Tuinaanleg? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Uw nieuwe tuinaanleg 

Overweegt u een nieuwe tuinaanleg? Kies voor een eenvoudige en goedkope tuinaanleg of een exclusieve tuin. Gebruik ons stappenplan en pak de klus in één keer goed aan. Wilt u de aanleg van uw tuin uitbesteden aan een vakkundige hovenier? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Het aanleggen van een tuin vereist een zorgvuldig voorbereiding. Wij vertellen u hoe u moet beginnen, waar u op moet letten en welke stappen u moet nemen. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten.

Hoe kunt u de kosten voor het aanleggen van een tuin laag houden en welke kosten kunt u verwachten? Is er voor het aanleggen van een tuin een vergunning nodig? Welke materialen zijn duurzaam? Kunt u zelf werkzaamheden uitvoeren? Deze vragen en meer worden beantwoordt. Lees daarom meteen verder.

Nieuwe tuinaanleg? Houd hier rekening mee:

Het aanleggen van een tuin vraagt om een vakkundige aanpak. Ga daarom zorgvuldig te werk. U verkleint dan de kans op fouten en verkeerde beslissingen. Houd daarom rekening met de volgende stappen:

 • De beste periode voor een tuinaanleg
 • Voorbereiding bij een totale tuinaanleg
 • Stappenplan om een tuin aan te leggen (8 stappen)
 • Tips voor het aanleggen van een tuin
 • Wat zijn de kosten van een tuin aanleggen?

De beste periode voor een tuinaanleg

In Nederland kunt u in iedere maand van het jaar een tuin aanleggen. Dat heeft te maken met ons gematigde klimaat. Wel zijn zijn sommige maanden beter geschikt dan andere maanden. Hieronder leest u daarom alles over de beste periode om deze klus uit te voeren.

Tuin aanleggen bij vorst

Het aanleggen van een tuin gebeurt bij voorkeur niet tijdens vorst. Dat heeft alles te maken met de grondwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Bovendien kunnen planten, bomen en ander groen zich niet goed wortelen. Let op: de maanden december en januari zijn daarom alleen geschikt zolang er geen vorst aan de grond is. Gebruik de onderstaande tabel om de beste tijd voor deze klus te bepalen.

Maand Geschikt
Januari nee
Februari ja
Maart ja
April ja
Mei ja
Juni ja
Juli ja
Augustus ja
September ja
Oktober ja
November ja
December nee

Een nieuwe tuin aanleggen kan altijd. De enige voorwaarde is dat het buiten niet vriest en de kans op grondvorst klein is

Voorbereiding bij een totale tuinaanleg

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen? Dan is het van groot belang om goed voorbereid aan de slag te gaan. De voorbereiding bestaat uit 3 stappen.

 1. stijl bepalen
 2. tuinontwerp maken
 3. benodigdheden kopen

1. Kies de stijl voor uw nieuwe tuin

Voordat u bij uw eigen woning een tuin gaat aanleggen is het aan te raden om voor een bepaalde stijl te kiezen. Online kunt u al veel inspiratie en ideeën opdoen, afbeeldingen en voorbeelden bekijken en veel informatie vinden. Hieronder tonen wij de verschillende stijlen en de meest belangrijke eigenschappen. Bij “type woning” ziet u welke stijl goed bij een bepaalde woning past.

Stijl Kosten tuinaanleg Tuinonderhoud Type woning
Duurzaam hoog laag rijtjeshuis
Modern gemiddeld laag moderne woning
Luxe hoog laag villa
Kindvriendelijk gemiddeld gemiddeld/laag nieuwbouwwoning
Romantisch gemiddeld hoog rijwoning
Landelijk gemiddeld gemiddeld/hoog boerderij
Pastorij gemiddeld gemiddeld/hoog pastorijwoning
Biologisch / ecologisch / permacultuur laag hoog boerderij
Japanse Feng Shui gemiddeld/hoog hoog villa
Engelse cottage gemiddeld hoog chalet
Chinees gemiddeld/hoog hoog villa
Rotstuin gemiddeld hoog rijwoning

2. Tuinontwerp maken

Voor de aanleg van zowel een grote- als een kleine tuin (stadstuin of voortuin) is het belangrijk om een tuinontwerp te maken. Dat kunt u zelf doen of laten doen door een hovenier. Maakt u zelf een ontwerp? Houd er dan rekening mee dat een hovenier met een zelfgemaakt ontwerp niet altijd uw tuin kan aanleggen. U kunt het ontwerp daarom beter uitbesteden. Bovendien is een professioneel ontwerp ook altijd voorzien van een inkooplijst zodat u weet welke materialen u nodig heeft en welke kosten daaraan verbonden zijn. 

3. Benodigdheden kopen

Met behulp van de materialenlijst weet u welke spullen, materialen, machines en overige benodigdheden u moet kopen of huren. U kunt deze zaken zelf kopen of inhuren of door de hovenier laten verzorgen. 

Advies: het is belangrijk om het doen van de inkopen en het aanleggen van de tuin goed op elkaar af te stemmen. De materialen moeten namelijk binnen handbereik zijn wanneer de tuin wordt aangelegd.

Stappenplan om een tuin aan te leggen (8 stappen)

Het aanleggen van een tuin is een totaalproject en bestaat uit verschillende werkzaamheden. Bent u handig? Dan kunt u uw tuinaanleg (deels) zelf doen. Gebruik daar het onderstaande stappenplan voor en sla de stappen over die niet van toepassing zijn. Beschikt u niet over de benodigde kennis? Schakel dan altijd een tuinaanlegbedrijf in.

Stap 1 - tuin leeghalen en afgraven

Haal uw tuin helemaal leeg, gooi al het tuinafval in een container en graaf uw tuin af. Lees meer over een tuin leeghalen en afvoeren en een tuin afgraven.

Stap 2 - elektra en leidingwerk

Installeer het leidingwerk voor de elektra, een sproei installatie, vijver, fontein en tuinverlichting. 

Stap 3 - (zwem)vijver of zwembad aanleggen

Wilt u een mooie vijver, zwemvijver of zelfs een zwembad in uw tuin? Voer deze werkzaamheden altijd uit voordat u uw tuin gaat ophogen.

Stap 4 - tuin ophogen en egaal maken

Uw tuin ophogen en niveauverschillen aanbrengen doet u met zwarte aarde voor de borders en wit zand voor de bestrating en paden. Vergeet niet uw tuin te egaliseren en zorg voor voldoende drainage. 

Stap 5 - Erfafscheiding plaatsen

Plaats de erfafscheidingen. Kies bijvoorbeeld voor een schutting, stenen muur, hagen of buxus planten.

Stap 6 - bouwwerken

Plaats de vervolgens grote bouwwerken zoals een carport, overkapping, veranda, tuinhuis of schuur.

Stap 7 - bestrating leggen

Vervolgens richt u zich op het straatwerk. Voor de aanleg van een terras, oprit of tuinpad worden meestal tegels, natuursteen, sierbestrating, kleine steentjes, siergrind, dolomiet, kiezelstenen, keien, klinkers of kasseien gebruikt.   

Stap 8 - beplanting aanbrengen

In de laatste stap plant u het groen zoals bomen en planten aan. Populaire vaste planten zijn de orchidee en de hortensia. Wilt u de hoogte in? Kies dan voor leibomen of fruitbomen. Ook het aanleggen van een gazon wordt in deze stap gedaan. Creëer een mooi gazon door bijvoorbeeld gras te zaaien of door graszoden (grasmatten) te leggen.

Tips voor het aanleggen van een tuin

Neem de tijd voor het doorlezen van onze tips. De onderstaande tips zorgen voor een kostenbesparing en het voorkomen van fouten.

 1. Een tuin aanleggen creëert veel afval. Huur daarom altijd een grote vuilcontainer in.2
 2. Voor het aanleggen van een tuin heeft u geen vergunning nodig. Heeft u speciale wensen? Controleer dan altijd bij uw gemeente of u wel een vergunning nodig heeft.
 3. Houd maximaal 2 basisvormen aan. Te veel vormen in uw tuin maakt uw tuin onrustig.
 4. Maak gebruik van duurzame materialen. Zo minimaliseert u de kans op reparaties en onderhoud.
 5. Heeft u schaduw in uw tuin? Gebruik op schaduwplekken materialen die bestemd zijn tegen groene aanslag.
 6. Wilt u een tuin aanleggen met weinig onderhoud? Kies voor bodembedekkers, siergrassen en kunstgras.
 7. Laat uw tuin nooit door studenten aanleggen. Het aanleggen van een tuin is complex werk dat uitgevoerd moet worden door een ervaren en vakkundige hovenier.
 8. Heeft u honden? Honden zijn dol op graven en kunnen uw tuin flink aantasten. Voorkom dit door kwetsbare plekken af te schermen.
 9. Het is vaak mogelijk om een tuinaanleg mee te financieren in een hypotheek of uit een bouwdepot te betalen. Een kredietverstrekker bepaalt of het bedrag volledig of deels gefinancierd kan worden.
 10. Hoveniers maar ook aannemers en klusjesmannen leveren een totaalconcept. Van ontwerp tot het aanleggen van uw tuin. Sommige werkzaamheden worden daarom in onderaanneming uitgevoerd door andere tuinbedrijven. Overleg altijd met uw hovenier of dat het geval is.
 11. Wat betreft de belastingdienst en overige wetgeving. Wanneer u geld leent dan is de rente voor de lening in box 1 fiscaal aftrekbaar. Ook wanneer u de tuinaanleg wilt leasen zijn de kosten voor belasting aftrekbaar. Voor een ondernemer met een zakelijk pand zijn de kosten geheel aftrekbaar en kunnen de kosten in één keer afgeschreven worden.

Wat zijn de kosten van een tuin aanleggen?

Veel mensen zitten met de vraag: wat kost een tuin aanleggen? Het aanleggen van een tuin brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Hoe duur, betaalbaar of goedkoop het aanleggen van een tuin is, wordt bepaalt door wensen en de grootte van een tuin. Het aanleggen van een tuin kan voor met een klein budget (low budget) en zeer betaalbaar gedaan worden. Heeft een hovenier een aanbieding? Dan worden de werkzaamheden soms zelfs tegen een kostprijs uitgevoerd. 

Bij het berekenen van de totale kosten speelt het uurloon (uurprijs of de prijs per uur) van een hovenier een belangrijke rol. Aan de hand van uw wensen kan een hovenier namelijk de eenheidsprijzen voor de materialen en de werkuren berekenen. Vervolgens wordt er een calculatie uitgevoerd en een begroting gemaakt. 

Wilt u een tuin laten aanleggen en wilt u weten wat de totale kosten zijn? Start dan vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Prijsindicatie tuinaanleg

De richtprijs van een tuin ligt tussen €200,- euro en €8000,- euro zijn. Gemiddeld kost een nieuwe tuin inclusief alle kosten en btw €4100,-.

Wilt u de exacte kosten tuinaanleg weten? 

Bent u op zoek naar een gerichte prijsindicatie? Of wilt u een tuin aanleggen en wilt u de exacte kosten voor uw nieuwe tuin weten? Wij werken samen met honderden hoveniers die de prijs graag voor u berekenen. Start daarom meteen vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt. Door te vergelijken bespaart u tot 40% aan kosten en kunt u goedkoop uw tuin aanleggen.