De 10 beste tips voor het gezellig maken van uw tuin

09 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Hoe maak ik mijn tuin gezellig?

De 10 beste tips voor het gezellig maken van uw tuin

Of u nu groene vingers heeft of niet, een gezellige tuin nodigt uit om meer tijd buiten door te brengen en biedt ook bij slecht weer een mooi uitzicht. Maar alleen het neerzetten van een tafel met wat stoelen maakt van een tuin nog geen knus toevluchtsoord. In deze blog doet u inspiratie op en geven wij u tips om de tuin gezellig te maken.

Uw tuin gezellig maken? Gebruik deze tips:

Klik op één van de onderstaande tips om direct naar de informatie op deze pagina te navigeren.

  1. Een comfortabele zithoek voor ontspanning
  2. Kleed de tuin aan met een buitenkleed
  3. Breng licht in de tuin tijdens donkere dagen
  4. Kabbelend water in de tuin
  5. Creatief te werk met borders
  6. Buitenvloeren met een karakteristiek uiterlijk
  7. Een schutting die past bij uw tuin
  8. Uw tuin gezellig in de winter
  9. Neem de keuken mee de buitenlucht in
  10. Schuilen onder de overkapping

Uw tuin gezelliger maken? Vind een hovenier met een vakkundige aanpak! 

1. Een comfortabele zithoek voor ontspanning

Om toch te beginnen met tafels en stoelen: een knusse zithoek creëert u met comfortabele stoelen en banken, want ook voor in de tuin worden meubels steeds comfortabeler. Een zithoek is misschien wel het eerste waar u aan denkt bij de vraag ‘hoe maak ik mijn tuin gezellig?’. Comfortabele zithoeken zijn in allerlei looks verkrijgbaar, zodat er altijd wel een bij zit die bij uw tuin past. Van steigerhout tot gevlochten kunststof exemplaren die het hele jaar buiten kunnen staan zodat u ook tijdens een frisse avond kunt u wegzakken in zachte kussens met een extra fleecedeken.

2. Kleed de tuin aan met een buitenkleed

Kleed uw tuin letterlijk aan met een vloerkleed. Zo tovert u uw tuin in de zomer aan tot een tweede woonkamer en in de winter haalt u het even gemakkelijk weer naar binnen. Een dun kleed of kelim zorgt voor nog meer sfeer in uw zithoek en zo kunt u lekker met blote voeten van de zon genieten. Een vloerkleed is een snelle oplossing op het vraagstuk hoe maak ik mijn tuin mooi. Er zijn ook speciale buitenkleden, ontworpen voor gebruik in de tuin en op het balkon.

3. Breng licht in de tuin tijdens donkere dagen

Verlichting zorgt voor sfeer en ook in de tuin zijn verschillende vormen van verlichting mogelijk. Niet alleen tuinverlichting langs het tuinpad, maar ook sfeerverlichting zoals een lichtsnoer en kaarsen of fakkels behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast gebruikt u waarschijnlijk andere verlichting tijdens de zomeravonden dan in de winter. Wanneer u zich afvraagt hoe u een tuin gezellig maken kunt, zorgt verlichting voor veel sfeer.

4. Kabbelend water in de tuin

Een watervalletje of fonteintje ziet er niet alleen heel mooi uit, maar zorgt ook voor rust dankzij het geluid van kabbelend water. Er zijn niet alleen heel veel fonteintjes te verkrijgen in de winkel, ook kunt u ze zelf ontwerpen zodat deze is aangepast aan uw tuin. Van een klein watervalletje in de hoek tot een enorme fontein als centerpiece. Ook kunt u kiezen voor een vijver of waterschaal met waterplanten.

5. Creatief te werk met borders

Borders in de tuin geven uw tuin meer kleur door planten en bloemen. Houdt u van tuinieren, dan kunt u in het bijhouden van de tuinborders uw creativiteit kwijt. Maar ook wanneer u geen groene vingers heeft, kunt u ook een hovenier inschakelen die u kan adviseren hoe u de tuin gezellig maken kunt met zo min mogelijk onderhoud, of die het onderhoud voor u uit kan voeren.

6. Buitenvloeren met een karakteristiek uiterlijk

Niet alleen tegels kunnen zorgen voor structuur in uw tuin met tuinpaden en een plaatsje voor uw tuinmeubelen. Ook houten vloeren zijn hier zeer geschikt voor een bovendien minder koud aan uw voeten. Kies bij voorbaat voor afgewerkt hout om splinters in blote voeten te voorkomen. Daarnaast kunt u een kant-en-klare vlonder aanschaffen, of een houten terras op maat laten maken.

7. Een schutting die past bij uw tuin

Wilt u een schutting, dan zult u in het geval van aangrenzende tuinen uiteraard moeten overleggen met uw buren. Hoewel vaak voor hout wordt gekozen, zijn schuttingen in veel verschillende materialen en structuren verkrijgbaar. Dit zorgt voor extra sfeer in uw tuin en geeft een ruimer gevoel door de semi-transparante uitvoering terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een goede afscheiding. Heeft u advies nodig over hoe u een tuin gezellig maken kunt met een schutting, dan kunt u hierover te rade gaan bij een hovenier.

8. Uw tuin gezellig in de winter

Misschien heeft u al een hele mooie tuin, maar vraagt u zich af ‘hoe maak ik mijn tuin gezellig in de winter?’ De eerdergenoemde knusse meubels met kussens zijn natuurlijk een goede start en ook veel planten zijn prachtig in de winter. Daarnaast kunt u voor de verlichting en verwarming denken aan een vuurkorf- of schaal. Niet alleen zijn ze heel functioneel, maar daarnaast ook heel modern. Houd bij het aansteken rekening met de windrichting zodat u niet in de rook zit.

9. Neem de keuken mee de buitenlucht in

Outside cooking is een trend die niet over lijkt te waaien: niet alleen barbecueën, maar ook andere vormen van koken vinden steeds vaker in de tuin plaats. Denk hierbij aan een hippe bar in de tuin of een heus kookeiland rond de barbecue. Ook een koelkast in de buitenkeuken is altijd handig voor koele drankjes.

10. Schuilen onder de overkapping

Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat u ook in de tuin droog en beschut blijft en nog meer kunt genieten van het buitenleven. Een terrasoverkapping is in allerlei vormen te realiseren, van eenvoudig prieel tot geheel afgesloten serre. Eventueel met terrasverwarmer kunt u het hele jaar door genieten van uw tuin, ingericht aan de hand van onze tips om de tuin gezellig te maken.

Nu weet u hoe u een tuin gezellig maken kunt, maar misschien wilt u een of meerdere klussen liever uitbesteden. Vergelijk op vergelijkhoveniers.nl gratis diverse hoveniers om zo de scherpste prijs voor uw klus te vinden. Ook voor onderhoud kunt u hier eenvoudig tuinmannen vergelijken. Binnen 24 uur heeft u al diverse voorstellen in huis.