Bomen vellen? Hier vindt u een hovenier in uw regio

09 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Bomen vellen is niet eenvoudig

Het vellen van bomen is voor veel mensen geen alledaagse klus. U moet bijvoorbeeld de juiste techniek bepalen en toepassen. Ook moet u kunnen omgaan met verschillende materialen en machines wanneer u deze klus zelf wilt uitvoeren. Vaak wordt daarom een firma gezocht die de boom vakkundig velt.  

In sommige gevallen dreigt er bovendien een acuut gevaar. Toch gelden onder alle omstandigheden verschillende regels en lokale wetgeving waar u zich aan moet houden om een boete te voorkomen. Ook wanneer de boom in uw eigen tuin, een openbaar domein of op bouwgrond staat. Bomen vellen is daarom vaak een moeilijke klus die een zorgvuldig aanpak en uitzoekwerk vereist. Wilt u weten hoe u deze klus aanpakt en hoe u snel een professioneel bedrijf vindt? Lees dan meteen verder.

Wat is de betekenis van een boom vellen?

Omdat het kappen van een boom vanwege ruimtegebrek in de omgeving niet altijd mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om een boom te vellen. Maar wat is bomen vellen? Het vellen van bomen is een techniek waarbij de boom van boven naar beneden (tak voor tak) afgebroken wordt. Hierdoor kan ook een moeilijk bereikbare boom verwijdert worden.

Waarom moet een boom geveld worden?

Het vellen van een boom heeft verschillende redenen. Een schuine boom kan bijvoorbeeld door het zware gewicht uit balans raken en een gevaarlijke boom worden. Onderneemt u geen actie en zorgt de boom voor schade? Dan bestaat tevens de kans dat de verzekering niet uitkeert. Bovendien kunnen er na een storm acute gevaren gevaren ontstaan. Het kan echter ook gewoon de wens van de overheid of een particulier zijn om grote, dikke of kleine bomen te vellen.

Boom vellen? Dit is wat u moet weten:

Heeft u een boom te vellen? Pak de klus meteen goed aan en gebruik de onderstaande informatie om tot het beste resultaat te komen.

 • Wanneer bomen vellen?
 • Benodigdheden: materialen, gereedschappen en machines
 • Hoe een boom te vellen in 8 stappen?
 • Tips bij het vellen van een boom
 • Wat kost een boom vellen?

Bomen laten vellen? Vind meteen een hovenier in uw regio

Wanneer bomen vellen?

Wanneer u de wens heeft een boom te vellen dan krijgt u te maken met verschillende regels en wetgeving. U moet bijvoorbeeld rekening houden met de periode van het broedseizoen. Het broedseizoen start 15 maart en duurt tot ongeveer juli. Tijdens dit seizoen mag een boom met nest niet geveld worden. Heeft de boom geen nest? Dan mag er vaak wel geveld worden. Let er wel op dat er bij het vellen van de boom geen nesten in de omgeving verstoort worden.

Vellen in de herfst, winter of het vroege voorjaar

Het vellen van een boom gebeurt bij voorkeur in de herfst, winter of het vroege voorjaar. Veel bomen zijn in deze periode namelijk bladloos. Hierdoor kan het vellen op een veilige manier gedaan worden.

“Bomen vellen moet altijd vakkundig en veilig gedaan worden. Zelf vellen is daarom vaak geen goed idee. Kies voor veiligheid en besteed de klus uit.”

Benodigdheden: materialen, gereedschappen en machines

Veel opdrachtgevers vragen zich het volgende af: Hoe moet je bomen vellen en wat heb je daarvoor nodig?

Zelf bomen vellen

Zelf uw bomen vellen is meestal onveilig en onverantwoord. Bovendien is het huren van de benodigdheden vaak te duur. Denk aan de huur van een telescoopkraan, kettingzaag en beschermkleding. Een vakkundig hovenier beschikt over alle benodigdheden en is daarom in praktijk goedkoper. In het onderstaande overzicht ziet u welke materialen bij deze klus ingezet worden.

Let op: besteedt u deze klus uit, dan hoeft u de onderstaande materialen niet zelf te regelen. Een hovenier verzorgt het vellen van a tot z.

Algemene benodigdheden

 • Kettingzaag, handzaag, takkenschaar, telescoopzaag, bijl en accuzaag
 • Bescherming: veiligheidsbril, zaag(hand)schoenen en zaagkleding
 • Afvalcontainer en vuilniszakken

Optioneel

 • Telescoopkraan of hoogwerker
 • Tirfor, lier en / of touw
 • Versnippermachine
 • Klimmaterialen en ladder

Hoe een boom te vellen in 8 stappen

Bij het vellen van een boom worden 8 stappen doorlopen. Wilt u antwoord op de vraag: Hoe moet je bomen vellen? Wilt u bovendien veilig te werk gaan en tot het beste resultaat komen? Doorloop dan de onderstaande 8 stappen.

Stap 1

Bomen vellen: vergunning nodig?

Controleer allereerst of u een vergunning nodig heeft. Dit doet u bij uw gemeente of het omgevingsloket. Zonder vergunning een boom vellen kan tot een zeer hoge boete leiden.

Stap 2

Zelf vellen of uitbesteden?

Het vellen van een boom is niet eenvoudig. Heeft u geen ervaring en voert u de klus zelf uit? Dan is er een grote kans op schade of letsel. In de meeste gevallen is het daarom verstandig om de klus uit te besteden aan een hovenier. Vind hoveniers in uw regio en vergelijk deze met elkaar door hieronder uw postcode in te vullen.

Let op: indien u besluit toch zelf te vellen dan volgt u de onderstaande stappen op.

Stap 3

Inventariseren

U heeft het besluit genomen zelf uw bomen te vellen? In dat geval maakt u eerst een inventarisatie. Bekijk vooraf hoe u de klus wilt aanpakken en welke takken u als eerste velt. Mogelijk moet u bepaalde takken afvangen door netten te spannen. Bepaal vervolgens hoe u het hout afvoert of kunt hergebruiken.

Stap 4

Klaarleggen: materialen en gereedschappen

Na de inventarisatie kunt u beter beslissen welke materialen, gereedschappen en machines u nodig heeft. Gebruik hiervoor het overzicht van de materialen en leg alle spullen klaar. Heeft u niet de beschikking over de materialen? Dan kunt u deze eenvoudig huren. Let er wel op dat de huurkosten gemiddeld hoog liggen.

Stap 5

Controleer de omgeving

Voordat u begint met het vellen van de boom controleert u de boom en de omgeving. Bijvoorbeeld of bepaalde takken onder spanning staan. Zo voorkomt u schade aan objecten en letsel.

Stap 6

Bomen vellen en snoeien: eerst de kleine takken en daarna de grote takken

Om een beter overzicht van de boom te krijgen begint u van boven naar beneden eerst de kleine takken te vellen. Daarna richt u zich op het vellen van de grote takken. Takken boven objecten kunnen gecontroleerd naar beneden gebracht worden door deze vast te binden met touwen en naar beneden te begeleiden.  

Kleine bomen kunt u vanaf de grond vellen. Grote bomen worden vanuit een hoogwerker of door middel van klimmen geveld. Wordt de laatste techniek toegepast? Gebruik dan klimmaterialen zodat u goed gezekert bent.

Stap 7

Optioneel: Boomwortels vellen

Zodra de boom geveld is, kunt u ervoor kiezen om de boomstronk te vellen of te laten zitten. Het verwijderen van een stronk is een vak apart. Bekijk hiervoor het artikel over een boomstronk verwijderen.

Stap 8

Hout opruimen en afvoeren (of hergebruiken)

Is de boom geveld? Dan kan al het hout opgeruimd en afgevoerd worden. Het hout kan indien gewenst ook een nieuwe functie krijgen door het hout te hergebruiken.

Tips bij het vellen van een boom

De onderstaande tips bevatten nuttige informatie en zijn geheel vrijblijvend op te volgen.

Tip 1 – Zelf de bomen vellen of de klus uitbesteden?

Zelf bomen vellen kan kostentechnisch aantrekkelijk lijken. Toch is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Het vellen van bomen is namelijk gevaarlijk werk waar u bovendien niet voor verzekert bent. Daarbij heeft u speciale materialen nodig die in de verhuur erg duur zijn. Een specialist inhuren is daarom goedkoper en veiliger.

Tip 2 – Het formuleren van een heldere aanvraag

Wanneer u uw boom wilt laten vellen door een vakman dan is het belangrijk om een duidelijke aanvraag te formuleren. Alleen aan de hand van een duidelijk geformuleerde aanvraag kan een vakman de prijs voor u berekenen. Vermeld in uw aanvraag om welk type boom het gaat, wat de afmetingen van de boom zijn, wat de omvang van de stam is, of u de boomstronk wilt verwijderen, hoe u het hout wilt laten verwerken en hoe de directe omgeving van de boom eruit ziet.

Tip 3 – Bomen vellen in ruil voor brandhout

Helaas zijn er tegenwoordig geen bedrijven te vinden die bomen vellen in ruil voor brandhout of normaal hout. Indien u toch uw bomen wilt laten vellen in ruil voor (brand)hout plaats dan een oproep op een website voor tweedehands spullen en materialen.

Wat kost een boom vellen?

U vraagt zich waarschijnlijk af: Wat kost bomen vellen? Bomen vellen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zonder uw informatie is het echter op voorhand niet te zeggen wat de totale kosten zijn. De prijs en overige tarieven zijn namelijk van veel factoren afhankelijk. Een vakman moet daarom altijd de kosten aan de hand van uw wensen en informatie berekenen. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van de boom. Daarnaast is de kostprijs afhankelijk van:

 • positie van de boom
 • ruimte om de boom (omgeving)
 • methode om de boom te vellen (klimmen, hoogwerker of vellen vanaf de grond)
 • keuze voor afvoeren of verwerken tot brandhout
 • btw tarief
 • uurprijs van de vakman

Richtprijzen

Heeft u voldoende aan een richtprijs voor het vellen van een boom inclusief afvoeren? Gebruik dan de richtprijzen in de onderstaande tabel.

Boom afmetingen Richtprijs inclusief btw
< 3 meter < €250,-
3 tot 6 meter < €500,-
6 tot 9 meter < €750,-
> 9 meter > €750,-

Goedkoop een boom laten vellen

Wilt u een boom laten vellen, bent u benieuwd naar de prijzen en wilt u de klus goedkoop laten uitvoeren? Vul dan hieronder uw postcode in en ontvang de prijzen van hoveniers in uw regio zodat u kunt vergelijken. Door te vergelijken bespaart u tot 40% aan kosten.