Boomstronk verwijderen? Een ervaren hovenier verwijdert deze veilig en snel!

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Uw boomstronk verwijderen

Een boomstronk verwijderen lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat mensen er te lichtzinnig over denken. De wortels van de boom liggen vaak dieper dan gedacht, waardoor de stronk stevig in de grond verankerd is. Het verwijderen van de boomstronken en wortels vergt dan de vakbekwaamheid van een hovenier (met freesmachine). Wilt u deze klus uitbesteden? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt!

Houd hier rekening mee bij het verwijderen van boomstronken

Bent u van plan om binnenkort een boomstronk te verwijderen? Zorg dan dat u de juiste voorbereidingen treft. Dit maakt de werkzaamheden een stuk makkelijker. Is de stobbe van de boom niet al te diep? Dan kunt u de stam uitgraven. Wanneer het een grote of dikke stam betreft, kunt u dit beter laten doen door een ervaren hovenier die over het juiste materiaal en machines beschikt zoals een stobbenfrees (ook wel een freesmachine genoemd). Vergelijk in dat geval wel altijd eerst de prijzen van hoveniers. Deze materialen huren is namelijk vaak te duur.

Staat de boom nog stevig op zijn plaats en wilt u deze omzagen of kappen? Kijk dan eerst op de pagina’s boom omzagen of bomen kappen.

Dit is wat u moet weten als u een stronk verwijdert:

 • Waarom een boomstronk verwijderen
 • Welke materialen en machines zijn nodig om een stronk te verwijderen?
 • Hoe kunt u het beste een boomstronk verwijderen (in 5 stappen)
 • Vragen en tips voor het verwijderen van de stronk
 • Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een boomstronk?

Waarom een boomstronk verwijderen

Over het verwijderen van een boomstronk wordt vaak te lichtzinnig gedacht. Ook al lijkt de boomstomp niet al te groot, de wortels kunnen behoorlijk diep liggen. Wilt u een terras of tegelpad (laten) aanleggen, een schutting plaatsen of een nieuw gazon leggen? Dan is een egale en horizontale ondergrond een vereiste. Om te voorkomen dat de grond verzakt of oneffen wordt, dient u ook de dieper gelegen wortels van de stobbe te verwijderen.

Om de grond of tuin te egaliseren moeten de stronk en alle wortels verwijderd worden. Helemaal uitgraven of frezen is dan de snelste en meest effectieve manier. U kunt de stam en wortels ook laten rotten, maar dit raden we af. Het is een proces van jaren, afhankelijk van het soort boom en de grootte. Door de boomstronk en de wortels te verwijderen door middel van uitfrezen, kunt u direct aan de slag met het hergebruiken van de grond.

Hoe diep moeten de wortels van de stronk worden verwijderd?  

Afhankelijk van uw plannen met de vrijgekomen ruimte is het noodzakelijk om de wortels tot een bepaalde diepte te verwijderen. We zetten ze voor u op een rijtje:

Gebruik/bestemming Diepte
Schutting plaatsen Bij het plaatsen van een schutting adviseren wij om de stronk inclusief de wortels tot ongeveer 40 cm a 50 cm diep te verwijderen.
Beplanting Bij de beplanting werkzaamheden die voortkomen uit het beplantingsplan adviseren wij om de boomstronk inclusief de wortels tot een diepte van ongeveer 30 cm te verwijderen.
Gazon aanleggen Bij het aanleggen van een nieuw gazon adviseren wij om de stobbe inclusief de boomwortels tot een diepte van 20 a 30 cm te laten verwijderen.
Boom planten / boom verplanten Voor het planten van een nieuwe boom adviseren wij om de stronk van de oude boom inclusief de boomwortels tot een diepte van ongeveer 50 cm te verwijderen.
Tuinbestrating aanleggen Bij het aanleggen van nieuwe tuinbestrating adviseren wij om de boomstronk inclusief de wortels tot een diepte van 30 cm te verwijderen. Zo voorkomt u verzakkingen.

Heeft u een andere bestemming voor ogen en wilt u de diepte weten? Een ervaren hovenier kan u er alles over vertellen. Vergelijk daarom de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Over het verwijderen van een boomstronk wordt vaak te lichtzinnig gedacht, terwijl dit invloed heeft op wat je naderhand met de grond gaat doen

Welke materialen en machines zijn nodig om een stronk te verwijderen?

Voor het verwijderen van boomstammen en -wortels gebruikt een hovenier, tuinman of boomverzorger doorgaans een stobbenfrees. We spreken dan over het uitfrezen van een boomstronk. Een stobbenfrees is een freesmachine waarmee zowel de stobbe (de onderkant van de boomstam) als de wortels door de enorme kracht verwijderd en vernietigd worden. Een stobbenfrees wordt ook wel stronkenfrees genoemd en kan iedere stronk verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de stronk van bamboe, berk, conifeer, taxus, dennenboom, Hedera of klimop.

In sommige gevallen is een stobbenfrees ook voorzien van een versnippermachine waarmee zowel de boomstomp als de wortels tijdens het verwijderen direct versnipperd worden. Verder wordt bij het verwijderen van stronken vaak gebruik gemaakt van een schep, bijl, kettingzaag en kruiwagen.

Wilt u een boomstronk verwijderen inclusief de boomwortels en wilt u weten wat de kosten gaan worden van bijvoorbeeld uitfrezen? Laat uw boomstronk goedkoop verwijderen. Vergelijk daarom de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Hoe kunt u het beste een boomstronk verwijderen (in 5 stappen)

Bij het verwijderen van de boomstronk doorloopt u een proces. Wij hebben het proces van het verwijderen hieronder uiteengezet:

Stap 1
Allereerst zal de boom gekapt of gezaagd moeten worden. In sommige gevallen heeft u voor het kappen van een boom een vergunning nodig. Zie waar u allemaal op moet letten bij het kappen van bomen.

Stap 2
Nadat de boom gekapt is kunnen de stam en de wortels verwijderd worden. Vaak kan het hoveniersbedrijf die de boom kapt ook de stronk verwijderen. Prijstechnisch gezien adviseren wij om het verwijderen van de boomstronk meteen te laten doen op het moment dat de boom gekapt wordt.

Stap 3
Nadat u één of meerdere offertes van hoveniers ontvangen, bepaalt u welke hovenier de klus gaat uitvoeren. Zorg ervoor dat u vooraf een vaste prijs overeenkomt zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vaak mag de betaling achteraf voldaan worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een aanbetaling te doen.

Stap 4
Door bijvoorbeeld een foto aan te leveren of door de hovenier, tuinman of boomverzorger langs te laten komen kan de situatie beoordeeld worden. Vervolgens maakt u een afspraak om de oude stronk te laten verwijderen. Een boomstronk verwijderen kan soms flink wat herrie produceren. Wij adviseren dan ook om uw buren vooraf netjes op de hoogte te stellen.

Stap 5
Op de afgesproken dag en tijdstip zal de specialist de werkzaamheden uitvoeren.  Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de in te zetten techniek (uitfrezen, uitgraven of uittrekken) zal het verwijderen van een boomstronk al met al tussen de 1 en de 3 uur duren. Dat is inclusief de voorbereiding en de nazorg. De hovenier verwijdert de boomstronk met de onderstaande gereedschappen:

 • de hand / handmatig verwijderen (uitgraven)
 • met een bijl
 • minigraver of graafmachine
 • stobbenfrees
 • kettingzaag
 • met kraan, lier en takel

Wilt u de stam inclusief wortels laten verwijderen? En dit laten doen door een specialist? Vergelijk direct meerdere offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Vragen en tips voor het verwijderen van de boomstronk

Voordat u begint met het verwijderen van de oude stam, is het slim om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik daarom deze tips bij het verwijderen van de boomstronk. Ook geven we adviezen wat u beter wel en niet kunt doen.

Kan ik een boomstronk verwijderen met een tractor, truck of auto?

Het verwijderen van een boomstronk met een tractor, truck of auto gebeurt eigenlijk niet veel, maar in sommige gevallen is het wel een optie die u kunt overwegen. Om deze methode toe te kunnen passen is er veel ruimte nodig. Het is namelijk een vrij riskante methode omdat u niet weet waar de stronk landt bij het trekken. Bovendien kan een kabel breken en voor schade of letsel zorgen.

Deze methode toepassen is alleen mogelijk wanneer de wortels van de boom niet te diep geworteld zitten en te dik zijn. Hoe dikker de wortels zijn en hoe dieper deze geworteld zitten, des te meer weerstand er geboden zal worden. Deze methode kan dus eigenlijk alleen toegepast worden bij het verwijderen van boomstronken van jonge bomen omdat ze relatief dun zijn.

Bij het verwijderen van een boomstronk met een auto, truck of tractor wordt er een stalen kabel, een stevig touw of spanband om de stronk bevestigd. Het andere uiteinde wordt aan het voertuig bevestigd. Vervolgens wordt er eerst voorzichtig spanning op de kabel gebracht. Zodra er voldoende spanning op de kabel staat kan de druk voorzichtig opgevoerd worden zodat de boomstronk inclusief de wortels geleidelijk uit de grond zal komen.

Chemisch een boomstronk verwijderen, is dat mogelijk?

Het chemisch verwijderen van een boomstronk is niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om boomwortels te verdelgen met een chemisch product, middel of poeder. Een stronk dient altijd uitgefreesd te worden of op de bovenstaande manier verwijderd te worden.

De onderstaande methoden raden wij af bij het verwijderen van de boomstronk:

 • met bitterzout
 • azijn
 • koper in de stronk slaan
 • gaten boren
 • chemisch producten
 • epsomzout
 • verbranden
 • gif
 • zoutzuur
 • met magnesiumsulfaat
 • met roundup
 • bitterzout of een ander soort zout
 • op een biologische of natuurlijke manier
 • door deze te laten rotten

Moet ik eerst de aarde uitgraven voordat ik de stronk kan verwijderen?

Het uitgraven van de boomwortels is niet nodig. Het is ook niet nodig om de aarde rondom de stobbe te verwijderen voordat de boomstronk verwijderd wordt. Een stobbenfrees kan gewoon in het zand werken en zal tijdens het frezen alle boomwortels verwijderen en vernietigen.

Ga ik zelf de boomstronk verwijderen of laat ik dit over aan een specialist?

Wij raden het niet aan om zelf aan de slag te gaan. Het verwijderen van een boomstronk inclusief de boomwortels van een (afgezaagde) boom lijkt een eenvoudige klus, maar dat is het in de praktijk niet. Een boomstronk kan zeer zwaar zijn. Daarnaast zitten de boomwortels vaak diep in de grond en is er geen ruimte om met een handzaag de boomwortels te verwijderen.

Het verwijderen van een boomstronk zonder stobbenfrees is dan ook eigenlijk een ondoenlijke klus. Een specialist zoals een hovenier of tuinman kan de klus wel direct en zonder kopzorgen voor u klaren. Daarnaast hoeft het verwijderen van een stobbe helemaal niet duur te zijn.

Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een boomstronk?

De kosten voor het verwijderen zijn van verschillende factoren afhankelijk als bijvoorbeeld de grootte van de stronk, de diepte en de grond en de methode zoals het inzetten van een freesmachine.

Allereerst is het voor een hovenier van belang om te weten of alleen de stobbe inclusief de boomwortels verwijderd dienen te worden of dat eerst de boom nog gekapt moet worden alvorens er een prijs genoemd kan worden. We kunnen u wel een beeld van de kosten geven.

Schatting van de kosten:

 • Alleen een boomstronk verwijderen inclusief de boomwortels kost u tussen de 75 en de 150 euro.
 • Inclusief het kappen van de boom zullen de totale kosten uitkomen tussen de 150 en 800 euro.

Wilt u weten wat de kosten voor het verwijderen van uw boomstronk is? Vul dan hieronder uw postcode in en vergelijk dan de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.