Wilt u coniferen planten? Vergelijk hier de prijzen van vakmensen!

10 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Coniferen planten, van A tot Z

In Nederland zijn coniferen als haag of solitair nog steeds erg populair. Dat is niet zo vreemd. De plant is namelijk erg sterk en biedt veel aantrekkelijke voordelen. Coniferen zijn bijvoorbeeld nauwelijks gevoelig voor schimmels, infecties en plagen. Bovendien zijn coniferen snelgroeiende planten waardoor u binnen een mum van tijd een mooie haag boom heeft staan die ook in de winter groen is. Tot slot is het goed om te weten dat u veel mogelijkheden heeft. Niet alleen met betrekking tot de soorten coniferen, maar ook met betrekking tot de prijs.

Wilt u nieuwe coniferen planten, bent u benieuwd hoe u deze klus het beste aanpakt en waar u op moet letten? Lees dan meteen verder.

Waar moet u rekening mee houden?

Bij het planten van coniferen zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Bovendien krijgt u met verschillende vraagstukken te maken. Bijvoorbeeld: welke afstand tot de buren / erfgrens moet ik aanhouden? Kies ik voor een kant en klare coniferenhaag, mini coniferen, coniferen in pot of met een juten zak? Uit welke soorten kan ik kiezen? Wat zijn de kosten? Welke grond is geschikt? Moet ik de coniferen laten planten of kan ik zelf de coniferen planten en zo ja: hoe doe ik dit en wanneer? Deze vragen en meer worden hier beantwoordt.

Coniferen planten? Dit is wat u moet weten:

Coniferen zijn tijdens het plaatsen erg kwetsbaar. Het uitvoeren van de klus moet daarom nauwkeurig uitgevoerd worden. Gebeurt dit niet dan bestaat de kans dat de planten binnen een korte tijd afsterven. Houd daarom rekening met de volgende stappen.

 • Welke soorten coniferen kunt u kopen?
 • Wanneer coniferen aanplanten?
 • Materialen en gereedschappen om coniferen te plaatsen
 • Hoe coniferen planten (stappenplan)
 • Tips bij het plaatsen van coniferen planten
 • Wat kosten coniferen (laten planten)?

Welke soorten coniferen kunt u kopen?

Voordat u coniferen koopt is het belangrijk om goed na te denken over het soort coniferen en het type kluit. Bij het kopen van coniferen heeft u namelijk verschillende mogelijkheden. Hieronder worden de populairste keuzes toegelicht en leest u waar u rekening mee houdt.  

Leylandii coniferen

Koopt u Leylandii coniferen? Dan creëert u binnen een korte tijd een mooie, dichte en compacte haag. De Leylandii groeit namelijk +/- 80 cm per jaar en is daarmee een van de snelst groeiende haagsoorten. Twee keer per jaar onderhouden is daarom wel een vereiste.

Thuja “Smaragd” coniferen

Bent u op zoek naar een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden en minder snel groeit? Dan zit u bij de Thuja coniferen helemaal goed. Deze plant vereist minder onderhoud dan bijvoorbeeld de Leylandii, stelt minder eisen aan de ondergrond en is daarom voor ieder type grond geschikt.

Taxushaag

De meest gekozen coniferensoort is de taxushaag en dat is niet zo vreemd. De Taxus laat zich namelijk eenvoudig onderhouden en kan ook een drastische knipbeurt goed verdragen. Bovendien wordt de Taxus vaak erg oud waardoor u verzekert bent van een lange levensduur. Het enige nadeel is de hogere prijs.

Coniferen planten met blote wortels, kluit, in pot of kant en klaar kopen?

Wanneer u coniferen koopt heeft u verschillende mogelijkheden. Coniferen planten zijn namelijk leverbaar met blote wortels, met kluit (in jute of metaal), in de pot of kant en klaar. Hieronder worden de voor- en nadelen per mogelijkheid besproken.

Blote wortels

Koopt u mini coniferen planten met blote wortels? Houd er dan rekening mee dat er geen aarde om de wortels zit. De plant is daardoor kwetsbaar en kan makkelijk beschadigen. Het is daarom belangrijk om de coniferen snel te planten. Om de plant tegen zonlicht te beschermen wordt deze vaak in een kartonnen box geleverd. Het voordeel van coniferen met blote wortels is dat deze goedkoop en licht van gewicht zijn.

Met kluit

Praktisch alle type coniferen zijn met kluit leverbaar. Koopt u coniferen planten met kluit? Dan zit de kluit in een jute of metalen net waarbij de wortels zich veilig in aarde begeven. De kans op beschadigingen of uitval is daardoor aanzienlijk kleiner dan bij coniferen met blote wortels. Bovendien heeft de plant een langere voorgroei gehad waardoor deze voller is. Aan de hand van de kluit kunt u goed zien hoe diep de geul gegraven moet worden. Koopt u coniferen met kluit in een juten zak? Dan hoeft u het juten bij de aanplant niet te verwijderen. Jute is namelijk biologisch afbreekbaar. Logischerwijs moet een metalen bescherming bij de aanplant wel verwijderd worden.  

In pot

U kunt ook coniferen planten in een pot kopen. U geniet dan van verschillende voordelen. Deze coniferen worden namelijk in een kas gekweekt waarbij de conifeer in een pot zit. Hierdoor is de kans op beschadigingen aan de wortels of uitval praktisch uitgesloten. Bovendien kunt u het aanplanten altijd nog even uitstellen. Bijvoorbeeld wanneer er onverwachts vorst optreed. Deze intensieve manier van kweken zorgt echter wel voor hogere kosten.

Kant en klaar

Wilt u meteen genieten van een volwaardige haag? Kies dan voor een kant en klare hoge coniferen. Bij deze methode laat u grote volwassen coniferen plaatsen. Binnen een dag zijn de werkzaamheden afgerond en staat er een dichte haag in uw tuin. Dit type haag is door de langdurige voorgroei wel de duurste variant.

Wanneer coniferen aanplanten?

Wilt u de coniferen in de zomer of in de winter planten? Geen probleem! Het planten van coniferen is niet seizoensgebonden. U geniet daarmee van het voordeel dat u de werkzaamheden feitelijk ieder moment van het jaar en op ieder tijdstip kunt uitvoeren. Welke periode u kiest is daarmee geheel aan u. Het planten van coniferen heeft als enige voorwaarde dat het niet vriest. Met vorst planten zou kunnen resulteren in wortels die afsterven waardoor de plant uitvalt.

De beste tijd om coniferen te planten

Dat u de planten op ieder moment van het jaar kunt planten houdt echter niet in dat er geen voorkeur voor een bepaalde periode bestaat. De beste periode ligt tussen half oktober en begin mei. In deze periode zijn de coniferen planten bovengronds in rust, maar ondergronds groeien de wortels ongestoord door.

Zomers planten?

Bij een zomerse aanplant raden wij coniferen uit een pot aan. Houd bij een zomerse aanplant wel rekening met de vochtvoorziening. In de zomer zal de haag namelijk meer water nodig hebben dan in andere periodes.

Gebruik daarom de onderstaande tabel en zie per maand met welke invloeden u rekening moet houden.

Periode Rekening houden met
Januari (Grond)vorst
Februari (Grond)vorst
Maart (Grond)vorst
April Felle zon / droogte
Mei Felle zon / droogte
Juni Felle zon / droogte
Juli Felle zon / droogte
Augustus Felle zon
September Felle zon / droogte / hevige regenval
Oktober Hevige regenval en grondvorst
November Hevige regenval en grondvorst
December (Grond)vorst

Zelf coniferen planten moet vakkundig gedaan worden om de kans op problemen zoals bruine plekken te voorkomen.

Materialen en gereedschappen om coniferen te plaatsen

Het plaatsen van coniferen planten is geen eenvoudige klus. Met de juiste gereedschappen, materialen en eventueel machines kunt u het werk echter wel eenvoudiger maken. Voor een vakkundige plaatsing gebruikt u daarom het onderstaande overzicht.

Voor het planten van coniferen heeft u het volgende nodig:

 • Werkkleding
 • Tuinhandschoenen
 • Schep
 • Hark
 • Meetkoord of rolmaat
 • Touw of ander lang koord
 • Twee kleine paaltjes
 • Kruiwagen
 • Afvalcontainer
 • Bemesting of tuinturf
 • Coniferen planten
 • Bij voorkeur hulp van een tweede persoon

Optioneel

 • Freesmachine
 • Minigraafmachine
 • Kniptang

Hoe coniferen planten (stappenplan)?

Wilt u zelf de coniferen planten en bent u benieuwd hoe u dat doet? Gebruik dan het onderstaande stappenplan. Hierin wordt stap voor stap toegelicht hoe u de klus vakkundig aanpakt, waar u rekening mee houdt en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. In het onderstaande stappenplan wordt uitgegaan van het plaatsen van een coniferenhaag.

Stap 1

Inmeten

Om te berekenen hoeveel coniferen u nodig heeft berekent u eerst de gewenste lengte. Markeer met een paal een beginpunt en een eindpunt. Span hiertussen een koord en meet de lengte op.

Hoeveel coniferen per meter?

Voor het creëren van een dichte haag is het belangrijk om de kluiten vlak bij elkaar te plaatsen. Maar hoeveel coniferen moet u dan per meter plaatsen? Aan de hand van de onderstaande tabel berekent u eenvoudig hoeveel coniferen planten u nodig heeft.

Coniferen (breedte in cm) Aantal coniferen per meter
30 - 40 cm 6
40 - 50 cm 5
50 - 60 cm 4
60 - 120 cm 3
120 - 300 cm 2.5 tot 3

Stap 2

Benodigdheden klaarleggen

Leg alle benodigdheden klaar zodat u alles binnen handbereik heeft. Dit zorgt voor efficiëntie.

Stap 3

Afstand tot erfgrens

Plaatst u de coniferen planten samen met de buren? Dan mag de coniferenhaag op de erfgrens geplaatst worden. Hebben de buren geen interesse in een mooie groene haag? Dan plaatst u de haag op een afstand van 30 tot 40 cm aan uw zijde van de erfgrens.

Stap 4

Grond voorbereiden

Coniferen planten groeien stabiel in iets zwaardere lichte leem- veen- of kleigrond maar groeien ook goed in normale tuingrond (potgrond). Voordat u de coniferen in huis haalt zijn er echter een aantal voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Deze stap is erg belangrijk. Hiermee voorkomt u namelijk dat de kluit uitdroogt of onvoldoende voedingsstoffen uit de grond kan onttrekken. De grond voorbereiden bestaat uit twee soorten werkzaamheden. Een sleuf uitgraven en de grond met tuinturf of bemesting mengen.

Sleuf uitgraven    

Onder of langs het koord graaft u een sleuf uit. Afhankelijk van de lengte doet u dit met een minigraafmachine of met de hand. Hoe diep u moet graven is afhankelijk van de kluit. Een kluit heeft een gemiddelde omvang van 40 bij 40 cm. Graaf in ieder geval tot 20 cm breder en dieper dan de afmeting van de kluit.  

Meng de grond

Coniferen planten hebben vooral in het begin van de groei behoefte aan extra voeding. Het is daarom belangrijk om een voedzame grond te creëren. Dat doet u door de grond te mensen met tuinturf of bemesting.

Stap 5

Coniferen plaatsen

Nu alle voorbereidingen gedaan zijn kunnen de coniferen geplant worden. Dit doet u door de coniferen een voor een in de grond te plaatsen en direct met grond op te vullen. Druk het zand vervolgens voorzichtig, maar stevig aan zodat de grond direct met de wortels in contact is. Geef daarna voldoende water. U kunt de planten vervolgens licht snoeien, maar aangeraden wordt om hier minimaal twee seizoenen mee te wachten.   

Tips bij het plaatsen van coniferen planten

Zoals hierboven te lezen is vraagt het planten van coniferen een zorgvuldige voorbereiding en aanpak. Bovendien zal de boom verzorgt moeten worden om de groei te bevorderen. Om tot het beste resultaat te komen geven wij daarom hieronder nog 10 aanvullende tips.

 1. Wilt u het onderhoud aan de coniferen beperken? Kies dan voor een langzaam groeiende haag zoals de Thuja.  
 2. Plant de coniferen niet te diep. Hiermee voorkomt u dat de conifeer problemen krijgt met de zuurstofhuishouding.
 3. Geef de haag de eerste maanden twee tot drie keer week water (afhankelijk van het weer)
 4. Creëer bij het aanplanten een gietrand. Dit houdt in dat de top van de kluit slechts bedekt is met een dunne laag aarde waardoor het water de kluit goed kan bereiken.
 5. Gebruik een hark om de grond onder de coniferen planten van tijd tot tijd licht los te harken. Ook hiermee bevordert u de toestroom van water naar de kluit.    
 6. Is de grond te kalkachtig? Voeg dan extra turf toe om de zuurgraad van de grond te verhogen.
 7. Omdat haagplanten vaak dicht op elkaar geplant worden wordt de voeding uit de grond snel onttrokken. Om te voorkomen dat de haag te weinig voeding uit de grond kan halen raden wij aan om de haag in het eerste jaar tweemalig te bemesten met speciale haagmeststof.  
 8. Plaatst u een kant en klare coniferenhaag? Plaats dan ook enkele boompalen en verbindt deze met de haag. Zo voorkomt u dat de haag door een harde windvlaag uit de grond getrokken wordt.  
 9. Wilt u een conifeer niet als haag, maar als solitaire boom? Kies dan voor een “ceder”. Deze plant is in staat om binnen enkele jaren uit te groeien tot een zeer hoge en mooie conifeer boom.  
 10. Bent u bang dat u de werkzaamheden verkeerd uitvoert en wilt u alle risico’s uitsluiten? Schakel dan een vakkundige hovenier in.

Wat kosten coniferen (laten planten)

Wanneer u coniferen plant dan zijn daar kosten aan verbonden. Niet alleen voor de coniferen planten zelf, maar ook de kosten van de hovenier (wanneer u de klus uitbesteed). De hoogte van de totale kosten is echter sterk afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan:

 • Type: blote wortels, met aarde kluit, in pot of kant en klaar
 • Het soort conifeer
 • Het aantal coniferen
 • De hoogte van de voorgroei
 • Kosten voor extra benodigdheden zoals mest of gereedschappen
 • Eventuele leveringskosten

Om u een idee van de prijzen te geven ziet u hieronder een prijstabel met gemiddelde indicaties. Houd er daarom rekening mee dat de prijzen in de praktijk kunnen afwijken.

Hoogte voorgroei Prijsindicatie per plant
< 80 cm €2.5 tot €5
80 cm tot 140 cm €5 tot €10
140 cm tot 200 cm €10 tot €20
200 cm tot 300 cm €20 tot 125

Kosten: coniferen laten planten

Wilt u de coniferen laten planten voor een vakkundige hovenier? Houd dan rekening met de arbeidskosten. Voor een hovenier liggen de prijzen gemiddeld tussen de €25 tot €45 euro per uur. Afhankelijk van het oppervlak is een hovenier ongeveer een dagdeel tot een volle dag met de klus bezig.

Bent u benieuwd naar de exacte prijzen voor het uitbesteden van de klus of zoekt u een hovenier die coniferen planten levert en deze ook direct kan plaatsen? Start dan een gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.