareren.

Stap 2 - Zelf uw dakterras aanleggen? Of laten aanleggen? 

Bepaal of u het dakterras zelf aanlegt of laat aanleggen. Houd hierbij rekening dat een dakterras bouwen zeer complex werk is. Bovendien zult u een bouwtekening van de constructie moeten maken voor de vergunning. Uw dakterras laten aanleggen door een specialist is daarom een verstandige keus.

Stap 3 - Het plan voor uw dakterrasaanleg voorleggen aan de VVE

Bent u onderdeel van een VVE? In dat geval is het aan te raden om de plannen voor uw dakterras in een vroeg stadium aan de VVE voor te leggen. Het dak is namelijk een gemeenschappelijk goed.

Stap 4 - Bepaal welke materialen u wilt gebruiken

Bepaal vooraf welke materialen u voor uw dakterras wilt gebruiken. Deze informatie heeft een hovenier namelijk nodig om een constructietekening te maken. Hieronder ziet u welke materialen u voor het aanleggen van uw dakterras kunt gebruiken en wat de eigenschappen van die materialen zijn:

Materiaal Kenmerken
Hout Meestal wordt er voor een dakterras hout gebruikt. Denk aan bankirai of hardhout. Deze materialen hebben een lange levensduur en zijn kwa volume relatief licht.
Kunststof Kunststof wordt steeds populairder. Het is meestal iets duurder dan hout, maar de levensduur is ook langer. Kunststof is eenvoudig schoon te maken en een sterk materiaal.
Composiet Composiet is een combinatie van hout en kunststof. Composiet heeft de beste eigenschappen van beiden. Relatief licht, eenvoudig schoon te maken en een lange levensduur.

Stap 5 - Toegang tot uw dakterras en privacy

Bepaal vooraf hoe en waar u straks uw dakterras wilt betreden. Allereerst bepaalt u waar de trap geplaatst moet worden. De toegang tot uw dakterras kan via een dakluik, lichtbol of dakhuis.

Omdat de privacy van uw buren niet geschonden mag worden is het belangrijk om uw dakterras voldoende af te schermen. Kies bijvoorbeeld voor een dichte rand.

Stap 6 - Zoek een hovenier die uw dakterras kan aanleggen

Uw dakterras laten aanleggen? Zoek dan een hovenier bij u in de buurt die zowel de constructietekening kan maken als het dakterras kan aanleggen. Om op een eenvoudige manier een hovenier te vinden en alvast de prijzen te vergelijken maakt u gebruik van onze prijsvergelijker.

Stap 7 - Constructietekening laten maken

Voor het aanleggen van een dakterras heeft u een constructietekening nodig. Laat een constructietekening maken die aan de wettelijke eisen voldoet.

Stap 8 - Vergunning nodig?

Om een dakterras aan te leggen heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig. De regels en wetgeving van uw plaatselijke gemeente bepalen uiteindelijk of u een dakterras mag bouwen. Voldoet de constructie tekening aan alle eisen? Dan is de slagingskans voor uw dakterras zeer hoog.

Stap 9 - Materialen inkopen en dak schoonmaken

Zodra de vergunning is afgegeven kunt u de materialen inkopen. In de meeste gevallen doet de dakterrasbouwer dat voor u. Maak uw dak kort voor de bouw van het dakterras goed schoon.

Stap 10 - Dakterras laten bouwen

Plan de bouw van uw dakterras goed in. Breng uw omgeving op de hoogte zodat er voldoende parkeerplekken voor de leveranciers en dakterrasbouwers zijn.

Welke materialen en machines zijn er nodig om een dakterras aan te leggen?

Een dakterras aanleggen is niet alleen een fysiek zware klus, het is bovendien gevaarlijk werk. Met de juiste gereedschappen en materialen gaat u in ieder geval goed voorbereid aan de slag. Gebruik daarom de onderstaande checklist voor alle benodigdheden.

Om een dakterras aan te leggen heeft u deze materialen en machines nodig

 • Werkschoenen
 • Handschoenen
 • Gehoorbescherming
 • Veiligheidsbril
 • Klimuitrusting
 • Beschermende kleding
 • Winkelhaak en waterpas
 • Zaagmachine en handzaag
 • Vlonderplanken en “regels”
 • Tegeldragers
 • Boormachine
 • Hamer
 • Spijkers en schroeven
 • Bolrooster (voor de waterafvoer)

Kiest u voor een dakterras laten aanleggen? In dat geval zal de hovenier voor de benodigde materialen en machines zorgen.

Dakterras aanleggen tips (10 tips)

Voordat u met het aanleggen van uw dakterras begint raden wij het sterk aan onze tips door te lezen. U gaat dan goed voorbereid aan de slag. Bovendien kunt u met onze tips kosten besparen.

 1. Wilt u uw dakterras laten aanleggen door een hovenier? Vergelijk dan altijd de prijzen. Hiervoor gebruikt u onze prijsvergelijker.
 2. Er zijn natuurlijk goedkope materiaalsoorten verkrijgbaar. Doe dit niet en kies altijd voor duurzame materialen. Alleen dan weet u zeker dat u tientallen jaren van uw dakterras kunt genieten.
 3. Een dakterras kan glad worden. Laat uw dakterras daarom altijd met een antislip coating bewerken.
 4. Bedenk vooraf hoe u het dakterras wilt inrichten zodat een dakterrasbouwer hier in de constructie al rekening mee houdt.
 5. Is het epdm op uw dak niet geschikt voor het dragen van zware gewichten? Kies dan voor een zwevend dakterras die op de buitenmuren steunt.
 6. Op een dakterras is het vaak (erg) zonnig. Met een mooie parasol kunt u een flexibele schaduwplek creëren.
 7. Zorg ervoor dat u op uw dakterras eenvoudig toegang tot elektra heeft. U kunt uw dakterras dan verlichten of een audio apparaat aansluiten.
 8. Zonder een vergunning een dakterras laten bouwen is sterk af te raden. Het is niet de eerste keer dat een gemeente een dakterras dwingt af te breken.
 9. Heeft u vanuit uw woning weinig ruimte voor een trap naar uw dakterras. Kies dan voor een mooie (uitschuifbare) ladder van hout.
 10. Zorg er altijd voor dat uw dakterras een afschot heeft. Ook met een dakterras op uw dak moet het water goed weg kunnen lopen.

Wat zijn de kosten van een dakterras laten aanleggen?

Een dakterras laten bouwen brengt kosten met zich mee. Die kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte en de constructie. Andere factoren die de kosten bepalen zijn:

 • het type materiaal
 • de keuze voor een dakluik, dakhuis of lichtbol
 • elektra op het dakterras
 • het type trap
 • de bereikbaarheid van het dak
 • het type constructie
 • de kosten voor de vergunning (ongeveer 2% van de totale kosten)

Wat kost een dakterras per m2?

Voor een dakterras laten aanleggen zijn de kosten per m2 vanaf ongeveer €300 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van de bovenstaande factoren en inclusief de arbeidskosten van de hovenier.

Goedkoop dakterras aanleggen

Een goedkoop dakterras aanleggen is zeker mogelijk. De prijzen van dakterrasbouwers verschillen flink. Prijsverschillen van 40% of meer komen in de praktijk regelmatig voor. Vergelijk dus altijd de prijzen voordat u met een hovenier zaken doet. Gebruik daar onze prijsvergelijker voor.