De vlinderstruik komt in Nederlandse tuinen veelvuldig voor. Vreemd is dat niet. De vlinderstruik is namelijk een prachtige boom die zowel in de pot als in de grond volop vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. Ook is de struik goed af te stemmen op de stijl van de tuin. Er zijn namelijk veel kleuren en maten (kleine en grote vlinderstruiken) verkrijgbaar. De gele, paarse en flower power vlinderstruiken zijn bijvoorbeeld erg populair, maar de struik is ook in kleuren als wit en roze te verkrijgen. Bovendien laat de struik zich eenvoudig onderhouden, stekken of verplanten.
Om de struik in vorm te houden en te voorkomen dat u straks een verwaarloosde vlinderstruik in uw tuin heeft staan moet u onderhoud plegen, de vlinderstruik snoeien en bemesten. Niet snoeien zal op den duur resulteren in weinig bloei en het verhouten van de struik. De bloemen bloeien vanuit de jonge scheuten, dus hoe meer scheuten, des te meer bloemen er aangemaakt worden. Nieuwe scheuten worden aangemaakt wanneer de vlinderstruik gesnoeid is. Door te snoeien blijft de boom dus jong en gezond.
Om uw vlinderstruik gezond te houden moet u op het juiste moment de vlinderstruik snoeien en eventueel bemesten. U leest hier alles wat u moet weten over het snoeien van de vlinderstruik. Bovendien krijgt u handige tips. Gebruik de onderstaande informatie.
Wilt u weten of u nu uw vlinderstruik moet snoeien of bent u benieuwd naar het beste tijdstip om te snoeien? Lees dan meteen verder.
Bij het snoeien van de vlinderstruik houdt u rekening met de bloei. Vlinderstruiken bloeien meestal in de zomer (eind juli, augustus, september) en deels in de herfst (oktober en november). Snoei de struik altijd na de bloei en nooit tijdens de bloei of eerder. Wacht met snoeien tot de bloemen zijn uitgelopen.
Bovendien kunnen de takken in het najaar of in de winter bevriezen. Het is daarom aan te raden om te snoeien wanneer de kans op nacht- en grondvorst voorbij is. Meestal is dit in het voorjaar (begin van de lente) in de maanden maart en april. Vermijd in ieder geval het snoeien van de vlinderstruik in de maanden november, december, januari en februari. Tijdens deze maanden is de kans op vorst te groot. Flink snoeien doet u daarom bij voorkeur in maart.
Wilt u langer van de bloei genieten? Door in de nazomer (augustus, september en oktober) de uitgebloeide bloemen weg te knippen wordt de plant gestimuleerd om nieuwe bloemknoppen aan te maken.
Samengevat
Maart: drastisch snoeien
Juni: toppen
Augustus t/m oktober: uitgebloeide bloemen snoeien
Een vlinderstruik kunt u vanaf het eerste jaar al snoeien. Ook na verplanten kunt u snoeien, al is het vaak beter om een jaar te wachten. Staat de struik stevig in de grond, is de boom oud en gezond? Snoei dan het het liefst elk jaar. Ieder jaar snoeien zorgt namelijk voor een sterke bloei. Bent u een keer de vlinderstruik vergeten te snoeien? Geen enkel probleem. De Buddleja davidii, zoals deze struik officieel heet, zal ook volgend jaar gewoon weer bloeien.
"“Door uw vlinderstruik te snoeien blijft deze gezond en geniet u ieder jaar van een volle bloei”"
Een vlinderstruik (normale of dwergvlinderstruik) wordt op twee manieren gesnoeid, namelijk: drastisch snoeien (tot op de stam kort snoeien) of toppen. Omdat de vlinderstruik zeer snel groeit kunt u deze snoeimethoden bovendien combineren.
Vlinderstruiken groeien minimaal een meter per jaar. Hierdoor kunt u de struik drastisch snoeien. Dit doet u door in maart de struik op 30 cm boven de grond schuin af te zagen. Drastisch snoeien moet wel met beleid gedaan worden. Bepaal daarom eerst welke takken u snoeit voordat u aan de klus begint.
Begin mei tot en met begin juni is het mogelijk om de vlinderstruik tussentijds te toppen. Toppen houdt in dat de toppen uit de scheuten geknipt worden. Doe dit voorzichtig. Verkeerd toppen kan tot schade leiden. Past u het toppen vakkundig toe? Dan wordt de plant sterker en ontstaan er meer vertakkingen met bloemen. Houd er wel rekening mee dat de struik door deze methode kleiner blijft.
Voor het snoeien van een vlinderstruik heeft u de volgende benodigdheden zoals gereedschappen en materialen nodig:
Gebruik de onderstaande tips bij het snoeien van uw vlinderstruik. Zo voorkomt u fouten en zorgt u voor een sterke bloei.
Zorg ervoor dat de vlinderstruik voldoende winterhard is. Dat doet u door in de nazomer / herfst niet radicaal te snoeien.
Let op met het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Wanneer deze verwijdert worden, ontstaan er namelijk nieuwe scheuten. Dit kost de struik veel energie. Verwacht u een strenge winter? Wees hier dan voorzichtig mee.
Dode takken verwijderen doet u bij voorkeur tijdens het toppen en tussentijds bijsnoeien van de struik
Wilt u de struik hoog laten groeien? Snoei de takken dan niet tot 30 cm boven de grond af, maar snoei vanaf een meter hoogte. De struik kan hierdoor uiteindelijk maximaal 2 tot 3 meter hoog worden.
Snoei een vlinderstruik nooit eerder dan het voorjaar. Een vlinderstruik is erg gevoelig voor vorst en kan hierdoor onherstelbare schade oplopen. Is de kans op nachtvorst nihil? Dan mag u starten met snoeien.