Waarschijnlijk herkent u dit probleem wel. Is de tuin net onkruidvrij en na enkele weken is het alweer terug: onkruid, mos en algen (groene aanslag) tussen de bestrating, de voegen van tegels, op paden, de oprit, een parkeerplaats, in het gazon, langs een muur en tussen de planten in uw borders.
Helaas is onkruid hardnekkig, kan het diep geworteld zijn en geeft onkruid zaden af. Het verwijderen van onkruid in de tuin, een moestuin of volkstuin is daarom een terugkerende klus. Er bestaan gelukkig wel manieren om op een eenvoudige manier langdurig van deze ongewenste begroeiing af te zijn en is sommige gevallen is permanent verwijderen zelfs mogelijk. Bent u benieuwd hoe u dat simpel doet en wat de beste manier is? Lees dan meteen verder.
Het verwijderen van klein onkruid kunt u zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld manueel (met de hand), met gereedschap, chemische (huis)middelen, gif of op een natuurlijke manier. Handmatig gaat echter niet zonder te bukken en kost vaak veel tijd. Om effectief en efficiënt te werken zijn er gelukkig verschillende hulpmiddelen en apparaten beschikbaar. Hiermee wordt het werk gemakkelijk, bent u sneller van het onkruid af en vaak kunt u met deze hulpmiddelen het onkruid inclusief wortels verwijderen. Handig wanneer het bijvoorbeeld om een grote hoeveelheid of een groot oppervlak gaat.
Het is echter ook mogelijk om een hovenier in te schakelen. Dit is aan te raden wanneer u te maken heeft met heftig, grof, zwaar, groot, hoog of extreem onkruid. Ook is het aan te raden om een hovenier in te huren wanneer u de ongewenste planten langdurig wilt weghouden of wanneer het onkruid definitief verwijdert moet worden. Vul hieronder uw postcode in en vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio.
Onkruid in de tuin is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan daarnaast ook voor flinke problemen zorgen. Onkruid is namelijk een ongewenst gewas en onttrekt voedingsstoffen uit de grond waardoor andere planten het moeilijk krijgen, verzwakt raken, vatbaar voor ziektes worden en afsterven. Daarbij bezit onkruid over het vervelende eigenschap om zich snel voort te planten. Door de ongewenste begroeiing tijdig te verwijderen voorkomt u dit.
Er bestaan verschillende soorten ongewenste planten. In Nederland hebben we vooral te maken met de Kattenstaart, Paardenstaart, Paardenbloem, Heermoes, Duizendknoop, Hanekam, Klaver, Penwortel en Winde. Deze soorten zijn in drie categorieën op te delen, namelijk eenjarig, tweejarig en vast onkruid.
Eenjarig onkruid
Het eenjarig onkruid leeft slechts één seizoen en is vaak eenvoudig te verwijderen. Dit type verspreidt in de herfst zaad. Het is daarom aan te raden om het onkruid voor de herfst te verwijderen. Zo voorkomt u dat het eenjarige onkruid volgend jaar kan terugkeren.
Tweejarig onkruid
Het tweejarig onkruid bestrijdt u bij voorkeur in het eerste jaar van de groei. Dit type heeft namelijk twee jaar nodig om te volgroeien en de zaadontwikkeling op gang te brengen.
Vast onkruid
Vast onkruid wordt ook wel terugkerend onkruid genoemd. Het onkruid blijvend verwijderen is bijna niet mogelijk. Dit type ontwikkeld namelijk wortelsystemen die alle seizoenen overleven, produceert direct zaad en kan zelfs opnieuw in de bloei raden wanneer de plant bovengronds al verwijderd is.
"Onkruid bestrijden moet vakkundig gedaan worden om de ontwikkeling van nieuw onkruid tegen te gaan"
Onkruid heeft de vervelende eigenschap om in kleigrond, zand en aarde overal tussen en zelfs op te gaan groeien. Denk bijvoorbeeld aan plekken zoals tussen beukenhagen, bomen, bloemen, bodembedekkers, boomschors, klimop, graszoden en rozen. Daarnaast groeit het op verharding, tussen stenen, voetpaden, stoepen, terrassen, kiezelstenen, klinkers, grindpaden, natuursteen, kasseien, waaltjes en zelfs op een plat dak en op kunstgras kunt u het aantreffen. Een tuin onkruidvrij maken is daarom vaak een hele klus. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee u langdurig en zelfs definitief van deze ongewenste planten af kunt komen. Deze zijn in drie categorieën in te delen, namelijk:
Op een natuurlijke en goedkope manier onkruid verwijderen, zonder gif, is milieuvriendelijk en daarnaast diervriendelijk. Deze methode wordt daarom ook wel “duurzaam onkruid verwijderen” genoemd en is ecologisch verantwoord. Bij deze methode worden de niet gewenste planten met de hand verwijderd en vaak gecombineerd met een machinaal apparaat, handgereedschap of (elektrische) machines. U kunt hierbij denken aan een tuinfrees, schraper, schoffel, stok met spijker, bosmaaier, gekookt of heet water, grastrimmer, stoommachine (behangafstomer), hogedrukspuit of door middel van borstelen.
Maakt u gebruik van een gasbrander of electrische verdelger waarbij het onkruid wordt verhit zodat het afsterft? Dan valt dit onder onder de categorie “thermische onkruidbestrijding”. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van onkruid met behulp van vuur (gasbrander), hete lucht, infrarood (laser), stroom of verfbrander. Het grote voordeel hiervan is dat u niet hoeft te bukken en uw handen schoon blijven. Bovendien zijn deze machines tegenwoordig eenvoudig te huren. Bijvoorbeeld via Boels of een lokaal tuincentrum.
U kunt ook een biologisch middel (gif) gebruiken. Bekende producten zijn bijvoorbeeld Pokon, Karcher en Roundup. Onkruid chemisch verwijderen is echter sterk af te raden. Bovendien is dit illegaal. Chemische middelen beschadigen namelijk de omgeving en kunnen tot grondvervuiling en groen-sterfte leiden. Wij raden het daarom sterk af om ongewenst groeiend gewas te bestrijden met de volgende middelen: appelazijn, azijnzuur, azijn en zout, afwasmiddel, ammoniak, adblue, formaline, natriumbicarbonaat, pekel, soda, strooizout, schoonmaakazijn, waspoeder, zoutzuur, zuiveringszout, spiritus, natuurazijn, glyfosaat, baking soda, ammonia, bleekwater (javel), Chloor en Formaldehyde.
Bij het verwijderen van onkruid doorloopt u een proces. Dit proces hebben wij hieronder uiteengezet in verschillende stappen. Slim onkruid verwijderen noemen wij dat. Gebruik het onderstaande stappenplan om de klus vakkundig aan te pakken en tot het beste resultaat te komen:
Eerder op deze pagina beschreven wij waar u ongewenste plantengroei kunt aantreffen. Om de methode voor het verwijderen te bepalen, is het belangrijk om eerst vast te stellen waar het onkruid zich bevindt.
Sommige vormen van onkruid zijn eenvoudig te verwijderen en kunt u zelf doen. Wilt u echter onkruid weg laten branden, wilt u de klus echt goed aanpakken of heeft u een andere reden om deze klus niet zelf uit te voeren? Dan heeft u een hovenier nodig. Bepaal daarom in deze stap of u de klus zelf kunt en wilt uitvoeren of dat u deze klus moet uitbesteden aan een vakkundige hovenier. Vul hieronder uw postcode en kom eenvoudig in contact met hoveniers bij u in de regio.
Heeft u besloten de klus zelf uit te voeren? Dan is de volgende stap het bepalen van de methode. Welke methode u het beste kunt kiezen is afhankelijk van waar het onkruid zich bevindt. Wilt u bijvoorbeeld ongewenste planten in uw borders, in het gras of tussen het grind verwijderen? Dan gebruikt u een handmatige of mechanische methode. Het onkruid in het gras kunt u door verticuteren verwijderen. Niet gewenste planten tussen de bestrating kunt u verwijderen met behulp van een hogedrukreiniger of brander. Hieronder worden de verschillende methodes toegelicht.
Voorbereiding
Leg een bezem, vuilniszak, hark en stoffer en blik klaar om al het afval na de klus meteen af te voeren. Dood onkruid kan namelijk nog steeds zaden afgeven en moet na verwijdering meteen afgevoerd worden.
Onkruid wieden
Handmatig onkruid verwijderen kan eenvoudig wanneer de ondergrond nat is. Wacht daarom tot het geregend heeft en de ondergrond nog nat is. Indien nodig maakt u de ondergrond nat met behulp van een gieter of tuinslang. Vervolgens trekt u de ongewenste planten met wortel en al uit de grond. Deze methode heeft als nadeel dat u moet bukken.
Hakken en schoffelen
Schoffelen en hakken is naast wieden de meest gebruikte methode. Bij deze methode gebruikt u bij voorkeur een scherpe schoffel met een lange steel en voert u de klus uit bij droog weer. Met de schoffel maakt u een duwende en trekkende beweging. Gebruikt u een hak? Dan maakt u alleen een trekkende beweging en loopt u achteruit. Het onkruid wordt door de duwende en / of trekkend beweging afgesneden. Deze methode is vooral geschikt voor het verwijderen van jong onkruid in een (moes)tuin.
Borstelen
Deze methode is alleen geschikt voor het verwijderen ongewenste plantengroei tussen tegels, klinkers of kasseien. U gebruikt een onkruidborstel of bezem met stugge haren om de bovengrondse delen van het onkruid weg te vegen.
Hogedrukspuit
Met een hogedrukspuit kunt u eenvoudig onkruid tussen de tegels wegspuiten. Hier zit echter een nadeel aan. U spuit namelijk ook het zand tussen de tegels weg waardoor tegels los komen te liggen en gaan verzakken of verschuiven.
Verbranden of verhitten
Het verbranden of verhitten van onkruid begint steeds meer populariteit te winnen, maar is alleen geschikt voor het verwijderen van ongewenste plantengroei tussen de bestrating. De verbranding of hitte zorgt dat het onkruid inclusief de wortel verbrand en afsterft.
Sprayen
Met een ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel kunt u het onkruid bespuiten zoals op de gebruiksaanwijzingen beschreven staat. Doe dit echter alleen bij windstil weer en wanneer het minimaal een etmaal droog is. Zo voorkomt u dat het middel bij andere beplanting terecht komt.
Onkruid bestrijden is natuurlijk één ding, maar onkruid voorkomen is meer constructief. Daarom bieden wij hieronder 10 tips waarmee u op een vrij eenvoudige manier onkruid kunt voorkomen.
Niet gewenste planten kunnen zich onwaarschijnlijk snel uitbreiden. Verwijder het onkruid daarom direct. Zo voorkomt u dat ongewenste plantengroei zaad schiet en uitbreidt.
Het mulchen van de grond houdt in dat u de grond afdekt. Daarmee voorkomt u dat onkruid zaden licht opvangen en ontkiemen. Mulchen kunt u eenvoudig doen met houtsnippers, matten met kokosvezels, potgrond, boomschors, cacaodoppen, afgemaaid gras of anti-worteldoek. Deze methode werkt echter alleen bij grond met planten die enige afstand tot elkaar hebben.
Grote stukken grond kunt u afdekken met folie. Sproei de grond eerst een beetje nat en laat wat ongewenste planten ontkiemen. Dek de grond vervolgens af met zwarte folie. Het onkruid zal verstikken en afsterven waarna het gehele oppervlak vrij blijft van ongewenste gewassen. Deze methode wordt vaak toegepast bij nieuwbouwwoningen.
Een gazon kan onkruid goed weerstaan wanneer het sterk en gezond is. Hiervoor heeft het gazon voldoende vocht, licht en voedingsstoffen nodig. Ook mag het gazon niet verdicht raken. Dit realiseert u door het gazon te verticuteren met een verticuteerhark. Maai het gazon daarbij niet te vaak, niet te kort en voeg eventueel biologisch gazonmest toe.
Het onkruid van de buren kan ook uw tuin bereiken. Dit is echter eenvoudig te voorkomen door een dertig centimeter diep ingegraven borderrand te creëren.
U kunt de grond bedekken met bodembedekkers zoals de sterke Hedera of de Waldsteinia. Vormen deze een gesloten geheel? Dan zal hier vrijwel geen onkruid doorheen groeien.
Door tegels dicht tegen elkaar aan te leggen kan onkruid er niet tussen groeien. U kunt er ook voor kiezen om de tegels in cement te leggen. Kiest u ervoor om dit niet te doen? Dan kunt u bepaalde mos-soorten tussen de tegels te laten groeien. Ongewenste plantengroei krijgt dan in ieder geval geen kans om zich te ontwikkelen.
Bij de aanleg van nieuwe bestrating is het aan te raden om onder de bestrating antiworteldoek te plaatsen. Antiworteldoek zorgt namelijk voor een onkruidvrije bestrating.
De kosten voor het verdelgen van onkruid zijn van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de omvang van het onkruid en de manier waarop u het verwijderd. Besteed u de klus uit aan een hovenier? Dan krijgt u alleen te maken met de kosten voor de hovenier. U hoeft dan zelf geen machines of apparaten te huren of te kopen. Hieronder worden de twee situaties
Het verwijderen van ongewenste plantengroei kunt u op verschillende manieren doen. Wanneer het onkruid nog klein is kunt u het wegschoffelen, uit de grond trekken of met een krabber verwijderen. Is het onkruid echter erg groot of is uw tuin overwoekerd door ongewenste planten? Dan heeft u machines, apparaten of ecologisch verantwoorde middelen nodig. Hierbij kunt u denken aan een onkruidbrander, vloeibare onkruidverwijderaar of een onkruidwieder. De gemiddelde kostprijs van deze producten ziet u hieronder.
Gereedschap | Gemiddelde prijsindicatie incl. btw |
---|---|
Multikrabber | €10,- |
Onkruidsteker | €10,- |
Schoffel | €15,- |
Elektrische onkruidbrander | €25,- |
Onkruidbrander (gas) | €30,- |
Thermische onkruidverdelger | €140,- |
Roundup | €25,- |
Karcher (gazon onkruid) | €50,- |
Besteed u de klus uit aan een hovenier? Dan krijgt u te maken met een uurtarief van een hovenier. Die kosten liggen gemiddeld rond de 35 euro per uur inclusief btw. Afhankelijk van de omvang van het onkruid en de grootte van uw tuin is een hovenier meestal een dagdeel tot een hele dag bezig uw tuin onkruidvrij te maken. Sommige hoveniers bieden tevens de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten.
Wilt u het onkruid laten verwijderen door een vakkundige hovenier? Vul hieronder uw postcode in, plaats een klus en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw regio.