Achtertuin ontwerpen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

10 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Laat uw achtertuin ontwerpen 

Wilt u een echt mooie nieuwe achtertuin creëren? Laat dan uw achtertuin ontwerpen door een ervaren hovenier of doe het zelf met behulp van de informatie die u hier vindt.

In het ontwerp voor uw achtertuin zijn al uw wensen verwerkt. Ook vindt u in het ontwerp meteen een technisch plan waarmee iedere hovenier uw tuin kan aanleggen. Het ontwerp is daarom pas compleet wanneer deze is voorzien van afmetingen, hoeveelheden en overzicht van de benodigdheden.

Wilt u een nieuwe tuin? Dan is het ontwerpen van uw achtertuin de eerste stap. U wilt van te voren toch ook weten hoe uw nieuwe achtertuin eruit komt te zien en wat de aanleg gaat kosten? Wij vertellen u hoe het ontwerpen van een achtertuin in zijn werk gaat. Ook geven wij tips hoe u tot het mooiste ontwerp kunt komen. Lees daarom meteen verder.

Achtertuin ontwerpen? Dit is wat u moet weten:

Een nieuwe tuin in één keer goed aanpakken zorgt ervoor dat u tientallen jaren van uw tuin kunt genieten. Maak daarom zelf een ontwerp voor uw achtertuin of laat een hovenier uw achtertuin ontwerpen en gebruik de onderstaande informatie.

 • Waarom en wanneer een achtertuin ontwerpen?
 • De 5 voorbereidingsstappen om een achtertuin ontwerp te maken
 • Wat er voor een ontwerpen van een achtertuin nodig is
 • Tips voor het ontwerpen van uw achtertuin
 • Wat zijn de kosten voor een professioneel achtertuin ontwerp?

Waarom en wanneer een achtertuin ontwerpen?

Een compleet nieuwe achtertuin of een make-over begint altijd met een idee. Dat idee bestaat uit verschillende ideeën die samen één geheel moeten gaan vormen. Om dat te realiseren is er structuur nodig. Het ontwerp zorgt voor die structuur.

Bij het ontwerpen van de achtertuin komen alle relevante zaken ter sprake. Het budget voor de aanleg, de gewenste faciliteiten, benodigdheden, aantallen, afmetingen, kleuren, stijl, vormen, lichtinval en planning. Door een achtertuin ontwerp te maken creëert u dus orde in de chaos.

Niet geheel onbelangrijk. Alleen aan de hand van het achtertuin ontwerp kan een hovenier bepalen wat er verwacht wordt. Op basis van het ontwerp kan de hovenier bepalen welke machines ingezet moeten worden, welke werkzaamheden er verricht moeten worden en hoeveel tijd de klus in beslag neemt. Het ontwerpen van de achtertuin is daarom een noodzakelijke stap.

Wanneer een achtertuin ontwerpen?

In sommige gevallen zal het duidelijk zijn wanneer er een ontwerp voor de achtertuin nodig is. In andere gevallen kunt u twijfelen. Bepaal daarom aan de hand van de onderstaande tabel of een ontwerp nodig is.

Werkzaamheden Achtertuin ontwerpen?
Nieuwe achtertuin aanleggen Ja
Tuinrenovatie bestaande tuin Ja
Tuinverbreding of versmalling Aanbevolen
Aanleg zwembad Aanbevolen

Heeft u alsnog twijfels of wilt u uw achtertuin laten ontwerpen door een professionele hovenier uit uw eigen buurt? Hier kunt u eenvoudig in contact met hoveniers die voor uw tuin het mooiste achtertuin ontwerp maken.

Het ontwerpen van de achtertuin is de belangrijkste stap naar uw nieuwe tuin

De 5 voorbereidingsstappen om een achtertuin ontwerp te maken

Het ontwerpen van een achtertuin vraagt om een goede voorbereiding. Hanteer daarom de onderstaande volgorde om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stap 1 – Met een achtertuin ontwerp bepaalt u het toekomstig tuinonderhoud

Bij het ontwerpen van uw achtertuin denkt u waarschijnlijk niet als eerste na over het toekomstig tuinonderhoud. Toch is dit het eerste waar u over na moet denken. Het tuinonderhoud en de keuze voor de materialen, de vormen en voorzieningen zijn namelijk aan elkaar verbonden.

Stap 2 – Uw tuin opmeten en uw “achtertuin ontwerpen”

Meet uw achtertuin zo nauwkeurig mogelijk op. Aan de hand van de afmetingen weet u straks:

 • hoeveel meter aan tuinafscheiding (schutting of heg) u nodig heeft
 • hoeveel ruimte u voor planten, bomen en ander groen heeft
 • hoe groot het terras gaat worden

Maak vervolgens een schetsontwerp van uw achtertuin en zet daar de afmetingen bij. Doe dat door een “vlekkenplan” te maken. Een vlekkenplan is eigenlijk een plattegrond waarmee u in grote lijnen aangeeft waar het terras, de borders, het gazon, de schutting, leidingwerk, schuur en andere elementen geplaatst worden.

Stap 3 – Inspiratie en tuinideeën opdoen

Gebruik het internet voor een globale oriëntatie en het opdoen van inspiratie. Bekijk welke stijl bij u past en wat er allemaal mogelijk is. Orden uw ideeën door deze een prioriteit van één tot drie te geven. Bekijk ook onze pagina over tuinideeën.

Stap 4 – Budgettering van uw achtertuin

Een noodzakelijke stap is het maken van een budgettering. Op die manier weet u voorafgaand wat uw nieuwe achtertuin inclusief het ontwerp mag kosten. Maak daarom in Excel een lijst van de materialen en voorzieningen die u in uw tuin wilt toepassen. Plaats achter ieder item de prijs (per m2, per stuk of per m3).

Voor de budgettering van uw achtertuin heeft u ook de kosten voor het achtertuin ontwerp nodig. Vraag de kosten eenvoudig op via onze prijsvergelijker en vergelijk de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Stap 5 – Zelf het ontwerp voor uw achtertuin maken of uw achtertuin laten ontwerpen?

Vaak wordt er over het ontwerpen van een achtertuin te lichtzinnig gedacht. Vergist u zich niet. Het ontwerpen van een achtertuin is complex werk.

Bepaal aan de hand van de onderstaande tabel of u uw achtertuin zelf kunt ontwerpen of dat u deze klus aan een hovenier moet uitbesteden:

Vraag Antwoord Achtertuin laten ontwerpen?
Kunt u op schaal tekenen? nee ja
Weet u hoe u de beschikbare ruimte in uw tuin zo optimaal mogelijk kunt benutten? nee ja
Weet u hoe u uw tuin ruimtelijker kunt laten lijken? nee ja
Weet u welke materialen duurzaam zijn? nee ja

Heeft u één of meerdere vragen met “nee” beantwoord? Dan kunt u beter uw achtertuin laten ontwerpen door een hovenier. Vergelijk wel altijd eerst de prijzen.

Achtertuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Wat er voor een achtertuin ontwerpen nodig is

Voor het maken van een achtertuin ontwerp heeft u verschillende benodigdheden en materialen nodig. Ga goed voorbereid aan de slag en gebruik de volgende materialen:

 • Rolmaat, meetlint of landmeter
 • Waterpas
 • Pen en potlood
 • Kladblok
 • Computer of tablet met internet en Excel

Achtertuin ontwerpen tips

Wij hebben 10 tips voor het ontwerpen van uw achtertuin opgesteld. Deze tips kunnen voor ieder achtertuin ontwerp toegepast worden. Het ontwerpen van de achtertuin wordt met deze tips een stuk eenvoudiger.

 1. Heeft u een partner? Maak afzonderlijk van elkaar een wensenlijst. Leg de wensenlijsten naast elkaar om de overeenkomsten (en de verschillen) in kaart te brengen.
 2. Maak (gezamenlijk) een moodboard en prik daar alle ideeën op.
 3. Wilt u een achtertuin met veel groen ontwerpen? Kies voor ⅔ groen en ⅓ bestrating. Wilt u liever een onderhoudsvriendelijke achtertuin ontwerpen? Kies voor ⅓ groen en ⅔ bestrating.
 4. Laat een hovenier een duurzaam ontwerp maken. De kosten voor toekomstig tuinonderhoud en reparaties nemen daarmee sterk af.
 5. Hanteer in het ontwerp voor uw achtertuin maximaal 2 basiskleuren. Te veel verschillende kleuren maken uw tuin onrustig.
 6. Bij het ontwerpen van een achtertuin is het zeer belangrijk om de lijnen van uw woning aan te houden. Dat zorgt ervoor dat uw woning en achtertuin één geheel gaan vormen.
 7. “Less is more” zorgt voor het uitstralen van rust en overzicht. Bovendien is uw tuin hiermee makkelijker te onderhouden.
 8. Investeer in een buitenkraan. U zult merken dat u deze vaak gebruikt.
 9. Laat ook de tuinverlichting in het ontwerp verwerken. Met mooie tuinverlichting is uw tuin ook ‘s avonds sfeervol.
 10. Pak de klus in één keer goed aan en besteed het ontwerp voor uw achtertuin uit aan een hovenier. Die kosten verdient u altijd terug.

Achtertuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Wat zijn de kosten van een professioneel achtertuin ontwerp?

De kosten voor een professioneel achtertuin ontwerp liggen meestal tussen €200,- euro en de €1000,- euro excl. 21% btw, maar uiteraard kan het altijd goedkoper of duurder.

Drie factoren bepalen de uiteindelijke kosten 

De kosten voor een professioneel achtertuin ontwerp zijn van verschillende factoren afhankelijk waarbij de grootte van uw tuin de meest belangrijke rol speelt om de prijs te bepalen. Ook zijn de kosten afhankelijk van uw wensen. Complexe wensen zijn in een ontwerp moeilijker te verwerken en kosten meer tijd dan het ontwerpen van simpele en basic achtertuin. Tot slot kunnen de kosten oplopen wanneer u een aantal keer (grote) veranderingen in het ontwerp wilt laten doorvoeren. Zorg er dus altijd voor dat u vooraf weet wat u wilt.

Exact de kosten voor uw achtertuin ontwerp weten? Plaats gratis een aanvraag en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving!