Beplantingsplan laten maken? Vind hier uw hovenier en vergelijk de prijzen!

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Het beplantingsplan, de basis voor het groen in de tuin

Wanneer u een nieuwe tuin aanlegt of wanneer u de borders van de beplanting wilt veranderen is een goed doordacht beplantingsplan eigenlijk onmisbaar. Dit plan, ook wel een plantenplan genoemd) zorgt er namelijk voor dat uw tuin er in ieder seizoen van het jaar mooi bij staat, de juiste planten en bomen bij elkaar staan en elkaar geen schade berokkenen, de juiste dieren en insecten aangetrokken worden (of juist geweerd worden), de kleuren goed tot hun recht komen en de juiste sfeer gecreëerd wordt. Maar wat is een beplantingsplan precies en hoe maakt u het? Kunt u dat zelf of moet u dit uitbesteden en wat zijn dan de kosten? Bent u benieuwd naar de antwoorden? Lees dan meteen verder.

Wat is een beplantingsplan (betekenis / definitie)?

Het plantenplan kan in één zin geformuleerd worden: het is plan voor de indeling van het groen waarin beschreven en aangeduid wordt:

 • waar de planten gepositioneerd worden
 • welke plant- of boomsoorten er gebruikt worden
 • welke kleuren er gebruikt worden
 • de aantallen

Tuinontwerp en beplantingsplan

Feitelijk is het plantenplan een verdieping op het tuinontwerp. Het ontwerp van de tuin en het plantenplan gaan daarmee dus hand in hand, maar kunnen ook los van elkaar gemaakt worden. Dit betekent dat u niet per see een tuinontwerp nodig heeft om een plantenplan te maken.   

Beplantingsplan maken? Dit is wat u moet weten:

Het maken van een goed doordacht plantenplan is niet eenvoudig. Ga daarom nauwkeurig te werk en houd rekening met de volgende stappen.

 • Voor welke tuinen is een beplantingsplan geschikt?
 • Zelf een beplantingsplan maken of uitbesteden?
 • Hoe een beplantingsplan maken in 5 stappen?
 • Tips bij het maken van een beplantingsplan
 • Wat kost een beplantingsplan?
 • Van beplantingsplan tot eindbeeld (voorbeelden)

Voor welke tuinen is een plantenplan geschikt?

Eigenlijk voor alle tuinen waar beplanting en groen in staat. Denk hierbij aan een grote of kleine achtertuin of voortuin). Het groen kan hierbij in de borders staan, maar ook in plantenbakken. Het plantenplan wordt daarom tegenwoordig niet meer alleen op tuinen toegepast, maar ook bijvoorbeeld voor de inrichting van een dakterras, balkon en daktuin, vijver, terras en zelfs een schutting.  

Met een plantenplan voor de borders en plantenbakken bent u verzekert van een mooie tuin. Ieder seizoen.

Zelf een beplantingsplan maken of uitbesteden?

Een kant en klaar beplantingsplan kopen is meestal geen goed idee. Iedere tuin is uniek, heeft een andere ligging en een ander type grond. Hierdoor vraagt iedere tuin ook om een unieke aanpak. Er blijven dan twee opties over. Zelf tekenen of uitbesteden aan een ontwerper zoals een tuinarchitect of hovenier.

Om het plan te laten slagen, moet het plan aan verschillende eisen voldoen en rekening moeten houden met:

 • Schaduw (tuin op het noorden) of volle zon (tuin op het zuiden)
 • Het vochtgehalte van de grond: droog, vochtig, nat
 • De zuurgraad van de grond: basis, neutraal of zuur

Denkt u dat u deze klus zelf aan kunt? Gebruik dan ons stappenplan om tot het beste resultaat te komen. Heeft u echter hulp bij uw beplantingsplan nodig, advies of wilt u de klus in zijn geheel uitbesteden aan een professional? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen van hoveniers.  

Beplantingsplan laten maken? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Hoe een beplantingsplan maken in 5 stappen?

Heeft besloten zelf een plantenplan te maken, dan is het het belangrijk om te weten hoe u de klus vakkundig aanpakt. Zelf een plantenplan maken kan namelijk op verschillende manieren. Op papier of met online apps of (gratis) programma’s. Om tot het beste resultaat te komen is het belangrijk om de onderstaande 5 stappen op te volgen.  

Stap 1: grondig bodemonderzoek

De grond vormt het fundament van uw tuin en moet gezond zijn om de groei te bevorderen. Voordat u begint start u daarom altijd met het uitvoeren van een grondig bodemonderzoek. Het is namelijk erg belangrijk om te weten met welk soort grond u te maken heeft (zand of kleigrond) en wat de kwaliteit van de grond is. Dat doet u door het nemen van een grondmonster en uw gezonde verstand te gebruiken.

Heeft u bijvoorbeeld net een nieuwe tuin aangelegd en hebben er veel zware machines in de tuin gereden? Dan is de kans aannemelijk dat de grond is dichtgeslagen en moet u de grond diep uitspitten. Is de grond altijd erg nat of vochtig? Dan kan het noodzakelijk zijn om drainage aan te leggen.

Voor een snelle analyse kunt u gebruik maken van doe het zelf pakketten. Houd er echter rekening mee dat de informatie uit deze doe-het-zelf grondmonster analyses vaak beperkt is. U kunt daarom beter een grondmonster laten nemen door een hovenier die het monster naar een lab stuurt. De kosten hiervan zijn relatief laag en kunt u eenvoudig opvragen bij hoveniers in uw regio.

Uitkomsten grondonderzoek

De uitkomsten van het grondonderzoek worden uitgedrukt in een zuurgraad en PH-waarde. Hieruit kunt u vervolgens conclusies trekken en aanpassingen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een te zure grond ontzuren of de ph waarde verhogen / verlagen.

Stap 2: tuin inmeten, plattegrond maken en schaduwplekken markeren

Vervolgens meet u de tuin in zodat u de exacte maten heeft. Dit vormt namelijk de basis voor een plattegrond van de tuin. Op ruitjespapier of online maakt u vervolgens een plattegrond. Doe dit op schaal zodat u een zo realistisch mogelijk beeld van de situatie krijgt.

In de plattegrond duidt u alle ramen en deuren aan, maar ook de vaste elementen van de tuin. Bijvoorbeeld de erfafscheiding, een schuurtje of tuinhuis, bepaalde plantenborders, een vijver en de bestrating. Doe dit het liefst in kleur zodat u straks de kleur van het groen hierop kunt afstemmen. Om te weten waar de schaduwplekken zich bevinden geeft u bovendien de richting van de zon aan. Dat doet u eenvoudig door een pijl te tekenen die naar het noorden wijst. Zo weet u precies waar de zon opkomt en waar deze weer onder gaat.

Stap 3: indeling maken en kleuren intekenen

Vervolgens kunt u het borderpakket indelen en in vakken en inkleuren. Door in de plattegrond met kleuren te werken krijgt u een realistisch beeld van de situatie en kunt u in de volgende stap makkelijker de planten en bomen uitzoeken. Combineer een plantenborder bijvoorbeeld met roze en wit of juist met blauw en wit. Combineer en probeer verschillende kleuren uit om tot het beste resultaat te komen.

Stap 4: Planten en bomen uitkiezen

In de laatste stap zoekt u de gewenste planten en bomen uit. Maak hier vervolgens een overzicht van en voeg de aantallen en prijzen toe. Hierbij neemt u de plattegrond als basis. Bij het uitzoeken van de gewenste planten en bomen stelt u zich de volgende vragen:

 • Welke combinaties vind ik mooi?
 • Wil ik bepaalde vogels en insecten aantrekken? Denk aan bijen en vlinders.
 • Wanneer bloeit de plant?
 • Is de plant in staat zich te vermenigvuldigen?
 • Wordt de plant hoog of juist niet?
 • Wil ik inkijk tegengaan?
 • Hoe breed wordt de plant?
 • Welk onderhoud vereist de plant
 • Hoe resistent is de plant tegen ziektes en plagen?
 • Is de plant wintergroen?

Tip: bekijk de voorbeelden

Stap 5: Voeg de planten toe aan de plattegrond

In de laatste stap voegt u de planten toe aan de plattegrond. Dat doet u door de namen en eventueel afbeelding op de plattegrond te plakken en met lijnen aan de desbetreffende plantenborders te verbinden. Het plantenplan is nu klaar.

Tips bij het maken van een beplantingsplan

Het maken van een plantenplan is niet eenvoudig. Gebruik daarom de onderstaande tips om tot het beste resultaat te komen.

 1. Plaats lage planten op de voorgrond en de hoge planten erachter om de ruimte optimaal te benutten.
 2. Combineer vaste planten met (sier)grassen, bloembollen, eenjarige plantensoorten en meerjarige plantensoorten.  
 3. Creëer evenwicht en rust. Dat doet u eenvoudig door bepaalde kleuren of plantengroepen te herhalen
 4. Houd rekening met schaduw en zonlicht. Sommige planten doen het erg goed in de volle zon terwijl andere planten zich beter gedragen in schaduwplekken.
 5. Speel met hoogte en diepte om de tuin aantrekkelijk te maken.
 6. Maak het niet te druk met veel verschillende kleuren, maar houd bij voorkeur twee of drie basiskleuren aan.  
 7. Maak ook een plantenplan wanneer u een kleine tuin heeft en de ruimte beperkt is.
 8. Plant bij voorkeur in oneven aantallen. Dit geeft namelijk een natuurlijk effect en is minder steriel.
 9. Plaats geurende planten, bloemen en bomen om de tuin een extra dimensie te geven.
 10. Denk goed na over de kleuren. Blauw valt bijvoorbeeld snel weg en mag daarom wat beter in het zicht staan. Geel en wit vallen duidelijk op en komen daarom ook in donkere plekken van de tuin goed tot hun recht.

Wat kost een beplantingsplan?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt is het laten maken van een plantenplan helemaal niet duur. Sterker nog, in de meeste gevallen kan het zelfs goedkoop. Gemiddeld gezien kost een plantenplan ongeveer 50% van het tuinontwerp. Dit zegt echter niet zoveel.

In bedragen kunt u uitgaan van prijzen tussen de €100,- tot €375.- euro. De exacte prijzen zijn echter afhankelijk van uw wensen, de omvang van het project en werkwijze. Laat u geen plantenplan maken en komt u er later achter dat de tuin niet goed functioneert (planten gaan dood) of dat u de kleurencombinaties niet mooi vindt dan bent u een stuk duurder uit. Zie het beplantingsplan daarom als een slimme investering.

Prijzen van een beplantingsplan per tuin

Bent u benieuwd naar prijsindicaties? Wij hebben de gemiddelde prijzen voor u berekend aan de hand van de gegevens die wij van de aangesloten hoveniers ontvangen hebben.

Afmetingen tuin Gemiddelde prijs incl. btw
> 100 m2 € 100 - € 250
100 m2 - 200 m2 € 250 - € 300
200 m2 - 400 m2 € 300 - € 375
400 m2 - 800 m2 > € 375

Prijzen vergelijken voor uw beplantingsplan

Wanneer u besluit het plantenplan te laten maken door een vakkundige hovenier raden wij het aan om de prijzen te vergelijken. De prijsverschillen liggen gemiddeld rond de 20%, maar kunnen oplopen tot 40% en zelfs meer. Vergelijken loont dus. Doe er uw voordeel mee.

Vul hieronder uw postcode in om uw gratis prijsvergelijk te starten.

Van beplantingsplan tot eindbeeld (voorbeelden)

Een border maken is niet eenvoudig. Tussen het plan en eindbeeld zit namelijk veel ruimte. Het beplantingsplan is natuurlijk één ding, maar de resultaten van een borderpakket zijn wellicht belangrijker. Bekijk daarom hieronder de inrichtingen van plantenborders en bloembakken.

Beplantingsplan smalle border? Vergelijk de prijzen van hoveniers!