Boom kandelaberen? Vergelijk de prijzen van hoveniers in uw regio!

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Kandelaberen is risicovol, huur daarom een hovenier in

Regelmatig wordt de snoeitechniek kandelaberen toegepast, maar wat is het en hoe wordt het toegepast? In welke maand kan een boom gekandelaberd worden? Welke bomen kunnen gekandelaberd worden? Wat zijn de kosten als u dit laat doen door een hovenier en is er een kapvergunning nodig? Is knotten of toppen hetzelfde? Deze vragen en meer worden hier beantwoord. Lees daarom meteen verder.

Betekenis / definitie: hoe wordt een een boom gekandelabeerd en waarom?

Kandelaberen is hetzelfde als knotten, kandeleren of toppen. Bij het knotten worden de takken afgezaagd en krijgt de boom de vorm van een kandelaar. De wortels blijven ongemoeid. Bij deze snoeitechniek blijft er meer over dan alleen de stam. Hierdoor blijft de boom in leven. Deze snoeitechniek wordt daarom vooral toegepast om een boom te sparen en niet te kappen.

Dit is wat u moet weten over een boom knotten:

Een gekandelaberde boom heeft voordelen. Er is minder schaduw, het vocht in uw woning neemt af, kozijnen slijten minder snel en de levensduur van uw boom wordt bevordert. Deze techniek heeft ook nadelen. De drastische snoei kan uw boom namelijk flink beschadigen. Indien het knotten niet goed wordt uitgevoerd kan de boom uiteindelijk sterven. Het is daarom van groot belang dat de werkzaamheden door een vakkundige hovenier uitgevoerd worden.

Boom kandelaberen? Gebruik de onderstaande informatie

  • Waarom een boom kandelaberen?
  • Is er een vergunning nodig?
  • Wanneer kan een boom gekandelaberd worden?
  • Wat zijn de kosten voor een boom laten kandelaberen?

Waarom een boom kandelaberen?

Er zijn verschillende redenen waarom een boom gekandelaberd moet worden. Wij hebben de meest voorkomende redenen voor u opgesomd:

  • de boom is te groot geworden waardoor de kans bestaat dat de boom zal omvallen
  • de boom veroorzaakt schaduwoverlast
  • er zijn zonnepanelen geplaatst, maar de boom belemmert het opvangen van zonlicht
  • door het gewicht van de boom komt de straatverharding omhoog
  • een storm heeft de boom uit balans gebracht
  • de boom moet verplant worden

Wanneer kan een boom gekandelaberd worden?

In het onderstaande overzicht ziet u welke bomen gekandelaberd kunnen worden. U ziet in welke maand de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en u ziet u de mate van risico's. Daarmee wordt de kans op overlijden van de boom aangeduid.

Staat uw boom niet in het overzicht of is de boom groot? Is het risico gemiddeld of hoog? Vul dan hieronder uw postcode in, kom eenvoudig in contact met hoveniers in uw uw regio en vergelijk de prijzen.

Boom Maand Risico
Acer winter gemiddeld
Amerikaanse eik zomer hoog
Amberboom zomer gemiddeld
Beukenboom zomer hoog
Berkenboom zomer hoog
Carpinus zomer hoog
Catalpa zomer gemiddeld
Dakplataan winter laag
Eik winter hoog
Els winter laag
Essen winter gemiddeld
Es zomer hoog
Esdoorn zomer gemiddeld
Gleditsia winter hoog
Haagbeuk winter hoog
(Tamme) kastanjeboom winter gemiddeld
Kronkelwilg winter laag
Kersenboom winter laag
Krulwilg winter hoog
Lindes winter gemiddeld
Magnolia herfst gemiddeld
Lindeboom winter laag
Metasequoia winter hoog
Notenboom zomer laag
Paardenkastanje winter gemiddeld
Plataan winter laag
Populier winter hoog
Prunus winter laag
Robinia winter laag
Sierkers zomer gemiddeld
Treurwilg (wilg) winter laag
Taxus winter laag
Walnoot zomer hoog
Watercypres winter gemiddeld

Is er een vergunning nodig voor kandelaberen / knotten / toppen?

De kans bestaat dat u voor het toppen een kapvergunning nodig heeft. Wanneer u meer dan 30% van de boom weg laat snoeien heeft u waarschijnlijk een vergunning nodig. In de praktijk wordt hier echter minimaal op gecontroleerd. Bovendien wordt de vergunning in 99% van de gevallen verleent. Of u een vergunning nodig heeft controleert u bij uw plaatselijke gemeente.

Kosten kandelaberen

Een boom laten kandelaberen brengt kosten met zich mee. De kosten voor het knotten van de boom zijn afhankelijk van uw wensen, de grootte , de bereikbaarheid van de boom en de beschikbare ruimte om te boom te kunnen snoeien. Ook de wens of het hout afgevoerd moet worden of dat u het hout voor uw openhaard wilt gebruiken speelt een rol bij het bepalen van de kosten. Het is daarom op voorhand niet te zeggen wat de prijs zal zijn.25

Wilt u uw boom laten kandelaberen en wilt u weten dat de kosten gaan worden? Laat de prijs voor het knotten geheel vrijblijvend berekenen door hoveniers bij u uit de buurt. Vul hieronder uw postcode in en plaats gratis een klus.