Een terras aanleggen is een klus voor een specialist. Meestal wordt deze vorm van tuinbestrating door een stratenmaker uitgevoerd. Zelf een terras aanleggen indien u daar geen verstand van heeft is niet aan te raden. Een terras aanleggen is vakwerk en vereist specialistische kennis die een stratenmaker in zijn bezit heeft.
Wilt u een terras aanleggen en gratis de prijzen van hoveniers en stratenmakers vergelijken?
Bij het aanleggen van een terras kunt u kiezen voor een verhoogd terras of een terras op hetzelfde niveau als de rest van uw tuin. De aanleg van een verhoogd terras is meestal duurder dan het aanleggen van een terras op hetzelfde niveau als de rest van uw tuin. Voor een verhoogd terras van hout moet bijvoorbeeld een raamwerk worden gemaakt waar het terras op komt te liggen. Het is ook mogelijk om een verhoogd terras met tegels aan te laten leggen. In dat geval zal het terras afgebakend worden met een keermuur die vervolgens wordt volgestort met zand, steengruis of beton.
Bij het aanleggen van een verhoogd terras adviseren wij om door een tuinarchitect, stratenmaker of hovenier een ontwerp te laten maken.
Wilt u gratis de prijzen van professionals vergelijken die voor u een mooi (verhoogd) terras kunnen ontwerpen en aan kunnen leggen?
Het aanleggen van een terras is een flinke klus. Allereerst zult u na moeten denken waar u het terras wilt plaatsen. Om dat te bepalen kunt u een hovenier of een tuinarchitect ook een mooi terras ontwerp laten maken. Vervolgens is het van belang dat u het soort tegel of hout uitzoekt. Daarbij kunt u denken aan een terras met natuurstenen terrastegels, betonnen terrastegels, bakstenen tuintegels of houten vlonders. Wat vandaag de dag ook steeds populairder wordt is een bankirai terras.
Wanneer u het soort tegel of hout heeft uitgekozen kan een stratenmaker of terrasspecialist uw nieuwe terras aanleggen. Hoe dat in zijn werk gaat bespreken we hieronder.
De stratenmaker zal voor het aanleggen van het terras eerst de lijnen uitzetten. De lijnen worden om de omtrek van het terras geplaatst. In het geval van een stenen terras worden ook opsluitbanden geplaatst.
Bij een stenen terras zal de stratenmaker ervoor zorgen dat er een heel licht verloop in het terras gemaakt wordt. Door een licht verloop in het terras te plaatsen zal het water goed weglopen. Bij het aanleggen van een houten terras gebeurd dit in de meeste gevallen niet.
Voor het aanleggen van een stenen terras wordt er zandbed gemaakt. Het zandbed is meestal ongeveer 10 centimeter hoog. Om het zandbed te stabiliseren wordt deze eerst aangetrild om vervolgens over het zandbed een stabilisatielaag van cementpoeder te leggen. Het geheel wordt vervolgens afgevlakt met een rechte lat zodat de ondergrond mooi vlak is. Dat is nodig om in stap 4 de terrastegels netjes te kunnen leggen.
In stap 4 worden de terrastegels of de houten vlonders gelegd. Dit is een zeer secure werkje waar veel ervaring voor nodig is. Terrastegels leggen moet namelijk in een keer goed gebeuren. Daarbij moeten de terrastegels goed op elkaar aansluiten zonder dat er spleten tussen de tegels ontstaan. Bij een houten vlonder is het zaak dat deze netjes tegen elkaar aan bevestigd worden.
In stap 5 worden de tegels opgesloten. Dat betekend dat er een rand om het terras geplaatst wordt zodat het terras niet kan gaan “dansen”. Vaak wordt de tuingrond om het terras heen vervolgens weer opgehoogd met aarde.
Nadat het terras aangelegd is wordt het terras bestrooit met een royale hoeveelheid zilverzand. De stratenmaker zal het zand vervolgens tussen de voegen vegen. Het zilverzand zorgt ervoor dat er weinig tot geen onkruid tussen de terrastegels kan groeien. Daarnaast zorgt het zilverzand ervoor dat de terrastegels goed op hun plek blijven liggen.
Het terras wordt vervolgens met water besproeit. In deze stap is het van belang om het overtollige zilverzand niet meteen weg te vegen maar enkele dagen te laten liggen zodat het goed in de grond kan trekken. Na enkele dagen kan het overtollige zilverzand weggeveegd worden.
Zoals u kunt lezen is het aanleggen van een terras niet een klus wat u zonder ervaring zelf kunt doen. Wij raden u dan ook sterk aan om niet zelf aan de slag te gaan maar het aanleggen van een tuinterras aan een stratenmaker over te laten.
Een tuinterras is eigenlijk een verlenging van uw woonkamer. Het is daarom goed om over de aanleg van het tuinterras na te denken. Een mooi aangelegd terras ziet er verzorgt uit. Vaak wordt een tuinterras gedecoreerd met mooie plantenbakken. Daarnaast wordt een tuinterras vaak gebruikt om er een tuinset op te plaatsen waardoor het een plek vormt waar u zich zowel overdag als ’s avonds terug kan trekken voor wat ontspanning.
Een houten terras oogt zeer warm en heeft een natuurlijke uitstraling. Het aanleggen van een houten terras is vandaag de dag steeds populairder aan het worden. Het is namelijk zeer eenvoudig te bewerken. Een houten terras is om die reden in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Of het terras op den duur mooi blijft hangt sterk af van het materiaalsoort en de bewerking van het hout.
Thermowood is een houtsoort welke thermisch behandeld wordt. Dat houdt in dat het hout met hitte en stoom is behandeld. Daardoor krijgt het de kwaliteit van tropisch hardhout alleen dan is het in tegenstelling tot tropisch hardhout wel ecologisch verantwoord. Dat komt doordat het hout van dennenbomen gewonnen wordt en een dennenboom groeit in tegenstelling tot hardhout erg snel. Het hout is afkomstig uit noord Europa, meestal uit Scandinavië en is zeer duurzaam. Thermowoord kent een levensduur van zo’n 20 tot 50 jaar.
De prijs voor een terras van thermowood ligt gemiddeld tussen de 30 en 55 euro per m2.
Wilt u voor uw terras echt een duurzaam materiaal gebruiken? Kies dan voor het mooie alternatief houtcomposiet. De levensduur van houtcomposiet is ruim 100 jaar. Houtcomposiet bestaat voor ongeveer 40% uit gerecycled plastic. De overige 60% bestaat uit houtvezels. Het grote voordeel van houtcomposiet is dat het geen water absorbeert. Hierdoor kan het materiaal niet gaan rotten, kromtrekken, splijten of splinters afgeven. Daarnaast is houtcomposiet in vrijwel alle kleuren te verkrijgen.
De prijs voor een terras van houtcomposiet ligt gemiddeld rond de 100 euro per m2.
Een terras van tropisch hardhout is kwalitatief gezien zeer sterk en onderhoudsarm. Daarnaast is hardhout zeer duurzaam maar absoluut niet ecologisch verantwoord. Een terras van tropisch hardhout kent een levensduur van tussen de 20 en 80 jaar.
De prijs voor een terras van tropisch hardhout ligt gemiddeld gezien tussen de 75 en 125 euro per m2.
Werken met Europees hout is voor het aanleggen van een houten terras een meer ecologisch verantwoorde keuze. Europees hout is net als tropisch hardhout een duurzame materiaalsoort waar u zeer stijlvolle terrassen mee kunt maken. Om er zeker van te zijn dat het gekozen houtsoort duurzaam is raden wij u aan om te controleren of het hout FSC of PEFC gecertificeerd is. Europees hout kent een levensduur van ongeveer 20 tot 40 jaar.
De prijs voor een terras van Europees hout ligt gemiddeld rond de 75 euro per m2.
Bent u van plan om wellicht een terras van Europees hout te laten leggen en wilt u gratis de prijzen van terrasspecialisten uit uw eigen regio vergelijken?
Wilt u een stenen of houten terras aanleggen en grenst het terras aan uw huis dan betaalt u slechts 6% in plaats van 21% btw op zowel de materiaalkosten als op het laten aanleggen van het terras!