Coniferen snoeien? Vergelijk de prijzen van hoveniers

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Coniferen snoeien vereist aandacht

Uw coniferen snoeien is regelmatig nodig. Deze tuinplanten groeien namelijk snel en in elk denkbare richting. Dit zorgt niet alleen voor een onverzorgde uitstraling, maar kan ook hinderlijk zijn bij bijvoorbeeld paden en poortjes. Door uw coniferen twee keer per jaar te snoeien blijven ze mooi groen zonder bruine plekken. Uw coniferenhaag ziet er dan altijd weer verzorgd uit.

Wilt u weten hoe u het beste uw coniferen kunt onderhouden en wat daarbij komt kijken? Op deze pagina leest u alles wat u moet weten.

Bij het snoeien van coniferen is het belangrijk dat het op de juiste manier en op het juiste moment gebeurt. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat de coniferen beschadigd raken. Ze worden vervolgens bruin en kunnen niet meer herstellen. De meeste mensen laten daarom het snoeien van hun coniferen over aan een specialist zoals een boomverzorger of een hoveniersbedrijf. Uw coniferenhaag wordt niet alleen gezonder, het ziet er ook direct verzorgd uit. Wilt u deze werkzaamheden uitbesteden? Vergelijk dan altijd eerst de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Houd hier rekening mee bij het snoeien van coniferen

Tijdens het snoeien en in de periode daarna zijn coniferen kwetsbaar. U voorkomt dat coniferen bruin worden door ze zorgvuldig te snoeien. Bij het snoeien van coniferen dient u daarom rekening te houden met de volgende stappen:

 • Wanneer coniferen snoeien?
 • Materialen en gereedschappen om te snoeien
 • Hoe coniferen snoeien?
 • Coniferen renoveren door deze drastisch te snoeien
 • Coniferen snoeien tips
 • Wat is de prijs voor coniferen laten snoeien?

Wanneer coniferen snoeien?

Allereerst is het belangrijk om het juiste snoeimoment te kiezen. Zoals hierboven al is aangegeven is het belangrijk om coniferen twee keer per jaar te snoeien.

Snoeien in het voorjaar
Het eerste moment van snoeien is in het voorjaar. De tweede snoeibeurt kan het beste in het najaar plaatsvinden. Dit tweede moment van snoeien is belangrijk om ervoor te zorgen dat de coniferen zich voor de wintermaanden opnieuw aansterken.

Snoeien in het najaar
In de zomer van half juni tot half september is snoeien is ook mogelijk, maar doe dit alleen in de minder warme periodes. Hetzelfde geldt voor de winter. Ook dan kunt u uw coniferen snoeien zolang het gedurende minimaal 1 week niet vriest.

Meest geschikte periode voor het snoeien van coniferen

Vergroot de overlevingskansen na het snoeien van uw coniferen. Gebruik hiervoor de onderstaande tabel om de beste tijd te bepalen.

Periode Geschikt voor coniferen snoeien
Januari minder geschikt
Februari minder geschikt
Maart geschikt
April geschikt
Mei geschikt
Juni geschikt
Juli minder geschikt
Augustus minder geschikt
September geschikt
Oktober geschikt
November geschikt
December minder geschikt

Wilt u er zeker van zijn dat uw coniferen na het snoeien geen bruine plekken vertonen? Laat uw coniferen snoeien door een hovenier uit uw eigen buurt. Ontvang vrijblijvend advies en vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers.

Zelf coniferen snoeien vergroot de kans op bruine plekken. Een hovenier houdt uw coniferenhaag gezond en mooi.

Materialen en gereedschappen om te snoeien

Voor het snoeien van coniferen is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Allereerst is het belangrijk om de juiste spullen en materialen in huis te halen. Wanneer u het snoeien van coniferen uitbesteed dan hoeft u dit niet zelf te verzorgen. In dat geval zal de hovenier voor de benodigdheden zorgen.

Voor het snoeien heeft u de volgende benodigdheden nodig:

 • tuinhandschoenen
 • veiligheidsbril
 • oorkleppen
 • (elektrische) heggenschaar
 • bedekkende kleding met lange mouwen en lange pijpen
 • trap
 • verlengsnoer
 • groene container voor het tuinafval

Hoe coniferen snoeien?

Het snoeien van een coniferenhaag duurt meestal een paar uur tot maximaal een dag. Werk altijd rustig en tref de juiste voorbereidingen. Gebruik hiervoor de onderstaande stappen waardoor uw coniferen op de juiste manier worden gesnoeid.

Wanneer u een hoveniersbedrijf inhuurt zullen de onderstaande stappen ook opgevolgd worden.

Stap 1 - de voorbereiding bij het snoeien van coniferen

Een goede voorbereiding is bij het snoeien van coniferen essentieel. Zorg dat u in het bezit bent van de benodigdheden. Leg alles klaar voordat u begint met snoeien.

Stap 2 - coniferen oppervlakkig snoeien

Het is aan te raden om de coniferen oppervlakkig te snoeien. Dat noemen we in vaktermen ook wel “het scheren van de coniferen”. Bij het scheren van de coniferen ligt de focus op de takken die uitsteken. Kortom, alle takken die het meest uitsteken worden als eerste gesnoeid.

Het is belangrijk om tijdens het scheren meteen vormsnoei toe te passen en de coniferen taps te snoeien. Top de conifeer af (snoeien van de bovenzijde) en werk van boven naar beneden. Op die manier heeft u het beste zicht en kunt u zien hoe de vorm van de coniferen zich ontwikkelt. De coniferen zullen door deze manier van snoeien de vorm van een kaars krijgen.

Stap 3 - geef jonge takken de kans zich te ontwikkelen

Vaak zitten de jonge takken verstopt achter de dikke takken. Knip de dikkere takken een voor een weg. Door dikkere takken weg te knippen creëert u meer ruimte voor jonge scheuten. Deze kunnen het zonlicht dan beter opvangen waardoor ze zich beter ontwikkelen.

Stap 4 - bekijk de coniferen van een afstand

Bepaal of de coniferen de juiste vorm hebben gekregen en het snoeien het gewenste effect heeft bereikt. Doe dat door de coniferen van een afstand te bekijken. Bekijk de coniferen ook vanuit verschillende hoeken en zowel van boven naar beneden als van links naar rechts. Waar nodig kunt u de coniferen bijsnoeien.

Stap 5 - coniferen snoeien afronden

Bent u nog oneffenheden tegengekomen? Werk deze bij. Om tot een optimaal resultaat te komen is het soms nodig om stap 2 en 4 te herhalen.

Coniferen renoveren door deze drastisch te snoeien

Soms zijn coniferen te ver doorgeschoten. Ze groeien snel en kunnen zeer hoog worden. Wanneer u de coniferen niet regelmatig snoeit worden ze te hoog. Bovendien kunnen de coniferen dan voor overlast zorgen.

Zijn uw coniferen te hoog? Het verwijderen van de coniferen is niet meteen nodig. Wanneer de coniferen te groot zijn geworden is het beter om ze te  renoveren.

Let op: coniferen renoveren is zeer riskant werk. Vaak moet er op hoogte gewerkt worden. Bovendien kunnen ze een drastische snoeibeurt eigenlijk niet goed verdragen. Voorkom dat uw coniferen na de renovatie bruin worden of sterven en huur altijd een hovenier.

Algemene regels voordat u uw coniferen kunt renoveren

Het renoveren van een coniferenhaag gebeurt meestal in de maand mei of maart. De coniferen zijn in die periode sterk en kunnen een drastische snoeibeurt goed verwerken.

Voordat het snoeien kan beginnen zal de tuinman of hovenier de coniferen controleren op de aanwezigheid van eventuele nesten.

Jaar 1 – zijde 1 van de coniferenhaag snoeien

In het eerste jaar worden de coniferen aan één kant fors teruggesnoeid. De hoogte van de coniferen wordt nog niet ingeperkt. Omdat coniferen snel groeien zal er ongeveer 15 cm meer gesnoeid worden dan de uiteindelijke gewenste breedte.

Wanneer het snoeien van de coniferen is afgerond worden ze bemest. Bij langdurige droge periodes is het aan te raden om de coniferen regelmatig extra water te geven. De rest van het jaar zullen ze gebruiken om te herstellen. Omdat de tweede snoeibeurt pas in het volgende jaar plaatsvindt, wordt de snoeibeurt in het najaar overgeslagen.

Jaar 2 – zijde 2 van de coniferen snoeien

De snoeiwerkzaamheden van het eerste jaar, worden in het tweede jaar herhaald, maar dan aan de andere kant van de conifeer. Omdat de andere zijde vaak grenst aan de erfzijde van uw buren is het in de meeste gevallen noodzakelijk om met uw buren te overleggen wanneer het snoeien van de coniferen gedaan kan worden.

Jaar 3 – de hoogte inperken door de coniferen te toppen

In het 3e jaar wordt de hoogte ingeperkt. Hiervoor worden de coniferen getopt. 

In de meeste gevallen is de gewenste hoogte van een coniferenhaag ongeveer 2 meter. Zijn de coniferen 3,5 meter hoog? Dan zal er 165 cm gesnoeid worden. Bij het toppen van coniferen is het namelijk ook belangrijk dat er 15 cm meer weggesnoeid wordt. Na het toppen zullen de coniferen weer snel de gewenste hoogte bereiken. Ook bij deze werkzaamheden gebruikt u de benodigde bemesting. Vervolgens kunt u het normale snoeischema aanhouden. Twee keer per jaar uw coniferen snoeien voorkomt een tweede coniferenrenovatie.

Coniferen snoeien tips

Het snoeien van coniferen dient op de juiste manier te gebeuren. Om de kans op toekomstige problemen te minimaliseren, hebben wij hieronder een aantal onmisbare “coniferen snoeien tips”. Volg deze tips op. Zo blijft uw coniferenhaag mooi groen en blijft de kans klein dat er bruine plekken ontstaan.

Coniferen snoeien op een bewolkte dag

Het is beter om uw coniferen op een bewolkte dag te (laten) snoeien. Dit voorkomt namelijk dat de gesnoeide takken en scheuten beschadigd raken. Want als de zon schijnt tijdens het snoeien bestaat de kans dat uw coniferen door verbranding beschadigd raken. Deze beschadigingen kunnen tot gevolg hebben dat de coniferenhaag bruin wordt en uiteindelijk dood gaat.

Gebruik een scherpe heggenschaar

Snoei de coniferen altijd met een scherpe (elektrische) heggenschaar. Wanneer de heggenschaar niet scherp genoeg is, zullen de uiteinden van de takken gaan “bloeden”. Deze “wonden” kunnen vervolgens geïnfecteerd raken waardoor de kans bestaat dat uw coniferen doodgaan.

Ga rustig te werk

Veel mensen maken fouten doordat ze te snel werken. Dat geldt ook bij snoeiwerkzaamheden. Werk rustig en bekijk de coniferen tijdens het snoeien regelmatig van een afstand. Op die manier behaalt u uiteindelijk het beste resultaat.

Veel te hoge coniferen snoeien

Wanneer uw coniferen veel te hoog zijn geworden dan moet u uw coniferen toppen. Zeker wanneer uw buren klagen en hinder ondervinden. Veel te hoge coniferen snoeien is lastig. Vaak moet er op hoogte gewerkt werken. In extreme gevallen zal het hoveniersbedrijf een hoogwerker inzetten om de coniferen te kunnen snoeien.

Coniferen snoeien tot op de stam

Coniferen snoeien tot op de stam kan soms noodzakelijk zijn. De kans dat coniferen deze drastische snoei overleven is ongeveer 50%. Hanteer deze methode alleen als laatste redmiddel om bruine plekken te verwijderen en schakel altijd een hovenier in om de overlevingskans te vergroten.

Coniferen snoeien. Wat kost dat?

Wanneer u het snoeien van coniferen wilt uitbesteden aan een hovenier dan zullen daar logischerwijs kosten aan verbonden zitten. De hoogte van die kosten worden door verschillende factoren bepaald. Op voorhand is het dus niet te zeggen wat de uiteindelijke prijs wordt. De kosten worden bepaald door:

 • aantal coniferen
 • hoogte van de coniferen
 • staat van de coniferen
 • bereikbaarheid van de coniferen
 • coniferen afvoerenconiferen
 • ingeschatte werkuren

Naast de bovenstaande factoren wordt de prijs voor het snoeien van coniferen berekend op basis van het aantal ingeschatte werkuren.

Wilt u weten wat de kosten zijn van de snoeiwerkzaamheden? De aangesloten hoveniers berekenen die graag voor u. Start uw prijsvergelijk en ontvang vrijblijvend offertes van hoveniers uit uw omgeving