Nieuwe beukenhaag planten? Vakkundig gedaan met onze aanpak!

10 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Beukenhaag planten, zo pakt u deze klus aan:

De beukenhaag als erfafscheiding is in Nederland nog steeds erg populair. Kijkend naar de voordelen is dat ook niet zo vreemd. Een beukenhaag is namelijk erg mooi (ook in de winter), eenvoudig te onderhouden, sterk, biedt een hoge mate van privacy en is bovendien erg betaalbaar.

Wanneer u overtuigd bent van deze eigenschappen dan is de beukenhaag waarschijnlijk hetgeen wat u zoekt en kunt u de eerste stappen ondernemen. Het is daarbij erg belangrijk om u goed in te lezen zodat u geen verkeerde beslissingen maakt. Op deze pagina vindt u daarom alle benodigde informatie over een beukenhaag planten. Na het lezen weet u precies hoe u deze klus aanpakt.

Waar rekening mee houden?

Bij het planten van een beukenhaag krijgt u met verschillende vraagstukken te maken. Welke soorten beukenhagen bestaan er? Wanneer kan de haagbeuk geplant worden? Hoe moeten de beukenhaag planten geplant worden? Moet ik de beukenhaag laten planten of kan ik dit zelf en zo ja: hoe doe ik dit? Moet ik de beukenhaag enkel of dubbel planten? Wat kost een beukenhaag? Wat zijn de kosten wanneer ik kies voor een beukenhaag laten planten? Hoe zit het met de verzorging na het planten? Al deze vragen en meer worden hier beantwoordt. Daarnaast vindt u hier handige tips. Lees daarom meteen verder.

Haagbeuk of beukenhaag planten? Dit is wat u moet weten:

De plaatsing van een beukenhaag moet nauwkeurig gedaan worden. Gebeurt dat niet dan sterven de planten snel af. Voor een nieuwe beukenhaag houdt u daarom rekening met de onderstaande informatie.

  • Beukenhaag kopen: welke beukenhaag soorten bestaan er
  • Wanneer een beukenhaag of haagbeuk planten?
  • Materialen en gereedschappen om een beukenhaag te plaatsen
  • Stappenplan: hoe een beukenhaag / haagbeuk planten
  • Tips bij het planten van een beukenhaag
  • Wat kost een beukenhaag (laten planten)

Beukenhaag kopen: welke beukenhaag soorten bestaan er?

Voordat u de beukenhaag planten koopt is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden u heeft. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bladverliezende beukenhaag of een bladhoudende beukenhaag. Welke u uiteindelijk kiest is voornamelijk afhankelijk van uw wensen, het type grond en budget. Hierbij heeft u de keuze uit drie soorten:

  • Groene beukenhaag (Fagus Sylvatica)
  • Rode beukenhaag (Fagus sylvatica Atropunicea)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)

Groene beukenhaag planten kopen (Fagus Sylvatica)

De groene beukenhaag is de perfecte haagplant voor een ieder die op zoek is naar een bladhoudende haag. De Fagus Sylvatica is van maart tot en met september / oktober diepgroen en verkleurt in de winter naar een mooie bruine kleur. In het nieuwe voorjaar verstoten de scheuten de oude bruine bladeren en wordt de haag opnieuw mooi donkergroen.

Rode beukenhaag planten kopen (Fagus sylvatica Atropunicea)

Voor een chique en unieke uitstraling is de rode beukenhaag erg geschikt. De bladeren van de Fagus sylvatica Atropunicea hebben tussen maart en oktober een mooie donkerrode uitstraling. In de winter wordt het blad bruin waarna de haag in het begin van het nieuwe voorjaar de oude bladeren vervangt voor nieuwe mooie donkerrode bladeren. Vanwege het schaarse aanbod is de rode beukenhaag wel iets duurder dan zijn groene broertje.

Haagbeuk planten kopen (Carpinus betulus)

De haagbeuk (Carpinus betulus) moet niet verward worden met de groene beuk (Fagus Sylvatica). Er zijn namelijk een aantal belangrijk verschillen. Allereerst is de haagbeuk in tegenstelling tot de rode en groene beukenhaag bladverliezend. Houd daarom rekening met een vrij kale haag in de winter. De plant groeit echter beter op kleigrond en andere zware grond. Bovendien groeit de plant sneller en krijgt de plant eerder in het voorjaar nieuw blad waardoor de haag eerder dichtgegroeid en mooi groen is. Tot slot is de Carpinus goedkoper dan de groene of rode beukenhaag. Beukenhaag blad in de zomer en winter

Beukenhaag planten kopen: in kluit, pot of blote wortels

Bij het kopen van een rode of groene beukenhaag heeft u de keuze uit planten met kluit en aarde, in een pot, met blote wortels en zelfs kant en klaar. Daarnaast heeft u de keuze uit afmetingen tussen de 40 cm tot 300 cm. Hieronder worden de voor- en nadelen van deze varianten toegelicht.

Met blote wortels

De goedkoopste optie en tegelijkertijd de meest kwetsbare planten zijn de planten met blote wortels. Bij dit type hebben de wortels geen aarde om de kluit. De plant is hierdoor vrij kwetsbaar en moet na aankoop bij voorkeur direct geplant worden. Houd bij dit type rekening met een verhoogde kans op uitval.

Beukenhaag met kluit planten

Wilt u meer zekerheid en de kans op uitval beperken? Kies dan voor beukenhaag met kluit planten. Bij deze planten zitten de wortels in een biologisch afbreekbaar netje met aarde. De wortels zijn hierdoor goed beschermd en kunnen met netje en al in de grond geplaatst worden.

Beukenhaag in pot

Wilt u de beste kwaliteit? Dan kiest u voor potplanten. Deze planten worden in kassen gekweekt en staan in een pot waardoor de kwaliteit van de wortels beter is dan bij planten met kluit of blote wortels. De kans op uitval is daardoor uiterst klein.

Kant en klare beukenhaag

Beukenhagen in pot, met kluit of wortels hebben een gemeenschappelijk nadeel. Het duurt namelijk een tijdje voordat de haag mooi dichtgegroeid is. Wilt u daar niet op wachten? Kies dan voor een kant en klare beukenhaag. Omdat de planten al volwassen zijn geniet u al binnen een dag van een mooie dichte haag.

Wanneer een beukenhaag of haagbeuk planten?

Wanneer u de beukenhaag planten kunt plaatsen is afhankelijk van uw keuze uit het soort en het type kluit. De temperatuur buiten speelt daarbij geen rol:

  • Een kant en klare beukenhaag kan in ieder seizoen geplant worden. Ook als het in de winter vriest.
  • De beste periode voor een beukenhaag met kluit, blote wortels of in pot ligt tussen tussen oktober en april. In ieder geval voor het voorjaar en niet met vorst of vroeg in de ochtend / avond wanneer de grondvorst al opgetreden is of wanneer daar kans op is. Vriesweer kan de wortels namelijk beschadigen.
  • Een haagbeuk wordt bij voorkeur in de periode na de zomer tot vlak voor de lente geplant. Het najaar (oktober) tot en met april (vroege voorjaar) zijn daarbij het meest geschikt. Kant en klaar kan deze haag ieder seizoen geplant worden (met uitzondering tijdens vorst)

Welke maand is geschikt?

De bovenstaande informatie hebben wij hieronder in een handige tabel uitgewerkt zodat u per maand kunt zien wanneer u wel of niet of niet kunt planten.

Periode Blote wortels / met kluit / in pot Kant en klaar
Januari Geschikt Geschikt
Februari Geschikt Geschikt
Maart Geschikt Geschikt
April Minder geschikt Geschikt
Mei Minder geschikt Geschikt
Juni Niet geschikt Geschikt
Juli Niet geschikt Geschikt
Augustus Minder geschikt Geschikt
September Minder geschikt Geschikt
Oktober Geschikt Geschikt
November Geschikt Geschikt
December Geschikt Geschikt

Een gezonde beukenhaag of haagbeuk begint bij het kiezen van de juist plantmaand

Materialen en gereedschappen om een beukenhaag te plaatsen

De plaatsing van beukenhaag planten en haagbeuk planten gebeurt op dezelfde manier. De klus vraagt in beide gevallen om een nauwkeurige aanpak. Wilt u de planten zelf plaatsen? Door de juiste benodigdheden in huis te halen voorkomt u dat de planten na de aanplant afsterven. Gebruik daarom het onderstaande overzicht: Bekijk alle benodigdheden voor het planten van een beukenhaag

Voor het planten heeft u het volgende nodig:

  • Beukenhaag of haagbeuk planten
  • Bemesting / compost / tuinturf
  • Tuinkleding
  • Tuinhandschoenen
  • Schoffel
  • Tuinhark
  • Bezem
  • Rolmaat of meetlint
  • Lang touw of ander dun draad
  • Twee kleine (houten) paaltjes
  • Rubberen hamer
  • Kruiwagen
  • Afvalbak
  • Takkenknipper
  • Water

Optioneel

  • Kniebeschermers
  • Tuinfrees
  • (Mini)graafmachine

Let op: besteed u de klus uit aan een hovenier? Dan hoeft u geen rekening te houden met de bovenstaande benodigdheden. Bij uitbesteding zorgt de hovenier namelijk voor alle benodigdheden.

Stappenplan: hoe een beukenhaag / haagbeuk planten?

Het plaatsen van beukenhaag planten of een haagbeuk vraagt om een vakkundige aanpak. Vooral wanneer u de klus zelf wilt uitvoeren is het belangrijk om te weten hoe u dat doet. Door zorgvuldig te werken voorkomt u namelijk afstervende planten en geniet u binnen de kortste keren van een mooie volle en gezonde haag. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.

Tips vooraf

Houd bij plaatsing rekening met een halve meter ruimte rondom de haag. Zo voorkomt u schaduw en kan de haag voldoende licht opvangen waardoor de groei gestimuleerd wordt. Houd hierbij ook rekening met de noodzakelijke afstand tot de buren / erfgrens. Plaatst u de haag samen met de buren? Dan mag de haag ook op de erfgrens geplant worden.

Stap 1

Beukenhaag enkel of dubbel planten

Bij het planten van een haag heeft u de keuze uit een enkele rij of dubbele rij. Maar wat is het verschil en waar kiest u voor? Dit is afhankelijk van wat u wilt. Wilt u een brede haag die snel dicht is? Kies dan voor een dubbele rij en plant de haagplanten geschaard (kruislings). Voor het creëren van een slanke haag kiest u voor een enkele rij.

Stap 2

Hoeveel beukenhaag planten per meter?

Voordat u de schep in de grond zet berekent u hoeveel haagplanten u straks nodig heeft. Dat doet u door eerst te bepalen waar u de haagplant. Vervolgens slaat u met een rubberen hamer op het begin- en eind van de haag een paaltje in de grond. Verbind de paaltjes daarna met een koord en meet de totale lengte op. Houd hierbij een hoogte van ongeveer 10 cm aan. Aan de hand van de lengte kunt u het aantal planten (per meter) berekenen.

Een hoge beukenhaag behoeft bij aanplant minder planten dan een lange beukenhaag. Bij hoge beukenhaag planten zijn de planten namelijk al meer volwassen. Hoeveel haagplanten u per meter nodig heeft is dus afhankelijk van de plantgrootte. Daarnaast speelt de wens voor een enkele- of dubbele rij een belangrijke rol in het aantal planten. Om het aantal planten per meter te berekenen gebruikt u de onderstaande tabel:

Planthoogte in cm Aantal planten enkele rij Aantal planten dubbele rij Geul (breedte x diepte)
40 - 60 6 á 8 10 15 * 15
60 - 80 5 á 7 9 á 10 20 * 20
80 - 100 5 á 7 9 á 10 25 * 25
100 - 125 5 á 6 8 á 9 25 * 25
125 - 150 5 8 30 * 30
150 - 175 5 8 30 * 30
175 - 200 4 á 5 7 á 8 40 * 40
200 - 225 4 7 50 * 50
225 - 250 4 á 3 5 á 6 50 * 50
250 - 275 3 5 55 * 55
275 - 300 3 4 á 5 55 * 55

Stap 3

Graaf een geul (hoe diep?)

Graaf vervolgens een geul langs of onder het gespannen koord. De breedte en diepte van de geul zijn afhankelijk van de planthoogte. Bekijk daarom de bovenstaande tabel voor de gewenste geul afmetingen.

Kan dit ook met een grondboor?

Om de grond te kunnen mengen met voedingsmiddelen (zie stap 4) moet er voldoende losse grond beschikbaar zijn. Het werken met een grondboor wordt daarom sterk afgeraden.

Stap 4

Stap 4: Grond mengen met mest, compost of tuinturf

Zowel beukenhaag planten als haagbeuk planten hebben schimmels nodig om te kunnen groeien. Van nature bevatten de wortels al schimmels, maar het is aan te raden om de grond te verrijken. Meng de uitgegraven potgrond of tuinaarde daarom met mest of compost. Heeft u te maken met een zware tuingrond zoals klei? Dan is het een must om DCM vivimus (tuinturf) of PHC Treesaver toe te voegen. Dit bevordert het aanslaan van de planten waardoor er minder kans op uitval is. Houd rekening met ongeveer 40 liter per meter.

Ik weet niet met welk soort grond ik te maken heb

Weet u niet met welke grondsoort u te maken heeft? Vraag dan eerst uw buren. Waarschijnlijk heeft u hetzelfde soort grond in de tuin. Levert dit echter niet de gewenste informatie op? Dan kunt u altijd besluiten om een grondmonster te nemen. Deze zijn te koop bij de plaatselijke tuincentra. Voor een uitgebreid bodemonderzoek schakelt u een hovenier in.

Stap 5

Beukenhaag planten afstand

In deze stap wordt de beukenhaag / haagbeuk geplant. Dat doet u door de planten voorzichtig uit hun verpakking te halen en de wortels handmatig een beetje te spreiden. Leg de haagplanten nu eerst langs de geul om de gewenste afstand te bepalen. De afstand tussen de planten kunt u exact berekenen met behulp van deze tabel of bekijk het voorbeeld hieronder. Vervolgens besprenkeld u de wortels licht met water en plaatst u de planten in de grond.

Zorg ervoor dat de planten recht staan en schep de gemengde grond langs de wortels. Pas hierbij op dat u de wortels niet raakt om beschadigingen te voorkomen. Druk de grond voorzichtig aan.

Voorbeeld:

U heeft haagplanten van 70 cm hoog en plant een enkele rij. Voor een haarlengte van 1 meter koopt u 6 planten. U plaatst dan om de +/- 16 cm een plant in de grond (100 cm / 6 planten).

Tips:

  • Dompel de wortels nooit in een bak met water om te voorkomen dat u de aanwezige schimmels (Mycorrhiza) van de wortels spoelt.
  • Bij hoge beukenhaag planten is het aan te raden om boompalen in de grond te plaatsen en deze aan de stam te verbinden. Zo voorkomt u dat de bomen door harde wind uit de grond getrokken worden.

Stap 6

Beukenhaag na planten water geven

Voor een optimale verzorging geeft u de planten in deze laatste stap een ruime hoeveelheid water. Doe dit op een rustig tempo en zet de straal niet te hard om te voorkomen dat u de aarde wegspoelt. Doe dit vervolgens het eerste jaar wekelijks (afhankelijk van het weer).

Beukenhaag snoeien na het planten

Knip de struikjes na de aanplant ook direct voor een derde terug. Zo bevordert u de plant om vertakkingen te maken en wordt de haag goed bossig

Tips bij planten van een beukenhaag

Wilt u veelgemaakte fouten voorkomen, de klus goed aanpakken en kosten besparen? Gebruik dan de onderstaande 10 tips om tot het beste en mooiste resultaat te komen.

  1. Koopt en vervoert u de beukenhaag planten zelf? Zorg er dan voor dat de planten tijdens het transport goed afgedekt zijn. Zo voorkomt u uitdroging.
  2. Kunt u niet direct planten, maar heeft u de planten al wel gekocht? Plaats de wortels dan in een plastic zak en bewaar ze op een donkere en vochtige plek. Bij voorkeur uit de wind.
  3. Wilt u sneller van een dichte haag genieten? Kies dan voor de haagbeuk in plaats van beukenhaag planten. Een haagbeuk groeit namelijk sneller.
  4. Zit er een jute netje om de kluit? Verwijder deze bij het aanplanten niet. Het jute netje is namelijk biologisch afbreekbaar en zorgt in de eerste periode voor extra bescherming van de wortels.
  5. Zowel beukenhagen als haagbeuken ontwikkelen zich het best in de volle zon en halfschaduw.
  6. Plant de meest volle planten op de hoeken van de haag.
  7. Trek de planten na de aanplant voorzichtig een klein beetje omhoog. Zo zorgt u ervoor dat de grond goed om de wortels komt te liggen.
  8. Werk bij voorkeur met twee personen. Dit maakt de werkzaamheden minder zwaar, het is gezelliger en bovendien is de klus sneller klaar.
  9. Is het erg zonnig? Geef de planten bij voorkeur ‘s avonds of vroeg in de ochtend water en richt het water hierbij op de wortels. Zo voorkomt u dat de bladeren verbranden en afsterven.

Wilt u de beukenhaag laten planten door een hovenier? Vergelijk dan altijd de prijzen. De prijsverschillen liggen meestal tussen de 20% en 40%. Door te vergelijken kunt u dus flink op de kosten besparen.

Wat kost een beukenhaag planten?

De kosten van een beukenhaag of haagbeuk zijn afhankelijk van het type plant (groen, rood of haagbeuk), de hoogte van de voorgroei, het type kluit en het aantal benodigde planten. De prijsverschillen variëren daarom tussen de €0.45 en €35 per plant.

Extra kosten

Naast de kosten van de planten zult u ook rekening moeten houden met additionele kosten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Transportkosten
  • Kosten bemesting of andere grond verrijking
  • Benodigde gereedschappen

Kosten beukenhaag laten planten (of opnieuw planten)

Het voordeel van een hovenier is dat deze precies weet hoe de beukenhaag vakkundig geplaatst moet worden. Zo voorkomt u uitval. Bovendien beschikt een hovenier over alle benodigdheden om de werkzaamheden direct uit te voeren. Besluit u de werkzaamheden uit te besteden aan een hovenier? Houd dan rekening met een uurtarief van (€25 tot €40 euro per uur) exclusief de kosten voor de planten. Voor de realisatie van een complete haag is een hovenier een dagdeel tot een volle dag bezig. Dit is afhankelijk van de grootte en uw wensen. Bent u benieuwd wat hoveniers voor deze klus rekenen (inclusief of exclusief haagplanten)? Start dan meteen een gratis prijsvergelijk.