Bomen snoeien? Wat kost dat?

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Veilig bomen snoeien vereist vakmanschap

Heeft u een paar mooie bomen in de tuin staan? Verzorg deze dan goed. Sterker nog, u bent dan verplicht om de bomen goed te verzorgen. Regelmatig uw bomen snoeien is hier een onderdeel van. De stam en takken blijven op die manier gezond en sterk. Bovendien voorkomt u met snoeien dat uw bomen voor overlast bij de buren zorgen.

Gaat het om een kleine boom, beschikt u over de juiste materialen en heeft u ervaring? Dan kunt u de klus mogelijk zelf uitvoeren. Weet echter wel precies wat u doet. Bomen zijn gevoelig en raken snel beschadigd.

Bent u niet helemaal zeker van uw eigen kennis en ervaring, wilt u beschadigingen voorkomen of wilt u hoge en gevaarlijke bomen snoeien? Huur dan altijd een specialist in en laat de werkzaamheden op een veilige manier uitvoeren. Vergelijk via de onderstaande link eenvoudig de prijzen en krijg vrijblijvend advies.

Veilig uw boom snoeien? Dit is wat u moet weten:

Bomen zijn zeer kwetsbaar en gaan bij verkeerd snoeien snel dood. Professioneel bomen snoeien is daarom een vak. Wilt u precies weten welke stappen u moet ondernemen om schade aan uw boom te voorkomen? Gebruik dan de onderstaande informatie en lees de volgende stappen aandachtig door.

 • Waarom moeten bomen gesnoeid worden?
 • Wanneer bomen snoeien?
 • Welke gereedschappen en materialen zijn nodig om een boom te snoeien?
 • Hoe moet je bomen snoeien?
 • Tips bij het snoeien van bomen
 • Bomen snoeien. Wat kost dat?

Waarom moeten bomen gesnoeid worden?

Van oudsher hebben bomen geen behoefte aan een snoeibeurt. Wordt een boom gesnoeid dan is dat altijd de wens vanuit een persoon. Lees hieronder de redenen om een boom te snoeien:

 • De boom dreigt dood te gaan.
 • Het stimuleren van de boom door takken te snoeien waardoor de boom meer licht vangt en nieuwe scheuten zich kunnen ontwikkelen.
 • De boom heeft stormschade opgelopen en moet gesnoeid worden om onveilige situaties te voorkomen.
 • De boom moet gesnoeid worden om mogelijke schade aan gebouwen en andere objecten te voorkomen.
 • Bepaalde takken zijn ziek of dood en moeten verwijderd worden.
 • De bomen veroorzaakt overlast door vallende bladeren, belemmerd een doorweg of creeert te veel schaduw waardoor zonnepanelen geen licht vangen of waardoor er te veel mosvorming in de tuin ontstaat.
 • De boom heeft begeleiding nodig om uit te groeien tot een boom die bij de tuin en omgeving past.
 • Fruitbomen worden gesnoeid voor het verbeteren van de oogst.

Een boom snoeien gebeurt bij voorkeur in het late najaar of in de winter, al geldt dat lang niet voor iedere boom...

Wanneer bomen snoeien?

De beste tijd om een boom te snoeien is over het algemeen in het late najaar en in de winter. Snoeien tijdens dit seizoen heeft namelijk twee voordelen. Een boom is in de winter in zijn winterrust. Dat houdt in dat de sapstroom minimaal is waardoor de boom niet zal “bloeden”. Ook zijn de meeste bomen in deze periode bladloos waardoor de snoeiwerkzaamheden makkelijker uit te voeren zijn.

Algemene snoeiregels die voor alle bomen gelden

Bij het snoeien van een boom worden 3 vaste regels aangehouden om schade aan de boom te voorkomen. Lees daarom de onderstaande regels:

 1. Snoei een boom nooit tijdens vorst of bij grondvorst. Als het vriest zorgt de vrieskou er namelijk voor dat de boom niet in staat is om na het snoeien aan te sterken. De buitentemperatuur moet daarom minimaal 2 graden zijn.
 2. Vermijd waar mogelijk het snoeien van bomen in het broedseizoen. In deze periode leggen vogels namelijk eieren in hun nesten.
 3. Snoeien tijdens de regen is geen enkel probleem (behalve bij fruitbomen)
 4. Snoei nooit de boom van de buren zonder hun toestemming (bijvoorbeeld wanneer de boom op de erfgrens staat, over de erfgrens of schutting hangt)
 5. Bent u huurder van een huurwoning? Overleg dan met de verhuurder voordat u snoeit.
 6. Snoei een boom nooit direct na verplanten. Laat de boom eerst een jaar goed wortelen.

Tip: in het onderstaande overzicht leest u in welke maand, tot wanneer en in welk jaargetijde u het beste uw boom kunt snoeien.

Bomen die in de winter gesnoeid worden

In de maanden december, januari, februari en half maart worden de Acia (mimosa), Leibomen, Hazelaar, Zwarte Els, Populier, Es, Eikenbomen, Els, Fluweelboom, Ginkgo, Gleditsia, Kastanje, (dak)plataan, Beuk, Lindeboom, Olm, Treurwilg, Katjesboom, Meidoorn, Moerbei en knotbomen gesnoeid. De Druivelaar, Bolcatalpa en Mispelboom (Mespilus) alleen in januari of februari.

Bij fruitbomen worden pitvruchtbomen en steenvruchtbomen onderscheiden. Alleen de pitvruchtbomen zoals de appelboom, citroenboom, druivenboom, olijfboom of perenboom worden tussen januari en maart gesnoeid. Steenvruchtbomen worden in het najaar gesnoeid.

Bomen die in het voorjaar gesnoeid worden

Eind maart kunt u de Apalca en Hibiscus snoeien. In de maanden april, mei en juni kunnen amandelbomen gesnoeid worden. Bij voorkeur na de oogst. De notenboom, Glansmispel, Japanse boom en aardbeiboom worden in maart gesnoeid, de bolboom en sparren in april en de seringen, sneeuwbal of aalbessen in mei tot half juni.

Bomen die in de zomer gesnoeid worden (tijdens warm weer)

De maanden half juni, juli, augustus tot en met half september zijn geschikt om de ABC-bomen te snoeien. Hier vallen de Abrikoos, Acer, Amberboom (gumball), Betula, Carpinus, Ceder (alleen zachte snoei) onder. Ook de Hulstboom, Jasmijnboom, Judasboom, Lijsterbesboom, Liguster, Liquidambar, Walnoot (Notelaar), Berk, en Esdoorn worden in deze periode gesnoeid. De kersenboom of eucalyptus wordt bij voorkeur in augustus gesnoeid.

Bomen die in het najaar gesnoeid worden

In de herfstmaanden september en oktober worden de steenvruchtbomen gesnoeid. Hier vallen de perzikboom, jeneverbesboom, mangobomen en pruimenboom onder. De normale Catalpa, Jacardaboom, Prunus, Kardinaalshoed, Krulwilg, Kweeperboom, Mirabellenboom en de Magnolia worden vlak voor de winter in oktober of november gesnoeid.

Welke gereedschappen en materialen zijn nodig om een boom te snoeien?

Bij het snoeien van bomen is het van groot belang dat de werkzaamheden, zowel voor de uitvoerder als voor de boom, veilig uitgevoerd worden. Hiervoor zijn goed gereedschap en de juiste materialen van groot belang. Welk materiaal er nodig is, is afhankelijk van de snoeimethode, de boom en uw wensen. Wilt u uw boom zelf snoeien? Gebruik dan de onderstaande checklist.

Algemene benodigdheden

 • ladder
 • veiligheidsbril
 • handschoenen
 • werkkleding
 • werkschoenen
 • container
 • (elektrische) handzaag

Optionele benodigdheden

 • kettingzaag

Benodigdheden bij snoeien op hoogte

Voor het snoeien van een hoge boom zijn vaak extra machines nodig, namelijk een:

 • hoogwerker, kraan of verreiker
 • veiligheidsgordel om te klimmen

Tip: heeft u niet de juiste materialen in huis om uw boom te snoeien? Het huren van materialen en benodigdheden is duurder dan een hovenier inhuren. Bovendien beschikt een hoveniersbedrijf over de juiste kennis. Via de onderstaande link vergelijkt u eenvoudig de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Hoe moet je bomen snoeien?

Hoe een boom gesnoeid moet worden is afhankelijk van het doel, maar ook van het soort boom en de grootte van de boom. Sommige bomen kunnen flink teruggesnoeid worden. Er zijn zelfs bomen die helemaal kaal of tot op de stam gesnoeid kunnen worden terwijl andere bomen door een drastische snoei doodgaan. Controleer daarom goed met welk soort boom u te maken heeft voordat u te rigoureus te werk gaat.

Komt u er niet uit? Huur dan een specialist in en vergelijk via de onderstaande link de prijzen.

Gebruik het onderstaande stappenplan voor het snoeien van uw boom

Lees in het onderstaande stappenplan precies welke stappen ondernomen moeten worden om een boom veilig te snoeien.

Stap 1 - Controleer of er een vergunning nodig is

Wilt u zonder vergunning snoeien? Houd dan de onderstaande regels aan. Doet u dat niet? Dan bent u illegaal uw boom aan het snoeien en riskeert u een boete.

 • de boom heeft een stamdoorsnede van minder dan 30 centimeter
 • snoeiwerkzaamheden bedragen maximaal een derde van boomkroon
 • de boom niet is gepland door de herplantingsplicht
 • de boom onder de plantenziektewet valt

Alleen een meldplicht geldt bij:

 • dode bomen
 • Amerikaanse vogelkersen

Vergunning nodig:

 • monumentale bomen
 • beschermde boomsoorten

Stap 2 - Kies de juiste maand of periode

Bepaal in welke maand u de boom gaat snoeien. Gebruik hiervoor de informatie onder het kopje “Wanneer bomen snoeien?”.

Stap 3 - Snoeimethode bepalen

Bepaal vervolgens aan de hand van de boom en de situatie welke snoeimethode er gebruikt wordt. Er is een onderscheid tussen drie verschillende soorten snoeimethoden, namelijk:

 1. Onderhoudssnoei
 2. Begeleidingssnoei
 3. Boom flink kort snoeien

1. Onderhoudssnoei

Door onderhoudssnoei toe te passen wordt de veiligheid voor de omgeving en mensen gewaarborgd. Daarom ligt de nadruk bij deze snoeimethode op het verwijderen van dode of gescheurde takken en het lichter maken van de kroon.

2. Begeleidingssnoei

Jonge bomen die volwassen worden moeten aangepast worden aan de omgeving. Dat gebeurt door de bomen te “begeleiden”. De boom wordt als het ware naar zijn uiteindelijke vorm begeleid.

3. Boom flink kort snoeien

Is de boom te groot, onveilig of zorgt deze voor overlast? Dan kan de boom tot aan de stam gesnoeid worden. Deze methode wordt vaak in tuinen toegepast en wordt ook wel kandelaberen genoemd.

Stap 4 - Benodigdheden klaarleggen

Op basis van de snoeimethode en de grootte van de boom wordt bepaalt welke materialen nodig zijn. Deze informatie vindt u hier terug.

Stap 5 - De boom snoeien

Zodra alle voorbereidingen getroffen zijn wordt de boom gesnoeid. Dit gebeurt op de volgende manier.

 • Eerst worden alle onderste takken langs de stam verwijderd. Hiermee ontstaat er meer bewegingsruimte om de werkzaamheden voort te zetten.
 • Vervolgens worden de dubbele koppen en takken die tegen elkaar aan schuren gesnoeid.

Tips bij het snoeien van bomen

Wilt u tijdens en na het snoeien problemen voorkomen? Of wilt u uw bomen laten snoeien en kosten besparen? Gebruik dan de onderstaande 10 tips.

 1. Is de boom hoger dan 3 meter? Huur dan altijd een hovenier in.
 2. Gebruik scherp gereedschap om te voorkomen dat bacteriën en schimmels in de rafels van de wonden kunnen groeien.
 3. Zijn er toch rafels achtergebleven? Snij deze dan met een mes weg.
 4. Laat de wonden van de boom open en dek deze nooit af. Een wondbehandeling of insmeren met middelen die goed voor de boom zouden zijn is een fabeltje.
 5. Om een boom voldoende tijd te geven om na een snoeibeurt te herstellen, snoeit u de boom maximaal één keer per drie jaar.
 6. Werk samen met minimaal 2 personen. Door samen te werken kunt u risico’s beter inschatten.
 7. Snoei niet te dicht op de stam, maar houd ongeveer 5 cm afstand. De verdikking zorgt namelijk voor een optimaal genezingsproces.
 8. Snoei in een hoek van ongeveer 45 graden. Zo voorkomt u dat regenwater op wond blijft drijven.
 9. Snoei nooit meer dan 20% van het bladvolume weg. Doet u dat wel? Dan groeien er binnen de kortste keren nieuwe scheuten uit de wonden.
 10. Wilt u uw boom laten snoeien door een vakkundige hovenier bij u uit de buurt en kosten besparen? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen.

Bomen snoeien. Wat kost dat?

Voor het snoeien van bomen bestaan geen vaste prijzen die zonder uw informatie genoemd kunnen worden. De prijs voor het snoeien van een boom wordt namelijk beïnvloed door de volgende factoren:

 • uw wensen
 • afmetingen van de boom
 • positie van de boom
 • de snoeimethode
 • inzet van materialen, gereedschappen en machines
 • de wens om het hout af te laten voeren of niet
 • het seizoen

Wilt u de prijs op basis van uw wensen weten en deze klus goedkoop laten uitvoeren? Laat de kosten geheel vrijblijvend berekenen door de aangesloten hoveniers. Via de onderstaande link start u uw prijsvergelijk.

Prijsindicatie voor het snoeien van een boom

Heeft u voldoende aan alleen een prijsindicatie? Dan kunt u de onderstaande prijzen in de tabel gebruiken. Deze prijsindicaties zijn inclusief het btw tarief van 21% btw.

Afmetingen boom en snoeimethode Vanafprijs
< 3 meter  
Begeleidingssnoei €75,-
Onderhoudssnoei €75,-
Boom drastisch inkorten €200,-
3 - 6 meter  
Begeleidingssnoei €125,-
Onderhoudssnoei €150,-
Boom drastisch inkorten €300,-
> 6 meter  
Begeleidingssnoei €200,-
Onderhoudssnoei €300,-
Boom drastisch inkorten €500,-