Help! Mijn coniferen worden bruin

10 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

De oorzaak en de oplossing bij bruine coniferen

Uw (pas geplante) coniferen worden bruin of heeft u al bruine coniferen? Een bruine coniferenhaag kan verschillende oorzaken hebben. Het bruin worden van coniferen is bovendien een probleem dat vakkundig en direct aangepakt moet worden om erger te voorkomen. Door op tijd en op de juiste manier in te grijpen kunt u namelijk erger voorkomen. Bruine plekken, naalden en takken kunnen echter ook het einde van de haag betekenen. Is dat het geval? Dan kunt u de coniferen verwijderen.

Bent u benieuwd naar de oorzaak van bruin wordende coniferen en vooral naar de oplossing? Lees dan meteen verder.

687

Opdrachtgevers hebben hun bruine coniferen laten verhelpen door een hovenier van Vergelijkhoveniers.nl

  • Bruine coniferen? Dit is wat u moet weten:

Helaas worden uw bruine coniferen niet vanzelf weer groen. Om bruin wordende coniferen tegen te gaan moet u, afhankelijk van de oorzaak, verschillende stappen ondernemen. Gebruik de onderstaande informatie om het probleem snel aan te pakken.

  • Waarom worden coniferen bruin en wat kunt u eraan doen?
  • Veelgestelde vragen

Waarom worden coniferen bruin en wat kunt u eraan doen?

Coniferen die bruin worden zijn vaak een doorn in het oog. Logischerwijs wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Om de oplossing te bepalen is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. De oorzaak van bruin wordende coniferen kan twee redenen hebben, namelijk:

  1. Door menselijk ingrijpen (coniferen worden bruin na snoeien)
  2. Natuurlijke oorzaak (infectie)

Coniferen worden bruin na het snoeien

Zijn uw coniferen na het snoeien bruin geworden? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. En wat als coniferen bruin worden? Wat kunt u dan doen?

Vies gereedschap

Vies gereedschap kan de oorzaak van uw bruine coniferen zijn. Bijvoorbeeld wanneer roestdeeltjes voor een infectie hebben gezorgt. Het is daarom belangrijk om uw gereedschap zowel voor- als na het snoeien goed schoon te maken. Vaak is de haag in staat om dit probleem zelf te verhelpen. Houd het herstelproces echter goed in de gaten. Worden de bruine plekken toch erger? Dan is het beter om de aangetaste conifeer te verwijderen en voor een nieuwe te vervangen.  

Drastisch snoeien

Coniferen kunnen een drastische snoei helaas niet hebben. Heeft u te drastisch gesnoeid? Dan is de kans groot dat u de haag onherstelbare schade heeft aangedaan. De bruine vlekken ontstaan doordat de boom op te veel plekken veel energie heeft moeten stoppen in het aanmaken van nieuwe scheuten. De boom is hierdoor niet in staat om voldoende voeding te produceren waardoor nieuwe takken vrijwel direct dood gaan. Deze vorm van schade is helaas meestal onherstelbaar. Het beste kunt u boom verwijderen.

Natuurlijke oorzaak (infectie)

Coniferen worden bruin, meestal door een natuurlijke oorzaak. Bijvoorbeeld door infecties die door regen, wind en insecten overgedragen worden. Bekende infecties zijn bijvoorbeeld:

  1. Schimmelinfectie (Kabatina juniperi)
  2. Grondinfectie

Lees hieronder welke stappen u moet ondernemen om de infecties en bruinwordende plekken te stoppen.

Schimmelinfectie (Kabatina juniperi)

De meest voorkomende schimmelinfectie is de Kabatina juniperi. Deze infectie is erg zichtbaar en uit zich in het voorjaar door een grijze verkleuring van de scheuten die vervolgens in mei, juni en juli bruin of zelfs zwart worden (zwarte puntjes op de schubben). Tussen mei en oktober is de infectie vaak op zijn hevigst en wordt deze van binnenuit flink  verspreid.

Deze infectie kan alleen gestopt worden door de aangetaste delen tot 3 centimeter onder de aantasting zo snel mogelijk weg te knippen. Vergeet niet het snoeiafval op te ruimen. Ook de gesnoeide bladeren en takken kunnen de infectie namelijk nog overdragen.

Denkt u dat uw haag deze infectie heeft? Schakel dan zo snel mogelijk een hovenier in. Een hovenier kan namelijk met behulp van een chemische bestrijding het bruin worden van de coniferen stoppen en de haag weer gezond maken. Dit is aanzienlijk voordeliger dan de haag verwijderen en vervangen.

Grondinfectie

Vertoont uw haag een achterblijvende groei en worden de coniferen onderaan bruin? Dan kan dit op een infectie van de bodem duiden. Hierbij sterven de wortels langzamerhand af waardoor de coniferen niet meer gevoed worden. Binnenin worden de takken bruin en op de stam ziet u rode en zwarte verkleuringen. Uiteindelijk wordt de hele conifeer bruin en moet deze verwijderd worden. Ook moet de grond uitgegraven en vernieuwd worden. In het geval van zware aantasting is bovendien een chemische bestrijding noodzakelijk die alleen door hoveniers uitgevoerd mag worden.

"Bruine coniferen moet u zo snel mogelijk aanpakken. Door snel te handelen voorkomt u het verspreiden van de bruine takken"

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over bruine coniferen. 

Worden bruine coniferen weer groen?

Het herstel van een bruine verkleuring is helaas niet altijd altijd mogelijk. In veel gevallen zijn de bomen dood en worden de coniferen niet meer groen. Of uw coniferenhaag nog groen kan worden kunt u het beste door een hovenier laten beoordelen.  

Bestaan coniferen die niet bruin worden?

Coniferen die niet bruin worden bestaan niet. Iedere haag kan geïnfecteerd raken of door beschadigingen bruin worden.

Net geplante coniferen worden bruin

Heeft u net nieuwe coniferen geplant en worden deze al snel bruin? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Nieuw geplante coniferen hebben voldoende zonlicht nodig. Controleer daarom of de haag te veel in de schaduw staat.