Tuinrenovatie? Vergelijk de prijzen van hoveniers

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Tuinrenovatie uitvoeren

Heeft u een oude tuin of is deze verwilderd? Een complete tuinrenovatie is dan een slimme oplossing. Laat de oude planten, het gazon en de bestrating vervangen door vers materiaal of geef uw tuin een nieuwe indeling. Na de renovatie is de tuin weer zo goed als nieuw.

Lees hier waar u rekening mee moet houden en hoe u de klus het beste aanpakt

Wilt u de tuin renoveren? Denk dan goed na over de wijze waarop de tuin gerenoveerd moet worden. Bij het renoveren van een tuin wordt de tuin namelijk grondig aangepakt. Begin daarom met een goede voorbereiding en ga stapsgewijs te werk. Zo voorkomt u dat uw tuin over een paar jaar weer gerenoveerd moet worden. Wilt u uw tuin laten renoveren voor een vakkundige hovenier? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

De tuin zelf renoveren of laten doen?

Een complete tuin renoveren is natuurlijk een groot project, maar u kunt er ook voor kiezen om het kleiner aan te pakken. Bijvoorbeeld door alleen het gazon te vernieuwen, een conifeer te verwijderen, een schutting te plaatsen, een nieuw terras aan te leggen of de borders opnieuw in te delen. Is het project te overzien en zijn de werkzaamheden niet moeilijk? Dan kunt u de werkzaamheden zelf uitvoeren. Zijn de werkzaamheden wel moeilijk uitvoerbaar, niet zonder risico's of moeten er machines en speciale gereedschappen ingezet worden? Laat dan de tuin renoveren door een vakkundige hovenier bij u uit de buurt.

Tuin renoveren? Gebruik deze informatie: 

 • Wanneer een renovatie uitvoeren?
 • Hoe moet een tuinrenovatie uitgevoerd worden?
 • Materialen en benodigdheden om een tuin te renoveren
 • Tips bij het renoveren van een tuin
 • Wat kost een tuinrenovatie?

Wanneer een tuinrenovatie uitvoeren?

Een tuin renoveren wordt om verschillende redenen gedaan. Delen van de tuin zullen op den duur verouderen waardoor de kwaliteit achteruit gaat en vervanging nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een schutting, terras of gazon. Ook gezinssamenstellingen, trends even levensstijlen veranderen waardoor de tuin niet meer bij de gezinssamenstelling past.

De beste periode voor een tuinrenovatie

Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen in welke periode het renoveren van de tuin het beste gedaan kan worden.

Tuinrenovatie werkzaamheden Periode
Tuin herindelen voorjaar en najaar
Coniferen verwijderen hele jaar
Tuin ophogen hele jaar
Nieuw terras aanleggen / vervangen hele jaar
Coniferen renoveren voorjaar of najaar
Boomstronk verwijderen hele jaar
Oprit aanleggen hele jaar
Gazon renoveren voorjaar of najaar
Zandbak verwijderen hele jaar
Speeltoestel verwijderen hele jaar
Bestrating leggen hele jaar
Beplanting vervangen voorjaar of najaar
Boom omzagen hele jaar

Wilt u uw tuin laten renoveren door een vakkundige hovenier? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt en bespaar kosten.

Kies voor een complete tuinrenovatie om de levensduur van uw tuin te verlengen of verander de sfeer van uw tuin door enkele delen van uw tuin te renoveren

Hoe moet een tuinrenovatie uitgevoerd worden?

Het renoveren van een tuin vraagt om een zorgvuldige uitvoering van de werkzaamheden. Dat begint in de voorbereiding. Houdt daarom rekening met de onderstaande stappen:

 1. Werkzaamheden inventariseren
 2. Benodigdheden inventariseren
 3. Tuin laten renoveren of zelf doen?

Werkzaamheden inventariseren

Om een tuin te renoveren moeten er vaak verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden. Maak daarom eerst een inventarisatie van de werkzaamheden.

Benodigdheden inventariseren 

Om de werkzaamheden vakkundig uit te voeren zijn er vaak verschillende benodigdheden nodig. Denk aan gereedschappen, machines en een afvalcontainer die bij een bouwmarkt gekocht of gehuurd worden. Wat er precies nodig is, is afhankelijk van de werkzaamheden. Maak daarom op basis van de werkzaamheden een inventarisatie van de benodigdheden.

Tuin laten renoveren of zelf doen?

Zijn de werkzaamheden eenvoudig uit te voeren, is de voorbereiding goed uitgevoerd en bent u handig? Dan kunt u de (voorbereidende) werkzaamheden zelf uitvoeren. Laat werkzaamheden waarbij vakkennis nodig is altijd uitvoeren door een ervaren specialist zoals een hovenier.

Materialen en benodigdheden om een tuin te renoveren

Wilt u met een goede voorbereiding de tuin renoveren? Zorg er dan voor dat u over de juiste benodigdheden beschikt. Met de juiste materialen, gereedschappen en machines maakt u het werk namelijk eenvoudiger en lichter. Wat u precies nodig heeft is afhankelijk van het type renovatie. Gebruik daarom de onderstaande checklist.

Algemene benodigdheden Toelichting
Kleding tuinhandschoenen, werkschoenen, werkkleding en kniebeschermers
Gereedschap stoffer en blik, schep, bezem, hark en schoffel
Afval grijze bak of gehuurde container
Bestrating renoveren Toelichting
Zand wit zand, zuiver gewassen rivierzand. stabilisé
Bestrating tegels of grind
Gereedschap rubberen hamer, schep of minigraafmachine
Machines tegelsnijmachine
Overige piketpalen, metseldraad, kantopsluiting en waterpas
Beplanting renoveren Toelichting
Groen nieuwe beplanting, bomen, struiken of graszoden
Zand tuinaarde, potgrond en mest
Gereedschap hark, schep en stobbenfrees
Schutting renoveren Toelichting
Materiaal schuttingdelen, verbindingsstukken en schuttingpalen
Gereedschap hamer
Overige snelcement

Tips bij het renoveren van een tuin

Wilt u de tuin renoveren en heeft u extra advies nodig of wilt u kosten besparen? Gebruik dan de onderstaande tips.

 1. Maak vooraf een lijst van materialen die te hergebruiken zijn.
 2. Na het renoveren  verandert vaak de sfeer van een tuin. Bedenk daarom vooraf welke sfeer u wilt bereiken.
 3. Gaat u uw tuin renoveren? Houd dan rekening met onvoorziene kosten. Maak daarom vooraf een realistische budget en verhoog deze met 15% voor de onvoorziene kosten.
 4. Koop de benodigdheden wanneer een bouwmarkt aantrekkelijke kortingen biedt. Hiermee houdt u de kosten laag.
 5. Heeft u een stadstuin of een kleine tuin met veel schaduw? Kies dan voor materialen met een beschermende laag om mos en algen tegen te gaan.
 6. Wilt u een oude tuin renoveren? Zorg voor een gezonde grond en laat daarom ook meteen de grond vernieuwen. 
 7. Is uw tuin verzakt of begint deze te verzakken? Laat dan direct uw tuin ophogen.
 8. Wilt u uw tuin laten renoveren door een vakkundige hovenier? Plan de werkzaamheden tijdig in en vermijd indien mogelijk de drukke perioden zoals het voorjaar en het najaar.
 9. Bestaat de renovatie van de tuin uit meerdere werkzaamheden en besteed u de werkzaamheden uit aan een hovenier? Bespaar kosten door alle werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren.
 10. Wilt u een goedkope tuinrenovatie laten uitvoeren? Bespaar dan eenvoudig tot 40% aan kosten door vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt te vergelijken.

Wat kost een tuinrenovatie?

Wilt u de tuin renoveren? Houd dan rekening met kosten tussen €100,- en €1500,- euro. De totale kosten zijn altijd afhankelijk van uw wensen, de werkzaamheden, materialen en overige benodigdheden. Laat u de tuin renoveren door een vakkundige hovenier? Dan worden er ook kosten voor de arbeidsuren in rekening gebracht. Gemiddeld liggen die kosten tussen €20,- en €40,- euro per uur exclusief 21% btw.

Tip: door slim inkopen te doen, bijvoorbeeld wanneer een bouwmarkt of tuincentrum hoge kortingen biedt, kunt u soms tegen kostprijs materialen en andere benodigdheden kopen.

Gemiddelde kosten tuinrenovatie

Uitgaande van de bovenstaande prijzen kost het renoveren van een tuin gemiddeld €300,- euro.

Is het renoveren van een tuin fiscaal aftrekbaar

Voor ondernemers zijn alle kosten fiscaal aftrekbaar. Heeft u als particulier geld geleend voor uw tuinrenovatie? Dan is alleen de rente aftrekbaar. De kosten voor de renovatie zelf en het btw tarief zijn niet fiscaal aftrekbaar.