Onderhoudsvrije tuin ontwerpen of aanleggen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers!

11 Dec Door Vergelijkhoveniers.nl

Onderhoudsvrije tuin aanleggen

Een onderhoudsvrije tuin is voor veel mensen de perfecte tuin. Vooral voor mensen die geen tijd of zin om tuinonderhoud te plegen. Het zal dan ook niet vreemd zijn dat tuinen die onderhoudsvrij zijn steeds populairder worden.

De vraag is alleen, bestaat een onderhoudsvrije tuin wel? Het antwoord daarop is nee. Iedere tuin zal namelijk enige vorm van tuinonderhoud nodig hebben. We spreken dus eigenlijk van een onderhoudsvriendelijke tuin of een onderhoudsarme tuin. Bij deze tuinen zijn de werkzaamheden beperkt tot het af en toe schoonmaken van uw tuin.

Wilt u de prijzen voor een onderhoudsvrije tuin vergelijken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Start dan een gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Hoe kunt u een onderhoudsvriendelijke tuin ontwerpen en aanleggen? Wat zijn de kosten voor een onderhoudsvrije tuin? Waar moet u op letten? Welke materialen zijn onderhoudsvriendelijk? Al uw vragen worden hier beantwoordt. Lees daarom meteen verder. 

Onderhoudsvrije tuin? Deze informatie heeft u nodig:

Het ontwerp en de aanleg van een onderhoudsvrije of beter gezegd een onderhoudsvriendelijke tuin dient zorgvuldig uitgevoerd te worden. Gebruik daarom de onderstaande informatie.

  • Wanneer een onderhoudsvrije tuin aanleggen?
  • Het ontwerpen van tuin die onderhoudsvrij is
  • Een onderhoudsvrije tuin aanleggen
  • 10 tips voor het creëren van onderhoudsvrije tuin
  • Wat zijn de kosten van een onderhoudsvrije tuin?

Wanneer een onderhoudsvrije tuin aanleggen?

Een tuin met een onderhoudsvrij karakter is natuurlijk niet voor iedereen de perfecte tuin. Daarom hebben wij een checklist opgesteld. Met deze checklist kunt u bepalen of deze tuin voor u geschikt is. Beantwoordt u 2 of meer van de onderstaande vragen vragen met nee? Dan is deze tuin voor u geschikt. 

Vraag Antwoord
Beschik ik over voldoende kennis om mijn tuinonderhoud uit te voeren? ja / nee
Heb ik tijd voor mijn tuinonderhoud? ja / nee
Vind ik tuinieren leuk? ja / nee
Heb ik budget beschikbaar om mijn tuinonderhoud uit te besteden aan een hoveniersbedrijf? ja / nee

Een tuin die onderhoudsvrij is zorgt voor ervoor dat meer tijd over houdt om zorgeloos van uw tuin te genieten

Het ontwerpen van een tuin die onderhoudsvrij is

Wilt u een tuin die onderhoudsvrij is? Dan is het allereerst belangrijk om een goed doordacht tuinontwerp te maken. In het ontwerp wordt namelijk bepaalt welke materialen, planten en ander groen in de tuin gebruikt gaan worden. Daarmee wordt meteen de mate van tuinonderhoud bepaald. Hieronder leest u alles over het ontwerpen van deze tuin en welke stappen u moet doorlopen.

Stap 1 - uw tuin opmeten, plattegrond maken en de stand van de zon bepalen

Gaat het om uw voortuin of om uw achtertuin? Een kleine tuin of juist een grote tuin? Begin in alle gevallen met het opmeten van uw tuin, noteer de maten en maak een globale plattegrond. Geef in de plattegrond ook aan waar de deuren en ramen zich bevinden en hoe de zon ten opzichte van uw tuin beweegt.

Stap 2 - inspiratie opdoen en de vormen binnen uw tuin bepalen

Bekijk online voorbeelden van tuinen. Zo doet u snel inspiratie op. Bekijk ook welke vorm en stijl bij uw smaak past, bijvoorbeeld een:

  • moderne tuin
  • strakke tuin
  • wilde tuin
  • natuurlijke tuin

Stap 3 - onderhoudsvriendelijke materialen uitkiezen

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan alleen gerealiseerd worden door gebruik te maken van onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen. Kies daarom voor materialen zoals kunststof, composiet, hardhout, beton, wpc en roestvrij staal.

Stap 4 - vlekkenplan maken

In stap 1 heeft u een plattegrond van uw huidige tuin gemaakt. Maak in deze stap een nieuwe plattegrond en geef met “vlekken” aan hoe de nieuwe indeling van uw tuin eruit komt te zien.

Stap 5 - het ontwerp 

In de laatste stap maakt u een gedetailleerd ontwerp. Hierin staan onder andere de maten, eventuele hoogteverschillen en de indeling van uw tuin. Ook een materialenlijst voor de benodigdheden mag natuurlijk niet ontbreken.

Een tuinontwerp maken is moeilijk werk. Laat daarom uw onderhoudsvrije tuin ontwerpen door een vakkundige hovenier en gebruik onze prijsvergelijker om de prijzen voor uw ontwerp te vergelijken.

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen

Een tuin aanleggen die onderhoudsvrij is doet u met het onderstaande stappenplan. Per stap kunt u zelf bepalen of u de werkzaamheden moet uitbesteden of dat u de werkzaamheden zelf kunt uitvoeren.

Stap 1 - tuin leeghalen en oude materialen afvoeren

Voor een nieuwe tuin is het noodzakelijk om uw oude tuin leeg te halen en alle materialen af te voeren. Strip daarom uw tuin helemaal kaal. U heeft dan alle ruimte om uw tuin opnieuw op te bouwen.  Lees alles over een “tuin leeghalen en afvoeren”.

Stap 2 - materialen en benodigdheden inkopen

Koop alle materialen en benodigdheden. Hiervoor kunt u terecht bij uw plaatselijke bouwmarkt en tuincentrum. Heeft u onvoldoende ruimte om de spullen tijdelijk op te slaan? Dan kunt u het beste de spullen kopen op het moment dat u die nodig heeft. 

Stap 3 - tuin afgraven

De oude grond moet plaatsmaken voor nieuwe grond. Daarom zult u uw tuin moeten afgraven. Wilt u weten hoe diep u uw tuin moet afgraven en wat de risico’s zijn? Lees alles over een tuin afgraven.

Stap 4 - leidingwerk installeren

In stap 4 installeert u het leidingwerk. Denk aan elektriciteitsleidingen voor bijvoorbeeld de tuinverlichting en waterleidingen voor een irrigatiesysteem. Ook wordt in deze stap een vijver of een zwembad aangelegd.

Stap 5 - tuin ophogen en egaliseren

Nadat alle voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd is de volgende stap uw tuin ophogen. Gebruik zwarte aarde voor de borders, de beplanting en bomen. Voor de bestrating gebruikt u wit zand. Vergeet niet uw tuin te egaliseren.

Stap 6 - tuin aanleggen

Na het afronden van stap vier zijn alle voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Daarna kan het echte werk beginnen. U zult al snel een mooi resultaat zien. Begin met het plaatsen van de tuinafscheiding, vervolgens de aanleg van de bestrating en tot slot het groen.

Bij het aanleggen van een tuin die onderhoudsvrij is krijgt u te maken met verschillende vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan uw tuin afgraven, egaliseren, bestraten en beplanten. Daarom is de aanleg van een tuin complex en foutgevoelig werk. Wilt u problemen voorkomen en uw tuin goed aanleggen? Laat dan het aanleggen van uw nieuwe tuin over aan een vakkundige hovenier en vergelijk de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.  

10 tips voor het creëren van een onderhoudsvrije tuin 

Het ontwerpen en aanleggen van een tuin die onderhoudsvrije is doet u met de onderstaande tips.  

  1. Wilt u grind in uw tuin? Gebruik worteldoek om te voorkomen dat er onkruid tussen het grind groeit.
  2. Gebruik geen boomschors in uw tuin. Omdat boomschors van tijd tot tijd aangevuld worden is dit niet onderhoudsvriendelijk. Bovendien zorgt boomschors voor veel troep waardoor het onderhoud zal toenemen.
  3. Om ervoor te zorgen dat uw borders onkruidvrij blijven gebruikt u bij voorkeur bodembedekkers. Bodembedekkers zijn namelijk laag groeiende planten die ervoor zorgen dat onkruid zich niet kan ontwikkelen.
  4. Vraag uw lokale tuincentrum om hulp bij het kiezen van onderhoudsvrije planten. Enkele suggesties zijn de sedem herbstfreude, waldsteinia ternata, persicaria amplexicaulis, polystichum setiferum, pennisetum alopecuroides, persicaria amplexicaulis, luzula sylvatica, nepeta, hosta Tardiana en de geranium endressii.
  5. Gebruik in uw tuin rechte vormen. U kunt dan makkelijker uw tuin schoonmaken.
  6. Schaduw trekt mos en groene aanslag aan. Heeft u veel schaduw in uw tuin? Gebruik dan materialen die met een speciale coating zijn bewerkt om mos en groene algen tegen te gaan.
  7. Tegenwoordig is er kunstgras te koop dat niet van echt te onderscheiden is. Kunstgras is geheel onderhoudsvrij en daarom een absolute aanrader.
  8. Keramische tegels, graniet of basalt zijn onderhoudsvrij, maar vragen om een flinke investering. Wilt u liever goedkopere bestrating die onderhoudsvriendelijk is? Kies dan voor betontegels.
  9. Tuinverlichting vraagt op den duur altijd om onderhoud. Gebruik daarom tuinverlichting op zonne-energie. Die zijn namelijk draadloos en daarom eenvoudig te onderhouden.
  10. Wilt u een schutting in uw tuin? Gebruik een onderhoudsvrij materiaal zoals composiet. 

Wat zijn de kosten van een onderhoudsvrije tuin?

Om de kosten voor een onderhoudsvriendelijke tuin inzichtelijk te maken moet u allereerst een ontwerp (laten) maken. Hiermee worden namelijk de kosten voor de aanleg van uw tuin berekent. Besteed u het ontwerp uit? Dan geeft u bij het maken van het ontwerp aan wat uw budget voor de aanleg is. 

Kosten voor het ontwerpen

Het ontwerpen van een onderhoudsvriendelijke tuin kan vaak al vanaf €250,- euro inclusief btw. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin en de complexiteit van het ontwerp. Wilt u een ontwerp voor uw onderhoudsvriendelijke tuin laten maken? Vergelijk dan de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving