Bamboe verwijderen? Laat een hovenier het hardnekkige bamboe uit de tuin verwijderen!

13 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Vakkundig uw bamboe verwijderen

Bamboe is een grassoort en erg populair als toepassing in de tuin. Niet alleen in stadstuinen, maar ook in dorpen en landelijke tuinen. De bamboeplant groeit namelijk hard, kan zich in hoog tempo vermenigvuldigen en wordt snel hoog. Een bamboestruik zorgt daarmee snel voor privacy in een tuin. Ideaal dus voor een afscheiding (bamboehaag) of het creëren van een beschutte plek.

De snelle groei heeft ook een keerzijde. Bamboe is namelijk een plant die erg onbeheersbaar is. Dit komt door het vermogen van de plant om ondergronds te “woekeren” en elders weer omhoog te komen. Hierdoor kan wildgroei ontstaan. Is dit het geval? Dan wordt het tijd om te rooien. 

Het definitief bamboe verwijderen is echter een lastige klus. Wanneer de klus niet goed uitgevoerd wordt zit uw tuin binnen de kortste keren weer helemaal vol met bamboe. Het is daarom belangrijk om de klus direct goed aan te pakken. Wilt u weten hoe u dat doet? Lees dan meteen verder.

Waarom is het verwijderen van bamboe zo moeilijk?

Bamboe verwijderen is niet makkelijk, maar waarom is dat zo? Een bamboe stronk heeft een stelsel van ondergrondse wortels die diep in de grond verankerd zitten en uit “trhizomen” bestaan. Dit zijn dikke ondergrondse stengels met vele haarwortels en uitlopers die een missie hebben: zo veel mogelijk uitbreiden en scheuten aanmaken om te overleven. Wanneer bamboe hierin belemmert wordt (bijvoorbeeld door snoeien of knippen) gaat de plant nog harder zijn best doen om uit te breiden en wordt er een nieuwe groeispurt ingezet. Probeert u bijvoorbeeld het bamboe zelf te verwijderen en blijven er na het verwijderen stukjes wortel of bamboescheuten in de grond achter? Dan groeit er binnen de kortste keren en in een hoger tempo nieuw bamboe.

Bamboe verwijderen roept verschillende vragen op. Hoe kom ik definitief van mijn bamboe af en hoe moet bamboe verwijdert worden uit de tuin? Hoe kan ik bamboe wortels verwijderen? Kan ik een bamboe boom ook chemisch verwijderen, met de hand of moet ik dit machinaal doen? Wat zijn de kosten wanneer ik kies voor bamboe laten verwijderen? Hoe kan ik woekerende bamboe in de toekomst voorkomen? Deze vragen en meer worden hier beantwoordt.

Bamboe verwijderen? Dit is wat u moet weten:  

 • Waarom bamboe verwijderen?
 • Welke materialen en machines zijn nodig om bamboe volledig en definitief te verwijderen?
 • Hoe (zelf) bamboe verwijderen in 5 stappen
 • Tips bij het verwijderen van bamboe
 • Wat kost bamboe laten verwijderen door een hovenier?

Waarom bamboe verwijderen?

Het verwijderen van bamboe kan om verschillende redenen wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer de tuin gerenoveerd wordt, er wildgroei ontstaat, een schutting geplaatst moet worden of wanneer het bamboe te hoog is. Er kan ook een noodzaak achter de wens schuilen. Dit is het geval wanneer het bamboe voor problemen zorgt. Denk hierbij aan wortels die de bestrating omhoog drukken of oude bamboe dat doorschiet naar de tuin van de buren. Door de bamboewortels te verwijderen voorkomt u nieuwe groei en kunt u moet een gerust gevoel de grond een nieuwe functie geven.

Het verwijderen van (grote) bamboe is niet eenvoudig. Wordt de klus niet uitgevoerd? Dan komt het bamboe met een dubbele snelheid terug.

Welke materialen, gereedschappen en machines zijn nodig om bamboe volledig en definitief te verwijderen?

Voor het verwijderen van bamboe worden verschillende gereedschappen ingezet. Wilt u de klus zelf uitvoeren? Gebruik dan het onderstaande overzicht met de benodigdheden en ga goed voorbereid aan de slag.

Algemene benodigdheden

 • Werkkleding
 • Tuinhandschoenen
 • Schep / spade
 • Wortelzaag
 • Bijl
 • Oogbescherming
 • Gehoorbescherming
 • Vuilniszakken

Machines (optioneel)

 • Stronkenfrees
 • Graafmachine
 • Kettingzaag
 • Grasmaaier / rietmaaier

Let op: om het bamboe definitief te verwijderen heeft u een frees- en graafmachine nodig. Met de hand uitgraven is bij bamboe vrijwel ondoenlijk.  

Hoe (zelf) bamboe verwijderen in 5 stappen

Bij het verwijderen van bamboe wordt een vast stappenplan gebruikt. Wilt u zelf het bamboe verwijderen? Gebruik dan het onderstaande stappenplan en minimaliseer de kans op het terugkeren van het bamboe.

Let op: Met dit stappenplan kunnen wij echter niet garanderen dat het bamboe definitief verwijdert wordt. Wilt u de garantie op volledige verwijdering? Laat de klus dan uitvoeren door een hovenier.

Stap 1

Bamboe afzagen

Leg alle benodigdheden klaar en begin met deze stap. Omdat het bamboe meestal hoog is, is het aan te raden om het bamboe eerst tot vlak boven de grond af te zagen. Zo creëert u overzicht en kunt u de vervolgwerkzaamheden makkelijker uitvoeren.

Stap 2

Maai de halmen

In stap 2 maait u de halmen af. De halmen zijn de stelen die boven de grond uitsteken. Dunne stelen kunt u met een grasmaaier afzagen, maar voor de dikke stelen heeft u een kettingzaag nodig.

Stap 3

Kuil graven

Graaf een kuil rondom de kluit. Zo kunt u beter zien waar de wortels zich bevinden. De diept van de kuil is afhankelijk van de omvang van de bamboe. Probeer in ieder geval zo diep mogelijk de grond weg te scheppen.

Stap 4

Bamboe uitgraven of frezen

Gebruik eerst een spade om de wortelstokken te verwijderen. Vervolgens gebruikt u een stronkenfrees of graafmachine om de bamboe kluit te verwijderen. Houd hierbij rekening dat alle wortels verwijderd moeten worden om nieuwe groei te voorkomen. Blijf daarom graven tot u geen wortels meer ziet.

Stap 5

Controleren en opruimen

Controleer of alle wortels verwijdert zijn door het gat nog iets verder uit te graven. Ruim vervolgens al het bamboe ook, want ook het dode bamboe kan zich voortplanten.  

Let op: Het verwijderen van bamboe wortels en scheuten is niet eenvoudig. Bovendien is het huren van een stobbenfrees en graafmachine vaak erg duur. Een hovenier beschikt over alle benodigdheden om het bamboe vakkundig te verwijderen. Hierdoor is het uitbesteden van de klus in de meeste gevallen voordeliger dan zelf doen.

Wilt u het bamboe inclusief wortels professioneel laten verwijderen? Vergelijk dan direct meerdere offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Tips bij het verwijderen van bamboe

Bij het verwijderen van bamboe is het belangrijk om precies te weten wat u doet en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Gebruik daarom onze handige tips. Daarbij geven wij adviezen met betrekking tot de do’s en dont’s.

Kan ik het bamboe chemisch verwijderen of met gif?

Op het internet circuleren over het chemisch verwijderen van bamboe. Bijvoorbeeld met chloor, azijn, panic, roundup, zout en zelfs zoutzuur. Dit is echter niet mogelijk. Bamboe definitief verwijderen is alleen mogelijk met de methode zoals die in het stappenplan omschreven is. Daarnaast vervuilt u de grond wanneer u gif gebruikt en zullen planten of bomen in de omgeving sterven. Kies daarom voor een constructieve oplossing zonder gif.

Wel bamboe in de tuin? Kies voor niet woekerende bamboe

Bamboe is mooi, maar zoals bekend is kan bamboe ook voor problemen zorgen. Dit heeft u echter niet met bamboe uit de Fargesia familie. Dit type bamboe wordt middelgroot en woekert niet. Besluit u later het bamboe Fargesia te verwijderen? Dan is deze plant eenvoudig uit te graven.

Uitbesteden of zelf doen?

Deze keuze is aan u. Wij kunnen alleen mededelen dat het definitief verwijderen van bamboe vakkundig aangepakt moet worden om nieuwe groei uit te sluiten en dat de huur van machines vaak erg duur is. Laat de prijs vrijblijvend berekenen door onze aangesloten hoveniers, dan weet u altijd zeker dat u een weloverwogen keuze maakt.

Wat kost bamboe laten verwijderen door een hovenier?

Logischerwijs bent u erg benieuwd naar de kosten wanneer u de klus laat uitvoeren door een professionele hovenier. Deze kosten zijn echter van verschillende factoren afhankelijk. Het verwijderen van bamboe kent daarom geen vaste prijs.

Om de prijs te berekenen zal een hovenier informatie nodig hebben wanneer het tarief berekent kan worden. Denk hierbij aan de omvang van het bamboe, de positie van de bamboe en de bereikbaarheid van uw tuin. Wij kunnen u wel een prijsindicatie geven, uitgaande van een gemiddelde klus.

Kosten bamboe laten verwijderen

Gemiddeld gezien is een hovenier ongeveer een half tot een heel dagdeel bezig met de klus. Hierbij kunt u uitgaan van de volgende prijzen.

 • Alleen het bamboe inclusief de wortels laten verwijderen kost ongeveer €100,- tot €250,- euro inclusief btw en de kosten voor het afvoeren.

Bent u benieuwd naar de exacte kosten op basis van uw situatie? Plaats dan gratis een klus en ontvang van meerdere hoveniers de prijs zodat u eenvoudig vergelijkt en een weloverwogen besluit maakt.