Berk snoeien? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Een berk snoeien vraagt om een veilige aanpak

Wilt u binnenkort uw berk snoeien? Zonder een goede voorbereiding en uitvoering is de kans groot dat uw berk beschadigd raakt of zelfs sterft. Een berk is een kwetsbare boom en bovendien is snoeien niet zonder risico. Pak de klus daarom goed en veilig aan.

U leest hier hoe u een goede voorbereiding treft, welke materialen u nodig heeft en hoe u veilig uw berk snoeit.

Wanneer moet u uw berk snoeien? Heeft u voor het snoeien van uw berk een vergunning nodig? Hoe kunt u veilig snoeien? Hoe voorkomt u bloedingen? Wat zijn de kosten wanneer u uw berk laat snoeien door een vakkundige hovenier? Al uw antwoorden vindt u hier. Lees daarom meteen verder. 

Wilt u uw berk laten snoeien door een vakkundige hovenier? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Berk snoeien? Dit is wat u moet weten

Tijdens en na het snoeien is de berk erg kwetsbaar. Uw berk kan geïnfecteerd of uit balans raken. Hierdoor kan de boom een gevaar voor de omgeving vormen. Daarom is het belangrijk dat u precies weet wat u doet. Handel zorgvuldig en gebruik de onderstaande stappen voor het snoeien van uw berk.

 • Wanneer een berk snoeien?
 • Voorbereidingen bij het snoeien van een berk
 • Welke materialen en machines zijn nodig bij het snoeien van een berk?
 • Berk snoeien tips (10 tips)
 • Wat zijn de kosten van een berk laten snoeien?

Wanneer een berk snoeien?

Berken zijn snel groeiende bomen en moeten daarom regelmatig gesnoeid worden. Doet u dat niet? Dan groeit de berk uit tot een zeer grote boom. Het snoeien van uw berk doet u bij voorkeur in de periode van november tot en met december. De sapstroom staat in de winter namelijk stil en komt tussen half januari en februari weer op gang.

Uw berk in een andere periode snoeien

Groeit uw berk erg snel? Dan kunt u uw berk in het voorjaar of najaar licht snoeien. Doe dit in de maanden van de vroege lente (maart of april) of in de vroege herfst (september of oktober). In de zomer (juni, juli en augustus) kunt u beter niet snoeien. De kans op bloedingen is dan te groot.

Let op: in het voorjaar uw najaar snoeien is minder overzichtelijk omdat de berk dan nog vol in het blad staat.

Meest geschikte periode om uw berk te snoeien

De bovenstaande informatie vindt u hieronder terug in een overzichtelijke tabel. Gebruik deze snoeikalender voor het snoeien van een zachte berk, rode berk, witte berk, zwarte berk, ruwe berk, treurberk of Himalayaberk.

Maand Berk snoeien?
januari ja
februari alleen licht snoeien
maart alleen licht snoeien
april alleen licht snoeien
mei alleen licht snoeien
juni nee
juli nee
augustus nee
september alleen licht snoeien
oktober alleen licht snoeien
november ja
december ja

Wilt u er zeker van zijn dat u uw berk niet beschadigd? Uw berk laten snoeien door een vakkundige hovenier is dan een slimme keuze. Start meteen een vrijblijvende prijsvergelijk en vergelijk de prijzen van hoveniers uit uw eigen buurt.

Het snoeien van een berk is niet zonder risico’s. Minimaliseer de risico’s door een hovenier in te huren.

Voorbereidingen bij het snoeien van een berk

Voordat een boom verplaatst kan worden moeten er voorbereidingen worden getroffen. Onder de voorbereiding van een boom verplanten vallen:

 1. Berk inspecteren
 2. Berk zelf snoeien of laten snoeien
 3. Materialen en benodigdheden klaarleggen

Berk inspecteren

Inspecteer de boom voordat u gaat snoeien. Bekijk welke takken gesnoeid moeten worden en hoeveel er gesnoeid moet worden. Bepaal met deze inspectieronde ook of de berk na de snoei niet uit balans raakt. Controleer de berk ook op eventuele nesten van vogels.

Berk zelf snoeien of laten snoeien

Gaat het om een kleine berk? Dan kunt u uw berk zelf snoeien. Laat een grote, hoge of brede berk altijd door een hovenier snoeien. Werken op hoogte is namelijk zeer gevaarlijk. Bovendien heeft u voor het snoeien van een grote berk andere materialen nodig. Wilt u uw berk laten snoeien door een hovenier uit uw eigen buurt? Start meteen uw prijsvergelijk en ontvang vrijblijvend de prijzen.

Materialen en benodigdheden klaarleggen

Voordat u gaat snoeien legt u alle materialen en spullen klaar. Bekijk de checklist voor de materialen om te bepalen wat u nodig heeft.

Welke materialen en machines zijn nodig om een berk te snoeien?

Met de juiste materialen en machines maakt u het snoeien van de berk een stuk veiliger. Welke materialen en machines u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de berk. 

Benodigdheden om een kleine berk te snoeien (tot 3 meter)

 • werkschoenen
 • tuinhandschoenen
 • beschermende kleding
 • helm
 • veiligheidsbril
 • bomenzaag
 • ladder

Extra benodigdheden om een grote berk te snoeien (vanaf 3 meter)

 • klimmaterialen
 • hoogwerker
 • elektrische bomenzaag

Het snoeien van een berk is niet zonder risico’s. De kans op infecties is na een snoeibeurt altijd aanwezig. Bovendien kan uw berk door het snoeien uit balans raken en een gevaar voor de omgeving vormen. Voorkom dit en vraag hoveniers naar de kosten voor een berk laten snoeien. Zij berekenen de prijzen graag voor u. Berk laten snoeien?

Berk snoeien tips (10 tips)

De takken van een berk kunnen na het snoeien gaan bloeden. Toch is het nodig om uw berk regelmatig te snoeien. Zo houdt uw berk de juiste vorm en hoogte. Met de onderstaande 10 tips voorkomt u een verkeerde snoei en blijft uw berk gezond.

 1. Minimaliseer de risico’s bij het snoeien van uw berk. Uw berk laten snoeien door een vakkundige hovenier is altijd veiliger dan zelf doen. Wilt u eenvoudig de prijzen van hoveniers vergelijken? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!
 2. Een berk flink terugsnoeien, kort snoeien of zelfs kandelaberen is geen enkel probleem. Houd er wel rekening mee dat uw berk na een drastische snoei meerstammig kan worden. Vanuit de knotten zullen namelijk splitsingen ontstaan.
 3. Snoei de berk bij voorkeur wanneer deze bladloos is. Het werk is dan minder zwaar en bovendien heeft u zonder bladeren beter overzicht.
 4. Het hout dat na het snoeien vrijkomt kunt u als openhaardhout gebruiken.
 5. Snoei uw berk maximaal 30% terug. Bij meer dan 30% snoeien heeft u vaak een vergunning nodig. Controleer dit bij uw plaatselijke gemeente.
 6. Houd bij het snoeien van uw berk rekening met het evenwicht van de boom. De berk mag na de snoei niet uit balans raken.
 7. Voor het snoeien van takken op hoogte gebruikt u bij voorkeur een telescopische boomzaag.
 8. Bij het snoeien van uw berk zullen takken naar beneden vallen. Vang de takken op door netten rondom de boom te hangen.
 9. Werk rustig. Zo houdt u tijdens het snoeien van uw berk overzicht.
 10. Het snoeien van uw berk doet u bij voorkeur op een bewolkte droge dag. Tegen de zon of regen in kijken is zeer onaangenaam en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wat zijn de kosten van een berk laten snoeien?

Een berk laten snoeien brengt logischerwijs kosten met zich mee. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van de boom, de inzet van materialen en het aantal hoveniers. Logischerwijs kost het snoeien van een grote berk meer tijd en energie dan het snoeien van een kleine berk waardoor de kosten hoger liggen.

Huurt u een hovenier in? Dan zijn alle kosten inbegrepen. Wilt u zelf uw berk snoeien? Houd er dan rekening mee dat de kosten flink hoog kunnen worden door de huur van materialen.

Wilt u uw berk laten snoeien door een vakkundige hovenier en ben u benieuwd naar de prijzen? De aangesloten hoveniers berekenen de kosten geheel vrijblijvend.