Boom verplanten? Vergelijk de prijzen van hoveniers

09 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Een boom verplanten vraagt om een verstandige aanpak

Gaat u binnenkort een boom verplanten? Pak het verstandig aan. Bomen zijn kwetsbaar en zonder goede voorbereiding overleeft de boom de verplanting misschien niet. Hieronder leest u alles over de juiste voorbereiding en welke materialen en machines u nodig heeft bij het verplanten van bomen en struiken.

Hoe kunt u de boom gezond verplaatsen? Is een kapvergunning nodig? En wat zijn de kosten van een boom verplanten als u dit laat doen door een ervaren hovenier? Deze vragen en meer vindt u bij het onderdeel ‘Tips boom verplanten’. Wilt u de klus uitbesteden? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers.

Houd hier rekening mee bij boom verplanten

Bomen zijn kwetsbaar tijdens de verplanting. Zorgvuldig handelen verkleint de kans dat de boom na verplanting onverhoopt sterft. Houd daarom rekening met de onderstaande stappen bij het verplaatsen van de boom:

 • De beste periode om een boom te verplanten
 • Voorbereidingen voor het verplaatsen van de boom
 • Welke materialen en machines zijn nodig bij boom verplanten?
 • Tips boom verplanten
 • Wat zijn de kosten van een boom verplaatsen?

De beste periode om een boom te verplanten

Bomen kunnen het best worden verplant in het voorjaar of najaar. Dus van oktober tot en met maart. Dit is ondermeer afhankelijk van de boomsoort en leeftijd van de boom. In deze periode houden bomen hun ‘winterslaap’. Dit betekent dat de sapstroom van de boom nog niet op gang is gekomen en er geen bladeren aan de boom zitten.

Bomen die tijdens de winter wel hun blad behouden, kunnen ook het beste tussen november en maart verplant worden omdat de sapstroom boven de grond dan op het meest minimale niveau is.

Bij vorst is het verplanten van bomen af te raden omdat de grond dan bevroren is. Dit kan schade brengen aan de kluit van de boom tijdens het uitgraven. Wilt u toch de boom verplaatsen in de winter, wees er dan zeker van dat het al enkele dagen niet heeft gevroren en de grond vorstvrij is.

Meest geschikte periode boom verplaatsen per boomsoort

Om de overlevingskansen van bomen te vergroten tijdens het verplanten, houdt u de onderstaande tabel aan.

Voorjaar Najaar Winter
Iep Eik Denneboom
Wilg Populier Loofboom
Olijfboom Esdoorn Kastanjeboom
Catalpa Berk Leilindeboom
Hortensia Prunus Hazelaar
Abrikoos Druivenboom Eucalyptusboom
Bonsai Beukenboom Fluweelboom
Citroenboom Ginko boom Kersenboom
Esdoorn Meidoorn Magnolia boom
Vijgenboom Moerbeiboom Malus
Walnotenboom Pruimenboom Plataan
Sering boom Laurienboom Pruikenboom

Wilt u er zeker van zijn dat uw boom op een veilige en gezonde manier verplaatst wordt? Laat dan uw boom verplanten door een vakbekwame hovenier. Vraag vrijblijvend advies en offertes aan van verschillende hoveniers.

Een boom verplanten is een nauwkeurige klus. Met een hovenier weet u zeker dat de boom gezond verplaatst wordt

Voorbereidingen voor het verplaatsen van de boom

Voordat een boom verplaatst kan worden moeten er voorbereidingen worden getroffen. Onder de voorbereiding van een boom verplanten vallen: Voordat een boom verplaatst kan worden moeten er voorbereidingen worden getroffen. Onder de voorbereiding van een boom verplanten vallen:

 1. Rondsteken bomen
 2. Tuingrond mengen
 3. Snoeien van bomen

Rondsteken bomen

Als eerste zal er een geul rondom de boom moeten worden gegraven. Dit heet ‘rondsteken’. Hoe diep die geul gegraven moet worden en de afstand tot de boom, is afhankelijk van de boomsoort en de grootte. Ook de grondwaterstand speelt een rol. Wanneer deze laag is zullen de boomwortels diep geworteld zijn. Maar bij een hoge grondwaterstand reiken de wortels minder diep. Het rondsteken dient nauwkeurig te gebeuren om schade aan de boomwortels te voorkomen. Een hovenier kan dit veilig voor u uitrekenen. De diepte van de geul hangt af van de hoogte van de grondwaterstand.

Tuingrond mengen

Nadat er rondom de boom een geul is gegraven wordt de grond met nieuwe tuingrond gemengd. Daarna wordt de geul met de vermengde grond weer opgevuld. Dit proces zorgt ervoor dat de boom nieuwe haarwortels aanmaakt. Een zeer belangrijk stap omdat de nieuwe haarwortels nodig zijn voor een gezonde groei van de boom na het verplanten.

Snoeien van bomen

Zodra het rondsteken en mengen van de grond zijn afgerond, zal de boom gesnoeid moeten worden. Bij het snoeien van de boom worden vanaf de kroon enkele takken afgezaagd. De boom zal minder boomwortels aanmaken waardoor het minder water nodig heeft. De overlevingskans na het verplanten van de boom neemt daardoor toe.

Welke materialen en machines zijn nodig bij boom verplanten?

Afhankelijk van de grootte van de boom zijn er materialen en machines nodig voor het veilig en vlekkeloos verplaatsen van de boom. Wanneer de boom hoger is dan 5 meter of zwaarder dan 30 kg worden specialistische machines gebruikt om een boom te verplaatsen. Bij het verplaatsen van kleine bomen kan dit met de hand worden gedaan. Twijfelt u? Vraag een hovenier om advies.

Kleine bomen verplaatsen met de hand

Zijn bomen niet hoger dan 2 meter, dan kunt u de boom zelf verplanten. Mocht de boom te zwaar zijn om te tillen, bevestig dan touwen om de boom zodat u de boom met meerdere personen kunt verplaatsen. Vervoer de boom op een kruiwagen naar de nieuwe plek.

Middelgrote bomen verplanten met behulp van (zwaar) materieel

Wilt u een middelgrote boom (2 tot 5 meter) verplanten? Gebruik dan touwen en/of kabels om aan de boom te bevestigen. Een kraan kan worden ingezet om de boom voorzichtig uit de grond te tillen. Vergeet niet de onderste wortels door te zagen.

Hangt de boom eenmaal een meter boven de grond, dan kan de boom met gaas, worteldoek of landbouwfolie worden ingepakt. Of dat nodig is hangt af van hoe ver de boom verplaatst moet worden. In sommige gevallen zal het inpakken van de boom niet nodig zijn omdat de boom slechts enkele meters verplaatst wordt.

Wanneer de boom op transport moet zal de boom in alle gevallen ingepakt worden om vervolgens op een trailer te worden geplaatst. Zodra de boom op de nieuwe locatie is, wordt de boom herplant.

Materialen die u nodig heeft bij boom verplanten:

 • Schep
 • Kruiwagen
 • Kraan, hefsysteem
 • Handschoenen, kniebeschermers, werkschoenen, werkkleding, veiligheidsbril
 • (Mini)graafmachine
 • Worteldoek, gaas, landbouwfolie

Een boom verplanten is een nauwkeurige en tijdrovende klus. De kosten van materiaal(huur) kunnen onvoorzien hoog oplopen. Vraag daarom eerst naar de kosten van een hovenier voordat u zelf de boom gaat verplaatsen. Een hovenier of boomverzorger zal uw situatie beoordelen en kosteloos een offerte uitbrengen. Boom verplaatsen? Vergelijk nu de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Tips boom verplanten

Voordat u begint met de boom verplanten, is het slim om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hierdoor voorkomt u dat werkzaamheden onnodig zwaar worden en uitlopen in tijd en kosten. Gebruik daarom deze tips en vragen bij het verplaatsen van de boom.

Is een kapvergunning nodig bij het verplanten van de boom?

In sommige gevallen wel. Dit hangt af van de omvang van de boom. Als de stam een omtrek van minimaal 30 centimeter heeft is in de meeste gevallen een kapvergunning nodig. Of de kapvergunning daadwerkelijk nodig zal zijn kunt u bij uw gemeente opvragen.

Hoe kunt u een gezonde boom verplaatsen en ziektes voorkomen?

Nadat een boom verplaatst is, is de boom gedurende de eerste maanden extra gevoelig voor aantasting en ziektes. Zorg daarom dat u uw boom goed in de gaten houdt, de grond vruchtbaar blijft en de wortels voldoende water ontvangen.

Hoe kan ik een boom veilig vervoeren naar de nieuwe plek?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de afstand die de boom moet overbruggen. Wanneer de boom enkele meters verplaatst moet worden, gebruik dan een kruiwagen of takel. Zo blijft de kluit vol met aarde zitten en hoeft de kluit niet verpakt te worden. Gaat de boom op transport, dan is het noodzakelijk om de kluit van de boom te verpakken. Zie: Welke materialen en machines zijn nodig bij boom verplanten?

Gebruik een boompaal om de boom te stabiliseren  

Nadat een boom verplant is is de boom instabiel en kan deze omwaaien. Om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt doet u er goed aan om de boom te verbinden met twee boompalen. Plaats een boompaal in de richting waar de wind meestal vandaan komt. Plaats de andere boompaal precies aan de andere kant van de stam. Verwijder de boompalen 1 a 2 jaar na het verplanten.

Wat zijn de kosten van boom verplanten?

Kosten voor het verplanten van een boom zijn afhankelijk van de grootte en het gewicht. Bij kleine tot middelgrote bomen kunt u de klus prima klaren als u met een paar man bent. Bij grotere bomen is veelal een graafmachines nodig. En een ervaren hovenier. De huur van een graafmachine kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s per dag. Wanneer u een hovenier inhuurt is dit bij de prijs inbegrepen waardoor de prijs ervan lager uitvalt.

Bent u benieuwd naar de uiteindelijke kosten van een grote boom verplanten? Laat het u vrijblijvend voorrekenen. Vraag daarom direct verschillende offertes aan bij onze aangesloten hoveniers bij u in de buurt.