Vakkundig een carport bouwen? Lees hier hoe u de klus aanpakt

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Carport plaatsen, van A tot Z

Een carport aan huis of een dubbele carport is in veel opzichten aantrekkelijk. Met een carport in de voortuin creëert u namelijk een veilige en droge afdak voor het stallen van een auto, fiets, caravan, camper, motor of ander voertuig. Bovendien voegt een carport direct waarde toe aan uw woning.

Het plaatsen van een carport is echter niet eenvoudig. Bovendien moet u rekening houden met de lokale wetgeving en regels. Gelukkig mag u in de meeste gevallen aan de voorkant en naast uw huis aan uw zijde van de erfgrens zonder vergunning een carport plaatsen. Vergunningsvrij bouwen is echter niet altijd toegestaan.

Wilt u een carport bouwen, bent u benieuwd welke regelgeving van toepassing is, waar de carport geplaatst mag worden, hoe u een vergunning kunt aanvragen (indien nodig), welke mogelijkheden u heeft, hoe u een carport moet bouwen en met welke kosten u rekening houdt wanneer u de klus uitbesteed? Lees dan meteen verder.

Carport zetten? Dit is wat u moet weten:

  • Voor- en nadelen van een carport
  • Benodigdheden voor de bouw van een carport
  • Carport zelf maken? Gebruik de handleiding.
  • Tips bij het plaatsen van een carport
  • Wat kost een carport maken?

Voor- en nadelen van een carport

Heeft u het plan een carport te plaatsen? Dan is het goed om te weten dat u van veel voordelen kunt genieten. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Lees daarom meteen verder.

Voordelen van een carport

Een carport bouwen biedt interessante voordelen. Bent u benieuwd naar de voordelen? U leest ze hieronder.

1

Bescherming
De overkapping beschermt uw auto tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, wind en vallende takken. Hierdoor neemt de kans op roestvorming en schade af. Het dichte dak zorgt er bovendien voor dat u droog in- en uit kunt stappen. Ook wanneer het buiten met bakken naar beneden komt.

2

Geen bevroren ramen
Het carport dak zorgt ervoor dat warme lucht niet snel verdwijnt. Hierdoor hoeft u tijdens de vorst bijvoorbeeld niet te krabben.

3

Stijging woningwaarde
Een carport maakt uw woning in veel opzichten aantrekkelijker. Hierdoor stijgt de waarde van uw woning.

4

Bescherming
De overkapping beschermt uw auto tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, wind en vallende takken. Hierdoor neemt de kans op roestvorming en schade af. Het dichte dak zorgt er bovendien voor dat u droog in- en uit kunt stappen. Ook wanneer het buiten met bakken naar beneden komt.

5

Goedkoop een carport laten maken
Een carport kopen en laten plaatsen kan voordelig. De prijzen van een bouwpakket starten bij ongeveer €350,- euro inclusief btw en exclusief plaatsing.

Nadelen van een carport

Naast de voordelen brengt een carport ook nadelen met zich mee. Weeg de voor- en nadelen daarom goed af voordat u een carport laat plaatsen. De nadelen leest u hieronder.

1

Niet geheel wind- en waterdicht
Via de zijkanten kunnen water en wind toch uw voertuig(en) bereiken. Een carport is daarom niet geheel water- en winddicht.

2

Condensproblemen op de auto
Is het dak van de carport plat en niet goed geïsoleerd? Dan kunnen er condensatieproblemen op de auto ontstaan. Wilt u dit risico uitsluiten? Kies dan voor een schuin dak.

"Plaats een carport en geniet van alle voordelen die deze met zich meebrengt"

Benodigdheden voor de bouw van uw carport

Wilt u de carport zelf bouwen? Voor het plaatsen van een eenvoudige carport met een houten constructie, een schuin dak van golfplaten en een afmeting van 3.20 bij 5.30 meter (een auto), heeft u verschillende materialen, machines en gereedschappen nodig. Gebruik hiervoor de onderstaande checklist en ga goed voorbereid aan de slag.

Deze gereedschappen heeft u nodig:

- Handboor (accu)
- Winkelhaak
- Schoffel
- Kruiwagen
- Potlood
- Trap
- Metseltouw
- Hamer
- Houtzaag (elektrisch)
- Rolmaat (tenminste 5 meter)
- Waterpas

Deze materialen heeft u nodig:

- Hoekpalen
- Betonpoer
- Planken
- Stalen verbindingshoeken
- Dwars- en lengtebalken

Carport zelf maken? Gebruik deze handleiding

Wilt u een carport maken en bent u benieuwd hoe u dat doet? In het onderstaande stappenplan leest u welke stappen u moet ondernemen om tot het beste resultaat te komen.

Stap 1: Fundament controleren

Bepaal in deze stap of het fundament geschikt is voor een auto (of misschien wel twee auto’s). Veel opdrachtgevers starten met het aanleggen van een oprit op klinkers of tegels en kiezen in een later stadium voor een carport. Een goede keuze, want het fundament voor de carport is dan meteen aanwezig.

Stap 2: Benodigdheden klaarleggen

Voordat u met de bouw start koopt u alle benodigdheden en legt u deze klaar. De benodigdheden kunt u los kopen, maar u kunt ook kiezen voor een bouwpakket. Heeft u weinig ervaring? Kies dan altijd voor een bouwpakket om problemen te voorkomen.

Stap 3: Het geraamte van de carport bouwen

Staat er een stabiel fundament? Dan kan de bouw gestart worden. Gebruik hiervoor een eigen bouwtekening of een tekening uit het bouwpakket.

Voor het plaatsen van het geraamte worden eerst de betonpoeren in de grond geplaatst. Omdat betonpoeren diep in de grond zitten, zijn deze stevig genoeg voor het dragen van de constructie. Vervolgens kunnen de hoekpalen, tussenpalen en liggende balken geplaatst worden. Voor de bevestiging gebruikt u verbindingshoeken en schroeven. Wilt u een subtielere aansluiting? Kies dan voor inkepingen. Zodra het geraamte staat, kunt u verder met de bouw van het dak.

Stap 4: Het dak bouwen

Nu het geraamte klaar is, kan het dak gebouwd worden. Hiervoor worden de golfplaten op de dwars liggende balken geplaatst en bevestigd. Heeft u echter gekozen voor een plat dak? Kies dan voor dakleer.

Tips bij het plaatsen van een carport

Overweegt u een carport te (laten) bouwen? Gebruik dan de onderstaande tips en voorkom het maken van veel voorkomende fouten.

Dubbele carport bouwen

Kiest u voor de plaatsing van een dubbele carport? Houd dan rekening met de aanvraag van een vergunning. Deze carport is in de meeste gevallen namelijk te groot om vergunningsvrij geplaatst te worden.

Carport op maat laten maken

Veel bouwpakketten hebben standaard maten. Is de beschikbare ruimte echter anders dan de standaard maten? Laat dan een carport op maat maken door een hovenier in uw regio.

Op perceelgrens bouwen

De erfgrens is een scheidingslijn van terreinen. Plaats de carport daarom niet direct op de perceelsgrens, maar aan uw kant van de perceelgrens. Zo voorkomt u problemen met uw buren. Kondig de bouw van de carport ook altijd even bij uw buren aan.

Wat kost een carport inclusief plaatsen?

De kosten voor de bouw van een carport zijn onder andere afhankelijk van het materiaal, plat dak of schuin dak, aanleg van een fundering, opties zoals verlichting, afwerking van de zijkanten, de afmetingen en eventuele kosten voor een vergunning. De prijs varieert daarom tussen de €350 tot €7500 euro (€20 tot €440 euro per m2). Bekijk de prijsvoorbeelden hieronder.

Prijsvoorbeelden Prijs incl. btw
Eenvoudige carport €350 tot €1250 euro
Gemiddelde carport €1250 tot €4000 euro
Luxe (strakke) carport €4000 tot €7500 euro

Tip - goedkope carport bouwen

Wilt u voordelig uit zijn? Kies dan voor een carport die tegen een bestaande muur aangebouwd wordt. Deze manier van bouwen is goedkoper omdat er minder materiaal nodig is. Kies daarnaast voor larikshout. Deze houtsoort is namelijk goedkoop en bovendien erg sterk.